STM32 ile MODBUS haberleşme protokolü

Başlatan sedronjames, 11 Aralık 2024, 17:56:12

sedronjames

Forumdaşlar merhaba

STM32f070 mikrodenetleyici ile modbus rtu protokolünü entegre etmek istiyorum. Temel amacım işlemcimi PLC'ler ile haberleştirebilmek. Yolun çok başındayım, hiçbir bilgim yok. Doğru şekilde öğrenmek istiyorum. Nereden başlamalıyım, modbusı gözümde çok büyütüyorum. Bu konuda bilgili hocalarımızın her dediğini yaparım.

Erol YILMAZ

İlk önce şuna karar vermek lazım,
Modbus Master mı yapacaksın?
Slave mi? Yoksa her ikisi de mi?

Mcu'nun UART modülü ile çok iyi oynaman lazım öncelikle...
Sağlam birşey yapmak istiyorsan UART Register yapısını bit bit bilmek faydalı olur.

a.zorba

Rtu formatında önce olayların nasıl döndüğünü anlamak  için modbus ASCİİ  başlangıcda tercih edilebilir.
Ben bu tür konulari 8051 kullanıcılari nasıl yapıyor diye herzaman önce onları araştırırim bu araştırmalarımda çok güzel anlaşılır şekilde modbus slave kodu bulmusdum cokda faydalandim. Bir arastir bulamazsan gönderirim. Ayrıca forum da eskiden tağlı ve fxdev  arkadaşların modbus slave kod paylaşımları  var kolaylıkla stm e taşinabilir.stm32f070  mcu yu 7e1 için mi secdiniz.
Bilenler bilir . Biz maraşlilar için şehir olarak şubat ay' i bayram ,kurtuluş ,yaz in gelmesiydi. Şimdi karalar in yas in ayı oldu.

Cemre.

quarko

Modbus RTU slave implemente etmesi aslında çok zor değil. İlk olarak mantığı anlamak için şu dokümana bakabilirsin.

https://www.modbus.org/docs/PI_MBUS_300.pdf

Sonrasında modlink isimli ufak bir uygulama var, onu edinip kendine sorgu atmayı test edebilirsin. İlk etapta gelen sorguları doğru şekilde almayı yapmalısın. Sonrasında da gelen sorgulara göre fonksiyonlarını yazıp cevapları hazırlayıp gönderebilirsin.

Modlink yerine Modbus Poll da kullanabilirsin fakat başlangıç için modlink daha uygun olur.

https://www.ozm.cz/ivobauer/modlink/files/modlink-2.59-demo.zip
"Vicdanın ziyası ulum-u diniyedir. Aklın nuru fünun-u medeniyedir. İkisinin imtizacıyla hakikat tecelli eder."

sedronjames

hepinize çok teşekkür ederim. bir an önce başlayacağım. gelişmeleri buradan aktarırım