Stm32f Serisi power şeması

Başlatan xoom, 10 Aralık 2024, 09:10:15

xoom

Arkadaşlar merhaba..
Stm32f0 veya stm32f1 için yaptığınız projelerde besleme için kullandığınız kısmı gösteren örnek bir pcb çizimi var mı? VDD VSS arasına atılan kondansatörler Boot0 pini vb..

https://wiki.st.com/stm32mcu/wiki/File:Decoupling_scheme_example_STM32_L0_DS10689_Rev5_p61.png

bu şemayı inceliyorum ama örnek bir pcb görebilirsem çok verimli olacak..
Tabi paylaşacağınız bir pcb örneğiniz varsa..
Teşekkürler.

sedronjames

tam olarak istediğin şey bu linkte hocam. sayfanın aşağısında şematiği de var.

link

xoom

Alıntı yapılan: sedronjames - 10 Aralık 2024, 16:50:51tam olarak istediğin şey bu linkte hocam. sayfanın aşağısında şematiği de var.

link
hocam power şemasında hiç elektrolitik kondansatör yok.. 1.mesajda verdiğim linkte STM üretici elektrolitik kondansatörleri de koymuş. O kısım biraz kafamı karıştırdı..
Bir de çalışan başka bir stm32 kartı var elimde vdd vss pinlerinin sadece 1 tanesine 100nf koyulmuş diğer vdd2 vss2 vb boşta..  çokta önemli değil mi bu durumlar.

Epsilon

Alıntı yapılan: xoom - 11 Aralık 2024, 10:15:59hocam power şemasında hiç elektrolitik kondansatör yok.. 1.mesajda verdiğim linkte STM üretici elektrolitik kondansatörleri de koymuş. O kısım biraz kafamı karıştırdı..
Bir de çalışan başka bir stm32 kartı var elimde vdd vss pinlerinin sadece 1 tanesine 100nf koyulmuş diğer vdd2 vss2 vb boşta..  çokta önemli değil mi bu durumlar.
İlk linkte elips içine aldığınız bölgedeki N harfinin açıklamasına:
"Vss Vdd pin ne kadar varsa o kadar adet" diye not eklemişler.
* Eklediğim resimdeki kırmızı çerçeve içinde yazan not

Ayrıca bu 100 nf ve ELKO kondansatörler ,bildiğiniz üzere besleme devrelerinde "genelde" birlikte  kullanılması gereken malzemeler.

not" border="0
Ayrıca arkadaşın eklediği linkte LDO regültatörün pdf de gereken detaylarda izah edilmiş.Orada  bunlar kullanılmamış
Diğer şemada  is farklı bir LDO regülatör  var orada bu kondansatörler kullanılmış.
Kullanılmayan çipte deneyerek, scopla gözlemlererek siz karar verin.

M_B

Merhaba Hocam,

Benim örnek Stm32 Power tasarım seması.
Bunun dısında farklı çeşit bağlantı varsa bende görmek isterim.
İmkanın sınırlarını görmek için imkansızı denemek lazım.                                                             Fatih Sultan Mehmet

Epsilon

M_B

Alıntı yapılan: Epsilon - 11 Aralık 2024, 12:58:13@M_B banamı soruyorsunuz anlamadım
Yok hocam. Ben yukardakini kullanıyorum.
Farklı bağlantı şekli olan varmı diye genel soruyorum.
İmkanın sınırlarını görmek için imkansızı denemek lazım.                                                             Fatih Sultan Mehmet

sedronjames

çipte ne kadar besleme pini varsa hepsine de beslemesini vermen lazım. yoksa çip çalışmaz. 3.3v regülatörün girişine ve çıkışına elektrolitik kapasitör ekleyebilirsin. birkaç yerde tantal kapasitör eklenmesi daha iyi diye okumuştum. ben kartlarımda tantal kondansatör kullanıyorum.

FEHMİ_ASM

Alıntı yapılan: sedronjames - 11 Aralık 2024, 16:45:27çipte ne kadar besleme pini varsa hepsine de beslemesini vermen lazım. yoksa çip çalışmaz. 3.3v regülatörün girişine ve çıkışına elektrolitik kapasitör ekleyebilirsin. birkaç yerde tantal kapasitör eklenmesi daha iyi diye okumuştum. ben kartlarımda tantal kondansatör kullanıyorum.

Hocam, ben projemde stm32f103c8t6 kullaniyorum. Bu kartın 3 nolu bacagi, linkte ve fotografta görüldügü gibi +5V. Sadece bu pine +5V u ve herhangi bir GND yi  güc kaynagina (direk) baglasam, yeterli olmayacak mi? Ve bu pinlere kondansatör de baglamam gerekiyor mu ? 

Ayrıca 5v gpio pinlerini kullaniyorum sadece.

sedronjames

verdiğim linkte kartın şematiği mevcut. kartta zaten bütün besleme pinlerini bağlamışlar