PLC Önerisi Arıyorum

Başlatan PICaso, 08 Ekim 2024, 12:06:16

yas

Bende gemo ürünlerinin plc olduğunu iddia etmiyorum. Soruyu soran arkadaşın önceliğinin fiyat olduğunu düşündüğüm için gemo yu önerdim. Ayrıca plc olarak değerlendirmek için çokta bir eksiği yok diye düşünüyorum. Hatta öne çıkan avantajları da var. PLC lerde olduğu gibi giriş ve çıkışlar izole, her ne kadar kendisi modbus master olamasa da slave olarak çalışabilme imkanı mevcut. Direkt şebeke gerilimi ile beslenebilme imkanı olan modelleri de yer ve maliyet tasarrufu sunabiliyor.

Fiyat kriterinin öncelik olmadığı durumlar için donanım ve yazılım tarafı için üst düzey ürünleri genel olarak ifade etmek gerekirse codesys 3.5 ile programlanabilen (desteklenen) ürünler bu gruba girmekte. Ama bu platform grubundaki ürünler ucuz değiller. Delta'nın da codesys ile programlanan plc leri mevcut ama alışıla gelmiş delta fiyatında değiller.

mustafa_cmbz

direk şebeke voltajı ile beslenen plc leri çok tercih etmemenizi tavsiye ederim.ediyorsanız da parafudur vs. gibi koruma ekipmanlarını kullanmak zorunda kalacaksınız.Yine aynı kapıya geliyor.Endüstriyelde mazlemeden kaçınmak ekipman dan kaçınmak daha maliyetli olur.Bunun yerine marka arayışı içinde olmak yapılacak işe göre marka seçmek daha yerinde olur.

PICaso

mustafa_cmbz

Alıntı yapılan: PICaso - 01 Kasım 2024, 15:21:19https://www.distrelec.de/en/logo-dm8-12-24r-expansion-module-digital-relay-28-8v-siemens-6ed1055-1mb00-0ba2/p/11095453
Arkadaşlar linkte ki genişleme modülü tek başlarına kullanılabiliyor mu?

Köle ı/o tarzı birşeyler arıyorsanız wago modüllerde bakmanızı öneririm. İkinci el istersen elimde epey var.

tunayk

Alıntı yapılan: PICaso - 01 Kasım 2024, 15:21:19https://www.distrelec.de/en/logo-dm8-12-24r-expansion-module-digital-relay-28-8v-siemens-6ed1055-1mb00-0ba2/p/11095453
Arkadaşlar linkte ki genişleme modülü tek başlarına kullanılabiliyor mu?
Bunlar kendi özel protokolünü kullanır. Master  modülü olmadan olmaz.
Uzak I/O olarak doğrudan modbus ile konuşan yerli ürün ler de var

mustafa_cmbz

Alıntı yapılan: tunayk - 02 Kasım 2024, 20:06:43Bunlar kendi özel protokolünü kullanır. Master  modülü olmadan olmaz.
Uzak I/O olarak doğrudan modbus ile konuşan yerli ürün ler de var

Hiç araştırmadım fakat araçlarsaki gibi canbus gibi birşey kullanıyorlar gibime geliyor.

tunayk

Şüphesiz benzer şekilde bir protokol olacaktır.  Modüller arası protokolün kısa mesafede mümkün olduğunca hızlı olması gerekir ve aynı bus üzerinde farklı modüllerin de tanılanabilmesi gerekir. Bildiğim kadarıyla hiç bir firma bu arka plan bus'ı dökümante etmiyor. Fiziki protokol bir şekilde anlaşılır ancak data layer kısmı zor.

Belki daha önceden birilerinin yaptığı çalışmalar olabilir. Örneğin libnodave, Sharp7 gibi projeler sayesinde Siemens CPU ları ile dışarıdan haberleşebiliyoruz.