N Kanal mosfetlerin ısınmasının önüne geçemiyorum !

Başlatan krshot, 11 Kasım 2024, 14:10:24

krshot

Öncelikle iyi forumlar diliyorum. Herkesin sağlığı yerindedir umarım.
Atmel 328p kullanarak RGB Led strip edebileceğim bir devre kurdum.
Sürmek istediğim RGB Led uzunluğu 20M Led Metre başına 14.4watt güç çekiyor, basit bir hesapla 12V 24A güç çekiyorum.
Kurduğum devrede R G B pinleri için birer adet TIP122 N kanal mosfet kullandım. Mosfetleri gate pinlerine 1k direnç kullandım.
20Metre ledi şuan sürebiliyorum fakat mosfette olan yüksek ısının önüne geçemiyorum. Deneyimlerinizi veya fikirlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

bulut_01

gate direnci 10 ohm fazla olmaması gerekir ayrıca mosfet sürücüsü kullanılması gerekir. örnek mcp1416 gibi.
YENİLMEZ..

gevv

Cetinal

Merhabalar

TIP122 5Amp lik darlington transistör bu arada. ONunla zaten yapamazsınız bu işi.
RGB her ne kadar yanar dönerli de olsa. 3 renk de sabit yanacak mış gibi sürücü koymak lazım

IRFP054NPbF
55V  81Amp.  0,012ohm RDS .
Bu işinizi görür. 

Elbette TO220 kılıf bir mosfet de iş görebilir soğuttuktan sonra . Ancak uzun ömürlü birşey için TO247 . Power Disp. i yüksek dayanıklı birşey koyulmalıdır.

krshot

Yanlışım için kusura bakmayın aslıda yaptığım proje çalıştı. Projede ki amacım R G ve B pinlerine giden akımı bilgisayar üzeriden arttırıp kısarak istediğim renkleri ortaya çıkarmak. Öneriniz için teşekkürler. Yazdığınız mosfetleri entegre edip projede ki gelişmeleri aktaracağım.

11 Kasım 2024, 16:49:49
Alıntı yapılan: bulut_01 - 11 Kasım 2024, 16:13:06gate direnci 10 ohm fazla olmaması gerekir ayrıca mosfet sürücüsü kullanılması gerekir. örnek mcp1416 gibi.
teşekkürler

11 Kasım 2024, 16:50:15
Alıntı yapılan: gevv - 11 Kasım 2024, 16:29:42Tip122 mosfet değil
teşekkürler hatam için kusura bakmayın  :)

istinaf duvarı

Alıntı yapılan: krshot - 11 Kasım 2024, 16:47:50Yanlışım için kusura bakmayın aslıda yaptığım proje çalıştı. Projede ki amacım R G ve B pinlerine giden akımı bilgisayar üzeriden arttırıp kısarak istediğim renkleri ortaya çıkarmak. Öneriniz için teşekkürler. Yazdığınız mosfetleri entegre edip projede ki gelişmeleri aktaracağım.

11 Kasım 2024, 16:49:49teşekkürler

11 Kasım 2024, 16:50:15teşekkürler hatam için kusura bakmayın  :)

LED'lerin parlaklığını analog olarak (voltaj kontrolüyle) ayarlayacaksanız bu iş için MOSFET'ler çok uygun olmaz. Transistör kullanmanız iyi olur. Bu durumda da enerjinin fazlası transistör üzerinde harcanacağı için transistörleri soğutucuya bağlamanız gereklidir.  MOSFET'ler analog olarak çalışmak üzere tasarlanmamıştır. MOSFET'in işi sadece devrayi açıp kapatmak olmalıdır.

Parlaklıkları PWM yöntemi ile dijital olarak ayarlayacaksanız MOSFET'ler bu iş için çok uygundur. Üzerilerinde milivoltlar mertebesinde gerilim alacakları için güç kaybı ve dolayısıyla ısınma da oldukça az olacaktır.

ibocakir

Alıntı yapılan: istinaf duvarı - 12 Kasım 2024, 15:34:14MOSFET'ler analog olarak çalışmak üzere tasarlanmamıştır. MOSFET'in işi sadece devrayi açıp kapatmak olmalıdır.

Bu ifade çok yanlış. Mosfet her zaman satürasyonda çalışmaz. Lineer bölgede çalışırken analog kontrol edilebilir.