Motor Sürücülerde Ters Voltaj Koruması

Başlatan berkay_91, 14 Ağustos 2024, 01:16:04

berkay_91

Merhaba, daha önce yaptığım bir motor sürücü devresinde ters voltaj korumasını sağlamak için güç girişinin hemen yanına PNP tipli düşük Rds dirençli bir mosefet ile koruma almıştım.

Motoru anahtarlayan mosfetlere ve dijital beslemeyi sağlayan regülatöre bu koruma mosfetinin ardından güç gittiği için sistem görevini yerine getiriyordu ancak motorun çektiği akım 6 amperlere yaklaşınca PNP tipli mosfetin ısınmaya başladığın fark ettim. bunun yerine regülatörün girişine schottky diyot koysam, girişteki bu mosfeti kaldırsam sorun çözülürmü?

Diğer sorum, böyle bir koruma yöntemi kullandığımda motoru süren Mosfetleri(BTS7960N) koruyamamış olacağımı düşünüyorum, gücün ters bağlanması durumunda BTS7960 lar zarar görmez mi?

Yazilim

Röle ilede yapabilirsin. devreyi röle ile besle röleyide bir diyot ile besle böylece ters voltaj verdiğinde göre açık kalır ve devreye akım geçmez.

berkay_91

Alıntı yapılan: Yazilim - 14 Ağustos 2024, 04:41:52Röle ilede yapabilirsin. devreyi röle ile besle röleyide bir diyot ile besle böylece ters voltaj verdiğinde göre açık kalır ve devreye akım geçmez.

fakat devre 9 ile 24 volt arasında çalışıyor, 9 volt ile anahtarlanan bir röle seçtiğimi düşünelim, bazı besleme durumlarında rölenin anahtarlama geriliminin üstünde gerilim uygulamış olacağım, bunun için bobinin uçlarına zener diyot ve direnç eklemek dışında nasıl bir çözüm önerirsiniz?

ladybird

Alıntı yapılan: berkay_91 - 14 Ağustos 2024, 01:16:04Merhaba, daha önce yaptığım bir motor sürücü devresinde ters voltaj korumasını sağlamak için güç girişinin hemen yanına PNP tipli düşük Rds dirençli bir mosefet ile koruma almıştım.

Motoru anahtarlayan mosfetlere ve dijital beslemeyi sağlayan regülatöre bu koruma mosfetinin ardından güç gittiği için sistem görevini yerine getiriyordu ancak motorun çektiği akım 6 amperlere yaklaşınca PNP tipli mosfetin ısınmaya başladığın fark ettim. bunun yerine regülatörün girişine schottky diyot koysam, girişteki bu mosfeti kaldırsam sorun çözülürmü?

Diğer sorum, böyle bir koruma yöntemi kullandığımda motoru süren Mosfetleri(BTS7960N) koruyamamış olacağımı düşünüyorum, gücün ters bağlanması durumunda BTS7960 lar zarar görmez mi?

Hocam kullandığınız mosfetin kılıfı nedir ?
"Bana ait sözcükler olsun isterdim. Ama kullandığım bu sözcükler, bilmiyorum kaç bilinçte sürüklendi." Jean Paul Sartre

Erol YILMAZ

Alıntı yapılan: berkay_91 - 14 Ağustos 2024, 13:24:58fakat devre 9 ile 24 volt arasında çalışıyor, 9 volt ile anahtarlanan bir röle seçtiğimi düşünelim, bazı besleme durumlarında rölenin anahtarlama geriliminin üstünde gerilim uygulamış olacağım, bunun için bobinin uçlarına zener diyot ve direnç eklemek dışında nasıl bir çözüm önerirsiniz?

Belki 5v röle kullanırsanız, basit bir regulatorle...

berkay_91

Alıntı yapılan: ladybird - 14 Ağustos 2024, 16:53:07Hocam kullandığınız mosfetin kılıfı nedir ?

TO-263 kılıf IRF4905 Mosfetini kullandım ve çevresinde termal via larda var

ladybird

Alıntı yapılan: berkay_91 - 14 Ağustos 2024, 22:29:17TO-263 kılıf IRF4905 Mosfetini kullandım ve çevresinde termal via larda var

Stoklar da d2pak göremedim hocam. Kılıf değiştirmek isterseniz işininizi görür,linklere bakabilirsiniz.Si7149ADP şuan aktif olarak kullanıyorum. 12volt polarity koruması olarak 9A de  ΔT 18 °C ısınması var. İşininizİ görür.
https://www.ozdisan.com/guc-yari-iletkenleri/mosfetler/discrete-mosfetler/PJD50P04-AUL2000A1/979715
https://www.ozdisan.com/guc-yari-iletkenleri/mosfetler/discrete-mosfetler/SI7145DP-T1-GE3/592538
https://www.lcsc.com/product-detail/MOSFETs_APEC-Advanced-Power-Elec-AP3P3R0MT_C380188.html
https://www.lcsc.com/product-detail/MOSFETs_Vishay-Intertech-SI7149ADP-T1-GE3_C554002.html

"Bana ait sözcükler olsun isterdim. Ama kullandığım bu sözcükler, bilmiyorum kaç bilinçte sürüklendi." Jean Paul Sartre

Yazilim

Alıntı yapılan: berkay_91 - 14 Ağustos 2024, 13:24:58fakat devre 9 ile 24 volt arasında çalışıyor, 9 volt ile anahtarlanan bir röle seçtiğimi düşünelim, bazı besleme durumlarında rölenin anahtarlama geriliminin üstünde gerilim uygulamış olacağım, bunun için bobinin uçlarına zener diyot ve direnç eklemek dışında nasıl bir çözüm önerirsiniz?

Mesajı yeni gördüm. 5v röle kullanın ve röleyi beslemek için LM7805