Kronograf Cihazı Çalışma Sistemi

Başlatan berkay_91, 05 Aralık 2024, 18:23:11

berkay_91

Merhaba, resimdeki kronografda anladığım kadarıyla 2 tane ışık kaynağı koyulmuş, mermi geçtiğinde fotodiyotların bunu nasıl algıladığını tam olarak çözemedim, mermi geçişi esnasında ilgili fotodiyot diğer taraflardan yansıyan ışık ile bilgi üretmeye devam etmez mi? Gerçek bir silahtan çıkan merminin bilgisini algılamak için buna benzer bir sistem kurmam gerekiyor, konuyla ilgili fotodiyot ve lazer öneriniz var mı?

Epsilon

Cihazın alt kısmında (Kutunun hemen üstünde ) alıcı kısımları var.İlk bölgede ışık kesildiği anda timer saymaya başlıyor diğer uçtaki ışık perdesi kesindiği anda (Cismin çıktığı an )timer durduruluyor.Mesafede bilindiğinden yazılım ekrana hızını yazıyor.

Aliexpress de 870 tl den satılıyor.
Sensörleri ve diğer mekanik  vb aksamları hazır olarak kullanılıp hangi MCU kullanıyorsanız onu kullanarak  kendi programınınız yazabilirsiniz
Aliexpress Linki

berkay_91

Tepki süresinin 4.3 μs olması ve görülebilir bölgede (450nm - 1080nm) çalışması nedeniyle bu iş için 80 tane BPW96C foto transistörü ve karşısında çizgi lazer kullanmaya karar verdim, merminin geçip geçmediğini anlamak için 80 tane foto transistörden okumayı nasıl yapabilirim? Not: FPGA kullanmak istemiyorum

https://ozdisan.com/Product/Detail/516114/BPW96C

z

Videodaki gibi analog or kapisi yapacaksin. Hangi transistor etkilenirse etkilensin sonucta hepsi tek noktadan sana cikis sinyali verecek.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

berkay_91

Alıntı yapılan: z - 05 Aralık 2024, 21:00:10Videodaki gibi analog or kapisi yapacaksin. Hangi transistor iletime gecerse gecsin sonucta hepsi tek noktadan sana cikis sinyali verecek.

80 tane fototransistörü resimdeki gibi paralel bağlayıp işlemcinin kesme bacağı ile okumak mantıklı mı?

Epsilon

Aşağıdaki linkte Amazon da satılan kaliteli bu tür bir ürünün resimleri ,boyutları ve install detayları var
(Sol taraftaki resimlere tıklayıp büyütün)

Ürünü satın alarak ,bu tür uygulamalarda hangi kriterlere göre heaplamalara yapılıyor anlaşılması için de tavsiye ettim.Örneğin FPS değerleri var
Havalı tabancanın ,tüfeğin,mekanik okun standard m/s ve FPS değerleri  farklı
En hızlı tüfek mermisinin hızı 1220 m/s imiş
Linktei cihazın açıklık mesafesini 333 mm olduğuna göre bu en hızlı mermi bu mesafeyi saniyenin 3360 da birinde kat ettiğini gösterir.Bir BPW54 bile en yavaş halde 200 ns de tepki verdiğine göre 1 saniye de 1milyar ns olduğuna göre saniyenin 5 milyonda birinde olan bir olayı ile algıyabilir

Ayrıca LED leri birbirine paralel bağlı öyle 100-200 LED e gerek yok cihazda 15 den fazla LED yok (Fotoğrafta kaç tane olduğu görülüyor) sonuçta ışık kesilmesi algılanıyor

Amazondaki ürün
https://www.amazon.com.tr/Hassas-Balistik-Kronograf-%C3%B6l%C3%A7%C3%BCm-aral%C4%B1%C4%9F%C4%B1/dp/B0CSCQP8FM

Yine o resimlerde ,önceki mesajımda da anlattığım gibi Alltaki düz levhadan işığın yansıtıldığı anlatılıyor.
Ayrıca alttaki her bölgeye ışığın her alana düşebilmesi için üst taraftaki ışık kaynakları hafifçe bükülerek montajı yapılmış.
üstte 2 kenardaki fotodiotlar sabit değerlerde algıladığı ışığın şiddeti değiştiği anda timer çalışıyor.

berkay_91

Alıntı yapılan: Epsilon - 05 Aralık 2024, 21:35:57Aşağıdaki linkte Amazon da satılan kaliteli bu tür bir ürünün resimleri ,boyutları ve install detayları var
(Sol taraftaki resimlere tıklayıp büyütün)

Ürünü satın alarak ,bu tür uygulamalarda hangi kriterlere göre heaplamalara yapılıyor anlaşılması için de tavsiye ettim.Örneğin FPS değerleri var

Havalı tabancanın ,tüfeğin,mekanik okun standard m/s ve FPS değerleri  farklı
En hızlı tüfek mermisinin hızı 1220 m/s imiş
Linktei cihazın açıklık mesafesini 333 mm olduğuna göre bu en hızlı mermi bu mesafeyi saniyenin 3360 da birinde kat ettiğini gösterir.

Bir BPW54 bile en yavaş halde 200 ns de tepki verdiğine göre
1 saniye de 1milyar ns olduğuna göre saniyenin 5 milyonda birinde olan bir olayı ile algıyabilir

Ayrıca LED leri birbirine paralel bağlı öyle 100-200 LED e gerek yok cihazda 10-15 den fazla LED yok (Fotoğrafta kaç tane olduğu görülüyor) sonuçta ışık kesilmesi algılanıyor

Amazondaki ürün
https://www.amazon.com.tr/Hassas-Balistik-Kronograf-%C3%B6l%C3%A7%C3%BCm-aral%C4%B1%C4%9F%C4%B1/dp/B0CSCQP8FM

Yine o resimlerde ,önceki mesajımda da anlattığım gibi Alltaki düz levhadan işığın yansıtıldığı anlatılıyor.
Ayrıca alttaki her bölgeye ışığın her alana düşebilmesi için üst taraftaki ışık kaynakları hafifçe bükülerek montajı yapılmış.
üstte 2 kenardaki fotodiotlar sabit değerlerde algıladığı ışığın şiddeti değiştiği anda timer çalışıyor

videodaki paralel bağlantıda işlemciye direk çıkmamış arada kapasitör ve bir daha direnç var bu yöntemi izlemek mi daha uygun yoksa tüm foto transistörlerin kolektör bacaklarını direk işlemciye bağlayabilir miyim?

z

Alıntı yapılan: berkay_91 - 05 Aralık 2024, 21:35:2880 tane fototransistörü resimdeki gibi paralel bağlayıp işlemcinin kesme bacağı ile okumak mantıklı mı?

Degil.

Paralel bagli foto transistorlerin hepsi led isiginin etkisinde oldugu icin mermi gecerken isigi kesilen transistor 63 tanenin etkisi arasinda one cikamaz.

Bu nedenle videodaki mantigi kullanman gerekir. Videoda sema mevcut. Analog and/or islemini lojik and/or gibi degil.

Ersin

Alıntı YapTepki süresinin 4.3 μs olması ve görülebilir bölgede (450nm - 1080nm)
Yeterli olmayabilir , hata payı yüksek olabilir , nanosaniye seviyesinde bak

z

8 foto transistoru paralel degil de seri baglar en usttekine de pullup direnc baglarsan bu noktadan cikis alabilirsin.

Bu durumda ayni sekilde 8 grup olusturursan 64 transistoru 8 inputdan okuyabilirsin.

8 li gruplarin her bir cikisina komparator baglaman gerekebilir.

seri bagli 8 transistor icin 3.3v dusuk kalirsa voltaji artirman gerekir.

FEHMİ_ASM

Alıntı yapılan: z - 05 Aralık 2024, 22:31:45Analog and/or islemini lojik and/or gibi degil.

Hocam ikisinin farkı ne oluyor? Mesela 8 fotodiyotla optik bir keypad tasarliyoruz, hepsinin çıkış direnci tek tek karsılastırılacak ve en yüksek veya en düsük direnc hangisinde olursa ona göre mantiksal AND/OR cikisi kendiliginden olusacak, dogru mu anliyorum ?

Analog AND/OR icin konu üzerinden degil de genel olarak bilgi verir misiniz.