Kristal Osilatörü doğru frekansta çalıştırabilmek

Başlatan ei, 03 Kasım 2024, 00:53:03

ei

Merhaba,
Çift çevrimli bir HF alıcı yapmak için çalışıyorum. İlk ara frekans -elimde olan kristal filtre sebebiyle- 45,1 MHz olacak. Bu IF'ten 455 kHz'lik 2. arafrekansı elde edebilmek için 44,645 MHz'lik bir kristalim var. 2. araferkansı elde ettiğim karıştırıcı SA612 tümdevresi. Osilatör devresi NXP'nin verikağıdında önerilen şemaya uygun olarak kuruldu. (Elbette 44,645 MHz'lik kristal ile)

Ancak ne yapıp ettiysem kristali bir türlü 44,645 MHz'de çalıştıramadım. İllaki 2 khz yukarıda 44,647 kHz'de çalışıyor.
SA612'nin kullandığı osilatör yapısı colpitts.
Devredeki kondansatör değerlerini büyütüp küçültmem işe yaramadı. Kristal kaliteli bir firmanın ürünü.
Öneriler çok makbule geçecektir.

serkan

Kristalin bir ucuna seri ayarlı bobin takıp bobini nüve ile ayarlarsanız istediğiniz olur.
Bobin sargı sayısını deneyek bulacaksınız.5 turdan başlayın frekans düşmezse turu çoğaltın.

ferit06

Kristalin sıcaklık ile değişimini de göz önünde bulundurmalısınız. Yukarıda önerilen bobin/(ilave paralel değişken kondansatör) ile birlikte sıcaklığı sabit tutmanız gerekir.

dnacikaya

Bu noktada sıcaklık katsayısı 10ppm olan kristal kullanılmasında fayda var. Özdisanda ppm ve esr değerleri verilmiş. Kullandığınız kristalin ppm değeri nedir? Ayrıca pcbdeki kristalin yerleşimi ve kullanılan kondansatörlerin toleransıda önemli. SA612 datashetinde örnek pcb ve kristal hakkında bir bilgi göremedim.

Epsilon

RF benim bildiğim konular değil ancak bahsettiğiniz aşağıya linkini de eklediğim NXP  datasheetin, 4.sayfasında, 7.Functional Description başlığında ,"Entegrenin bu frekansta çok kararlı çalıştığının bilinmesi gerekir "diye açıklama var.

Zaten Fig.15 deki kristain altında yazan "Third Overtone Christal" diğer kristallere göre frekansı çok değişmeyen kristal demekmiş
Datasheet

Yapay zekaya  SA612A ile aynı işi yapan frekansı değiştirmekte daha esnek hangi entegre vardır ?diye sorduğumda:
SA612A, çift dengelemeli bir mikser (mixer) entegresidir ve genellikle radyo frekansı (RF) uygulamalarında sinyal karıştırma ve osilatör olarak kullanılır. Daha esnek frekanslarda çalışabilen birkaç alternatif entegre önerilebilir:

NE602 / NE612: SA612A'nın orijinal versiyonu olarak bilinen NE602 veya NE612, benzer işlevlere sahiptir ancak biraz daha geniş bir frekans aralığında çalışabilir. Hemen hemen aynı devre yapısı ve uygulamalar için uygundur.

LT5517: Linear Technology'nin LT5517 entegresi, 40 MHz ile 1.5 GHz frekans aralığında çalışabilen daha yüksek frekans uygulamalarında kullanışlı bir mikser entegresidir. Genellikle daha esnek ve yüksek frekans gereksinimi olan uygulamalar için uygundur.

AD831 (Analog Devices): AD831, geniş bir frekans aralığında (DC'den 500 MHz'e kadar) çalışabilen bir logaritmik amplifikatördür. Mikser işlevini direkt olarak sunmasa da sinyal işleme ve frekans dönüşümünde esneklik sağlar.

MAX2680 / MAX2682 (Maxim Integrated): Bu entegreler, düşük gürültülü, geniş bant bir mikser işlevi sunar. Frekans aralığı olarak 400 MHz ile 2.5 GHz aralığında çalışabilir, bu da SA612A'dan çok daha geniş bir frekans yelpazesini kapsar.

HMC213B (Analog Devices): HMC213B, geniş bir frekans aralığını (100 MHz - 4 GHz) destekleyen bir pasif mikser entegresidir ve yüksek performans isteyen RF uygulamaları için uygundur.

Bu alternatifler, SA612A'nın yerini alabilir ve daha geniş frekans aralıklarında çalışabilir. Ancak, uygulamaya göre seçim yapmak önemlidir; bazı entegreler daha yüksek frekanslarda, bazıları ise daha düşük frekanslarda en iyi performansı gösterir.

diye cevap verdi

ei

@serkan çok teşekkür ederim. Çalıştı.

@ferit06 @dnacikaya haklısınız. Ancak elimdeki kristali TQG adli bir firma 1996'da üretmiş ve maalesef veri kağıdını bulamadım. Ancak bu kristalin  Motorola telsizlerinde kullanılmış olmasından yola çıkarak pek harcıalem olamayacağını düşündüm.
Ayrıca devredeki kondansatörlerin tamamı SMD malzeme. Şimdilik herşey yolunda görünüyor.
Tekrar teşekkür ederim.

Epsilon

Bu konuya benzer bir soruda ben sorayım .433,92 Mhz alıcıdaki kristalin iki pini ile GND arasına(Tabiki bir hesaba göre) pf değerinde kondansatör bağlayarak- kapasitif yükleme- ile örneğin 433,42 Mhz e ayarlanabilirmi?

ei

@Epsilon SA612 tümdevresi 200 MHz'e kadar LO  frekanslarında kullanılabiliyor. Kararlı da çalışabiliyor; ancak buradaki mesele kuvars kristalinin kararlı çalışması. Kuvars kristalleri belli bir frekansın üzerinde çalışacak şekilde üretilemediklerinden, yüksek frekanslarda harmoniklerinden faydalanılır. Bu da çalışmayı biraz daha çileli hale getirebiliyor.
Bu arada SA, NE'den yola çıkarak birazcık gereksiz bilgi vereyim:
NXP mâlum eskiden Philips idi. Philips Hollanda dışındaki bâzı ülkelerde Mullard (UK) Valvo (Almanya) markaları altında da üretim yaptı. Hatta ABD'de Signetics'i satın aldı. Mâlum vergi işlerinden ve şirketler hukukundan doğan uygulamalar. Dolayısıyla ürettiği ürünlere NE ve SA öneklerini verdi.

ei

Kuvars kristallerin frekansı belli bir aralıkta "çekilebilir". Benim örneğimde bu birkaç kHz idi. Ancak, 433,92-433,42=0,5 MHz fark var ki bu kadar büyük bir çekme mümkün değildir diye biliyorum.