Köle Flaş Devresi

Başlatan seron, 28 Eylül 2024, 14:54:20

seron

Köle flaş devresi fotoğrafçılıkta, fotoğraf makinesinin flaşı çaktığı anda stüdyodaki projektörleri flaş çaktıran bir devredir. Fotoğraf makinesinin flaşı çakarken devredeki optik eleman uyarılır ve projektörlere giden güç bir anlığına açılıp kapatılır.

Bu devre yapılmamış ve test edilmemiştir. Ancak doğru çalışacağı umulur.

DİKKAT! BU DEVRE TEHLİKELİDİR! EHLİ DEĞİLSENİZ YÜKSEK GERİLİMLE ÇALIŞAN BU DEVREYİ UYGULAMAYIN! UYARILDINIZ!





Bu devreyi bizzat ben tasarladım. Genellikle bu tür devrelerde LDR yerine Fotodiyot kullanılmaktadır. Ancak fotodiyotların pahalı olması, devrenin maliyetini etkiliyor. Ben de daha ucuz bir çözüm ürettim.

LDR'li transistör devresini test ettim. BE diyodu arasına 1k koyunca test amaçlı bağladığım LED sönüyor. Ancak bir el feneri ile LDR'yi aydınlatırsam, LED parlıyor. Bu, gün ışığında sönük, flaş gibi aşırı parlak ışıklarda devrenin aktif olacağı anlamına geliyor.



Devre harici bir güç kaynağı gerektirmez. Doğrudan 220V prize takılır ve çıkışı bir ya da birkaç projektöre bağlanır. Potansiyometre ile denemeler yapılarak uygun ayar belirlenir. Projektör, normal oda ışığında yanmayacak şekilde potansiyometreden ayar bulunur ve bırakılır. Fotoğraf makinesiyle birkaç deneme çekimi yapılır ve ayar uygunsa bırakılır.

NOT: MOC3020'nin LED'ine seri bağlı direnç 1k olarak değiştirilmiştir. Ayrıca REF*** olarak görünen parça BC547'dir. Yerine bacak yapısı uyan herhangi bir NPN transistör takabilirsiniz.

Denemek isteyenler için baskı şemaları paylaşıyorum, BURADAN İNDİRİN> https://disk.yandex.com.tr/d/oUBkverS44t5cg

İyi çalışmalar dilerim.

fide

#1
Hocam devre ile ilgili bir yorumum yok. İyi kötü bir şey diyemem ama lütfen 220V AC şebeke ile çalışan devreleri yayınlarken bu devreleri "MASUM" göstermeyin. Bu devreyi gerçekleştirirken en küçük bir hata yaralanmaya hatta ölüme sebep olabilir. Bu uyarıyı bu devreyi tanıtmadan önce lütfen en az 3 defa yapın. Bir lise öğrencisi bu devreyi yapar ve çarpılırsa sorumlusu hukuken olmasa da vicdanen siz olursunuz.
Great SCOTT videolarının en saevdiğim taraflarından biri gerekli uyarıları hem başta hem de devreye enerji verşrken yapması. Bizim de bu uyarı konusunu alışkanlık haline getirmemiz lazım.

28 Eylül 2024, 17:50:49
Diğer taraftan LDRnin tepkisi bu iş için çok yavaş kalır. Sağlıklı bir devre için gecikmenin çok düşük olması gerekir. Bunu da fotoğraf makinesine dijital olarak bağlanıp aldığı sinyali optik yada RF yoluyla alıcıya ileten bir sistem tasarlanmalıdır.
Her birimiz, geride bıraktığımız eserler kadar ölümsüzüz. Evlat gibi, talebe gibi, icatlar gibi...   http://fidenetgaraj.blogspot.com

seron

Teşekkür ederim hocam, haklısınız. Hemen uyarı yazısı ekliyorum.

LDR'nin tepkisinin ne olacağını bilmiyorum. Elimde de MOC... yok. Yoksa hemen bredboard'a kurar test ederdim. (eski bir fotoğraf makinem var).

Sonuçta devre yayınlamamın bir nedeni de yorumlarınızdan faydalanmak.

Teşekkürler tekrar.

cevat1

#3

Alıntı yapılan: seron - 28 Eylül 2024, 18:07:59Elimde de MOC... yok. Yoksa hemen bredboard'a kurar test ederdim.

PC817 vardır.
Tüm smps ler de var. Oradan çıkartıp kullanabilirsiniz.

yas

Uygulama aşamasında şöyle bir problem yaşanabilir.
Devre flaş ışığı ile tetiklendikten sonra projektörlerden gelen ışıma ile istenmeyen geribeslemeye girebilir.

MC_Skywalker

#5
Sanırım şu resimde okla işaretlediğim minik alettenin 220V ile çalışan lambayı sürecek olanından yapmaya çalışıyorsunuz.



Alıntı yapılan: yas - 29 Eylül 2024, 09:55:33Uygulama aşamasında şöyle bir problem yaşanabilir.
Devre flaş ışığı ile tetiklendikten sonra projektörlerden gelen ışıma ile istenmeyen geribeslemeye girebilir.

Sensörün önüne bir difüzör eklerser ve yönünü farklı konumlarsa büyük ihtimalle sorunu olmaz. birde Lambayı 1/125sn on yapıp kapatırsa problem olmaz.

seron

Evet, devrenin geribesleme yapma ihtimali de var. Ancak cihazı uygun yere yerleştirerek bu sorun aşılabilir.



Resim olayı anlamanız içindir. Değilse projektörler fotoğraf makinesinin o kadar ilerisine yerleştirilmez. Cihaz uygun şekilde konumlandırılırsa bir sorun çıkacağını sanmam.

Cihazın temel fotorezistör devresini uygun bir zamanda test edeceğim. Sonucu buradan yazarım. Bakalım fotorezistör fotoğraf makinesinin flaşına ne tepki veriyor...

seron

#7
Flood için özür dilerim.

Devrenin kalbi olan transistörlü LDR devresini fotoğraf makinemin flaşıyla test ettim ve iyi netice aldım.

Test devresi ve ortamı aşağıdaki gibidir:



LED, uzunca bir kabloyla uzak bir yere taşındı ki, flaşın ışığı gözümü yanıltmasın. Fotoğraf makineme 2-3 kez flaş çaktırarak emin oldum.

SONUÇLAR:

Yukarıdaki devre, 12V gerilimde düzgün çalışmıyor. LDR, pull-down direncinin 1k olmasına rağmen oda aydınlatmasından etkilenerek LED'i kör bir şekilde yakıyor. Bu nedenle besleme gerilimini 5Volt'a düşürdüm.

LED direnci 100R'dir. Ancak ana devredeki opto-kupl elemanının direncinden emin değilim. Tam bir parlaklık eldesi için bu direnci de düşürmek gerekebilir.

Yapılan flaş denemelerinde, LDR'nin son derece atik şekilde yanıt verdiğini "çıplak gözle" gördüm. LDR flaş ışığına yetişebiliyor ve LED'i derhal flaş çaktırıyor. Şayet mavi LED'e bu kadar hassas şekilde flaş çaktırabiliyorsa devrenin tamamının da düzgün çalışma potansiyeli yüksek. Zaten lazer+LDR ile ses iletimi devreleri mevcut. Ses gibi bir sinyali anahtarlayabiliyorsa flaş ışığına hayli hayli tepki verir.

Asıl devredeki diyot köprüsünde bulunan 12V zener diyotları 5,1V-1Watt olarak değiştirilmelidir. Çünkü 12V gerilimde 10k potans, LED'i söndürmek için yetersiz kalacak ve ayar bulmada zorluk çıkaracaktır.

Şimdilik testler bu kadar. Soracağınız birşey varsa sorabilirsiniz.

@cevat1 ustam, PC817'nin CE voltajı 80V. Olmuyor. 300Voltun üzerinde olacak ki bozulmasın. Devrede gördüğün opto 800V.


cevat1

Evet dikkat etmemişim.
Moc serisi uygun voltajlı opto kullanılmalı.