DIY Tek Kartta Çoklu Komponent Tester

Başlatan seron, 03 Kasım 2024, 00:01:45

seron

Genişçe bir karta çoklu komponent tester çizdim.

Uygulamadım ve denemedim.



PCB, ayrık devrelerden oluşmaktadır. Her bölüm bir komponenti kontrol eder. Sadece komponentin çalıştığını kontrol eder; hassas testler yapmanıza izin vermez. Tam 14 tester'dan oluşur.

Neleri Test Eder?

-NPN/PNP Transistör Tester/Diyot tester
-N-Ch MOSFET tester
-P-Ch MOSFET tester
-TL431 tester
-Opto-kupl tester
-Kapasitör tester
-555 tester
-741 tester
-386 tester
-IR kumanda tester
-358 tester
-Tristör/triyak tester
-Lityum pil tester
-12V akü tester

Devre Şemaları:

En üstteki ilk sıradaki tester grubu


Ortadaki sıra


En alt sıra


Tekrar hatırlatıyorum: kurmadım ve denemedim. Hatalar çıkabilir. İnceleyip hata bulursanız bana da bildirirseniz çok sevinirim. Düzeltirim.

NOTLAR ve HATALAR:

Bu komponent tester devresini yapmak oldukça uğraştırıcı, zaman alıcı, biraz da masraflı olabilir. Düzgün çalışmazsa, hatalar çıkarsa sorumluluk kabul etmem. Ben tamamen iyi niyetle, "insanlığa bağışta bulunuyorum". Olası hataları beraber telafi edebiliriz.

Devre şemasına göre: Orta sırada, 555 tester devresinde kondansatör 100uF, yandaki seramik 10nF olacak. PCB'de belirttim.

Devre şemasına göre: Orta sırada, zener diyotları 5v1 olacak.

Devre şemasına göre: Orta sırada en sağda, IC kumanda testerin PNP transistörünün beyzinde 1k direnç olacak. PCB'de var merak etmeyin.

Devre şemasına göre: En alt sırada, en solda, dual opamp tester'in öyle çizilmemesi gerektiğinin farkındayım. Resim boyutu büyümesin diye öyle gösterdim.

Hemen sağındaki multivibratör, triyak testi için AC üretiyor.

Sağdaki iki batarya ölçerin potansiyometrelerini uygun şekilde ayarlamanız gerekiyor. Devrede suni yük olmadığı için sadece batarya gerilimini ölçer. Batarya ölüyse ve yine de tam görünüyorsa "GOOD" gösterir. Benden söylemesi.

* * *

İyi çalışmalar.


slimandheavy


seron

Alıntı yapılan: slimandheavy - 03 Kasım 2024, 05:16:01@seron;
Test edersen bir bakalım buna.

-NPN/PNP Transistör Tester/Diyot tester: Bunu ben tasarladım. Kısa zaman içinde test edip dönebilirim. Tahminim o ki düzgün çalışacaktır.
-N-Ch MOSFET tester:
-P-Ch MOSFET tester: Bu ikisini test etmek çok kolay bunları da test edip dönüş yapabilirim.
-TL431 tester: Bunu test etmeme gerek yok, daha evvel çalıştırdığım bir devre zaten. Potans ile ayar yapılır, LED belli bir eşikte yanmalı/sönmelidir.
-Opto-kupl tester: Bunu test etmeme gerek yok, yapısı çok basit, optoyu takar takmaz LED yanacaktır. Yanmıyorsa bozuktur.
-Kapasitör tester: Bunu test ettim. Kondansatörü takınca LED yanıp sönüyorsa kısadevre yoktur, çalışıyor demektir. Kondansatörün kapasitesine göre LED hızlı/yavaş yanıp söner. Zamanla göz alışkanlığı kazana kazana taktığın kondansatörü tahmin etmeye başlarsın. Zamanla alışılan bir testerdir.
-555 tester: Test etmeye gerek yok, bağlantılar doğru. LED'ler flip-flop yapıyorsa sağlamdır mantığına dayalı çalışıyor.
-741 tester: Elimde bir tane var, bir test eder, geridönüş yaparım.
-386 tester: Elimde olmadığı için test edemem.
-IR kumanda tester: IR göz elimde olmadığı için test edemem. Ancak elinde olup yapan bir arkadaştan aldım devreyi, çalışıyormuş.
-358 tester: Elimde yok, test edemem.
-Tristör/triyak tester: Yapı ve çalışma mantığı basit olduğu için test etmeye gerek var mı bilmiyorum. Zaten elimde tristör/triyak yok.
-Lityum pil tester:
-12V akü tester: Bu iki devreyi test ettim, düzgün çalışıyor. Potansı ayarlama aşaması bayağı uğraştırıcı ama. Doğru noktayı bulana kadar yoruyor.

Bunlar hep zaman alıcı işlemler. Yine de testlerin çoğunu yapıp dönüş yaparım.