Full MCU Kontrollü Kaynak Makinesi + Güç Kaynağı

Başlatan devrecii, 07 Kasım 2024, 00:42:09

devrecii

Aslında mig kaynağı için yapacaktım ama mekanik yerlerini kendim yapamadım satın alsam torch ve tel sürme motorunun fiyatı makinanın yarı fiyatı tutuyor bende burada çalışmayı kestim.

Devre karmaşık görünüyor ama asla değil,  çıkışlar çok temiz sadece amper okumada düşük akımda lineer değil ama bu haliyle çok iş görür.

Kodlar ve hex dosyası  açıklama satırları eklendi

https://drive.google.com/file/d/1g-p67dPQlqDWwkIgdeKN_a93mlTHlO1W/view

sedronjames

harika bir çalışma. güç kaynağına evrilir bu yapı dimi hocam. bir nevi smps gibi sonuçta.

triyak

gevv

Elinize sağlık @devrecii hocam söylediğiniz gibi basit bir sistem oluşturmuşsunuz. Min. maks. akım, voltaj değerleri nedir ? Video da göremedim 2.2k dirence bağlı butonun görevi nedir?

devrecii

O button mod için Mig / MMa / Power supply. Üçü de farklı çalışıyor   mesela mig de volt ayarlı fakat çıkışa full amper veriliyor, ark kaynağında ise çıkışa full volt veriliyor amper ayarlı. Powerde ise hepsi ayarlı  power çıkışı farklı çünkü kaynak yapılırsa oradaki kapasitörler kısa sürede  yanar patlar.

14voltta 200amper çektim gerçekten 200a veriyor 14 volttan sonra amper voltaj artışına göre parabolik düşüyor aşağı yukarı 2500 wattlık bir makina.  Ana trafonun çıkış sarım sayıları artırılmalı tabiki sonradan gelen filtre bobinleri de büyük ve çok sarımlı olmalı o zaman 50v 50amper yada daha yukarısını verebilir.

remzi

Elinize sağlık. Çok güzel bir çalışma.

gevv

@devrecii hocam trafo ve bobinler de kullanılan tellerin kalınlıkları nedir ?

devrecii

Ana trafonun  primary  1mm ,  secondary 1.7mm ,  çıkış bobinlerinde 2.5mm kullanmışım. Kaynak işleri için yeterli ama  sürekli yük çekilecekse kabloları çifter hatta 3 tane birleştirip sarmak gerekebilir.

En güzeli ince emaye telleri birleştirip litz teli haline getirip sarmaktır çünkü sarım kolay olur ve daha yüksek akıma dayanır.

gevv

Sürücü için 0.30mm, akım trafosu primer 2mm sekonder için 0.30mm uygunmudur?

Birde ss34 diyotlarının arasında ki kondansatör kutuplumu 1nf kondansatörlere seri bağlı 100ohm dirençlerin ve sürücüye bağlı 3,3ohm direncin gücü nedir?

devrecii

10uf lar seramik smd

O dirençler 1W olursa daha iyi olur ben 0.5w kullanmışım.   amper okunan köprü diyottaki 220r direnç de 1w olmalı.

Gate sürücü için zil teli kullandım iyi yalıtımlı olması önemli kalınlık önemli değil.

Akım trafosu için uygundur ama primer tek tur atmayacak yarım tur atacak , eğer tam tur atacaksa amper okunan yerde 220r direnç küçültmeli

Rahmi

Merhaba,

Emeğinize elinize sağlık. Güzel çalışma.
Çalışma frekansı kaç Khz ?

devrecii

45khz.

Verdiğim zip dosyasındaki  sim ve out dosyalarını stlink programı tanımıyormuş

Burada *.bin dosyası ve *.hex dosyası var stlink utiliy programı ile direkt stm32 ye yüklenebilir.

https://drive.google.com/file/d/1oQstphAgMDSA83n2NquMDIW-VJtwDIkN/view

makdeniz

Her zaman yaptığın gibi harika bir çalışma tebrikler ustam.
Karanlık olmadan aydınlık, Ölüm olmadan yaşam mantıksız.