el matkabı yön değiştirme sorunu

Başlatan FUNKY, 20 Ekim 2024, 22:44:26

FUNKY

elimdeki  çok eski B&D  marka matkaba geri dönüş anahtarı eklemek istedim  resimdeki gibi fırçalara giden kabloyu kesip 6 pin 2 konumlu anahtarla tersledim. sağa dönüş eski hali normal dönüyor anahtarı  konum değiştirip tes dönüş için tetiğe bastığımda  fırçalardan patlama ve kıvılcım  çıkıyor bu arada ters yavaş olsada dönüyor. anlamadığım bir konu nerede hata yaptım?

istinaf duvarı

Bir yerde hata yapmadınız. Matkap sürekli aynı yöne döndüğü için fırçalar ve yataklar o yöne alışmış. Matkabı bir süre boşta ters yönde çalıştırın. Fırçalar ve yataklar ters yöne alışınca çalışması normale dönecektir.

FUNKY

Alıntı yapılan: istinaf duvarı - 21 Ekim 2024, 08:09:42Bir yerde hata yapmadınız. Matkap sürekli aynı yöne döndüğü için fırçalar ve yataklar o yöne alışmış. Matkabı bir süre boşta ters yönde çalıştırın. Fırçalar ve yataklar ters yöne alışınca çalışması normale dönecektir.

teşekkür ederim . 

parametre

Alıntı yapılan: istinaf duvarı - 21 Ekim 2024, 08:09:42Bir yerde hata yapmadınız. Matkap sürekli aynı yöne döndüğü için fırçalar ve yataklar o yöne alışmış. Matkabı bir süre boşta ters yönde çalıştırın. Fırçalar ve yataklar ters yöne alışınca çalışması normale dönecektir.
bunlara ek olarak kollektor iyi degilse onu hafif zımparalama onemli bazılarında kondansator olmuyor kondansator eklenebilir komurler ypıranmıs olabılıyor onları kontrol etrmekte fayda var

istinaf duvarı

Kolektör lamalarının arasından maket bıçağının tersi ile geçerek arada birikmiş kömür tozlarını almak da iyi olur.

serkan_48

Bu motor aşağıdaki gibi bir fırça kullanıyorsa muhtemelen aynısıdır. Fırçalar tek yöne dönerek alışmıştır.

Motorun ters yöne dönmesi fırça rotordaki kollektör dilimine takılırsa geri sararak sıkışabilir.

Saygılarımla ben Serkan www.iklimlendirmesogutma.com

Mucit23

Bazı üniversal motorlarda sadece fırçaların yönünün değişmesi ters yönde dönüş için yeterli değil sanırım. Tam mantığını bilmiyorum ama bir üniversal motorda fırçaların yönünün değiştirince aynı şekilde kömürlerde aşırı derece kıvılcım çıktığı ve motorun düzgün bir şekilde dönmediğine şahit olmuştum.. Sebebini bende bilmiyorum.

mehmet

Tek yönde dönmesi planlanan motorların fırçaları, normalde tam eksende olmaz. Dönüş yönüne göre 1⁰ - 5⁰ civarı kaydırılılır.

https://en-academic.com/dic.nsf/enwiki/139563
Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
---------------------------------------------
http://www.mehmetbilgi.net.tr
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.tr "CC BY"

FUNKY

ilgilenen herkese teşekkürler

zımparaladım ,komitatör aralarnı maket bıçağıyla temizledim,tinerle yıkadım,

ters dönmyi denediğimde fırçalar kızardı  çok kötü  patlama yapıyor odayı duman ve koku doldurdu resimde fırçanı durumu .değiştireceğim

parametre

Rulman kontrolu ve yaglama yaptınız mı içeride kırık parca olabılır ı
Kademelerde sıkıntı olabılır

FUNKY

Alıntı yapılan: parametre - 23 Ekim 2024, 22:04:46Rulman kontrolu ve yaglama yaptınız mı içeride kırık parca olabılır ı
Kademelerde sıkıntı olabılır
mandrenden çok az kuvvet uyguluyorum çok rahat dönüyor sağa dönerken tetiği bırakıyorum  en az 2 sn daha dönüyor sıkışma yok. bu alet 70/80 li yılların zamanın sarım teğniğinde bir  değişiklik olabilir. devreye dimmer bağladım  ağır devirde geri dönüyor daha yavaş , sağa dönme daha hızlı kıvılcım atmıyor

serkan_48

Ben motor derken şarjlı matkap gibi düşünmüştüm. Bu üniversal motor.

Dikkatimi çeken bir nokta şu. Bu kömürlerde hangi motoru söksem içinde yayın ortasında iletken olur.

Sizin bu motorda iletken göremiyorum. İletken olmazsa Elektrik yay üzerinden gidecektir. Bu direnç yada temassızlık yapıp ısınmaya yada soruna neden olmaz mı?

Sizin kömürlerde iletken var mı?

https://i.ibb.co/5v331z5/Screenshot-20241023-230935-Chrome.jpg
Saygılarımla ben Serkan www.iklimlendirmesogutma.com

FUNKY

fırça yayının içinde iletken yok .alttaki resmi netten bauldum aynı  matkap ondada yok o yıllarda yokmuş

asma

Alıntı yapılan: serkan_48 - 23 Ekim 2024, 23:12:05... Bu kömürlerde hangi motoru söksem içinde yayın ortasında iletken olur.

Sizin bu motorda iletken göremiyorum. İletken olmazsa Elektrik yay üzerinden gidecektir. Bu direnç yada temassızlık yapıp ısınmaya yada soruna neden olmaz mı?

Sizin kömürlerde iletken var mı?
...

Merhaba
Kömürün temas ettiği kanal ve yay iletken. Yani temas yüzeyi çok geniş. Başlangıçta sorun yaşanmıyor.  ;)
Bu yapıların derdi kanal içine toz dolarak iletimi azaltması bu yüzeylerde oluşan küçük arkların yüzeyi bozması ile kömürün ilerlememesi sonucu yarı ömürde kömür basmaz.
Kömürü çıkartırsın (daha bitmemiş dersin) temizler silersin , yuvaya üflersin , kollektörü gözden geçirip kömürü tekrar takarsın. Alet çalışır. Bir daha yaparsa kömürü değişecek dersin. (iki defa sana gelir ikisinde de kömür parasını alırsın) Müşteri memnun ayrılır.
Şimdi kömür bitene kadar uzun süre çalışıyor. Biterken kollektöre sürten bakır zarar veriyor. Poza taşı , temizlik kömür ve rulmanları değiştir... Bir sürü para.
Amerikan veya Alman üretimi matkap için masraf edersin. Yenisi Çin üretimi ve Çin malı olanlar da iş görüyor ve çok daha (ucuz) erişilebilir.
Sonuç kömürler daha iyi , ürünler kullan bozulunca at yenisini al.  :)

Konu motorun yönünü değiştirmeyle ilgili. Ben bilmiyorum , Mehmet in yorumu aklıma yattı. Kömürün pozisyonu tek yöne uygun dizayn edilmiştir. Tehlikeli ama bu açı değiştirilerek iki yöne sağlıklı çalışacağı pozisyon bulunur.  Eskiden kömürün pozisyonunu değiştiren matkabın iki tarafında kulakçıklar olurdu. Açısal olarak döndürdüğünde ters yöne çalışırdı.
Şöyle bir ürün:
https://ideacdn.net/idea/ki/33/myassets/products/972/1614336086_min.png?revision=1697143329
Kolay gelsin.

FUNKY

burada  sanaatkar  geri dönüşü sağlamak için enduviyi yeniden  farklı şekilde sararak elde ediyor . benim matkap olmayacak .