67W, telefon şarj adaptörü hakkında

Başlatan Mr.Thinking, 12 Aralık 2024, 10:12:37

Mr.Thinking

4.2 volt bataryası olan ve 5 volt ile şarj olan bir telefona, şarj için neden 9-10-12-20 volt gibi gerilimler uygulandığını da anlamakta zorlanıyorum.
Aklıma gelen sadece, telefonun içindeki 4 ayrı şarj devresi çipini, 20 voltu 4 e bölerek, 5 voltluk paralalel hatlardan beslemek gibi bir şey mi acaba. Bununla ilgili kaynak bir şeması olan veya bulabilecek olan var mı?
ego=1/Knowledge

yas

Alıntı yapılan: Mr.Thinking - 13 Aralık 2024, 21:33:004.2 volt bataryası olan ve 5 volt ile şarj olan bir telefona, şarj için neden 9-10-12-20 volt gibi gerilimler uygulandığını da anlamakta zorlanıyorum.

Çok basit 67 wattlık bir güç 5 volt gerilim potansiyeli aktarılmak istendiğinde yaklaşık 13,4 amper akım akıtılması söz konusu olur. Şarj soketi, kablo kesiti ve pcb tasarımı açısından zorlayıcı ve yüksek maliyetli tasarımlara ihtiyaç doğar. Fakat güç yine 67 watt gerilim 20 volt iken çekilecek olan akım yaklaşık 3.35 amper mertebelerine inecektir. Bu durumda tasarım daha ekonomik ve teknik açıdan daha sorunsuz gerçekleştirilebilir.

fide

Alıntı yapılan: yas - 13 Aralık 2024, 21:58:02Çok basit 67 wattlık bir güç 5 volt gerilim potansiyeli aktarılmak istendiğinde yaklaşık 13,4 amper akım akıtılması söz konusu olur. Şarj soketi, kablo kesiti ve pcb tasarımı açısından zorlayıcı ve yüksek maliyetli tasarımlara ihtiyaç doğar. Fakat güç yine 67 watt gerilim 20 volt iken çekilecek olan akım yaklaşık 3.35 amper mertebelerine inecektir. Bu durumda tasarım daha ekonomik ve teknik açıdan daha sorunsuz gerçekleştirilebilir.
Tam olarak o şekilde değil hocam.
5V Max 6.2A veriyor. 15V hatta 20V çıkınca bu değer 3.25A düşüyor.
67W değerini sadece 15V veya 20V veriyor.
Telefonun bataryası tam boş (%9), orta (%35) ve doluya yakın (%75) iken şarj voltajı ve akımı fnb58 ile takip ettim. Voltaj 12V, akım 2.5A üzerine çıkmadı. Yani şarj aletinin 67W olması 67W şarj edecek anlamına gelmiyor. Sadece bu gücü daha rahat/ zorlanmadan vereceği anlamına geliyor.
Telefon Redmi Note11 pro
Her birimiz, geride bıraktığımız eserler kadar ölümsüzüz. Evlat gibi, talebe gibi, icatlar gibi...   http://fidenetgaraj.blogspot.com

yas

Bende aynısı söylemek istedim. 67 watt 5 volt örneğinde şarj cihazı 13 amper veriyor demedim. O gerilim seviyesi ve güç için şarj cihazı tarafından sağlanması gereken akımı söyledim. Keza şarj birimi tarafından bu akım sağlanabilecek olsa bile kablo, pcb, konnektör tasarımındaki ortaya çıkabilecek zorluk ve maliyetlere deyinmek istedim. Yanlış anlaşılmasın 67 watt şarj cihazı 5 volt da 13 amper üzeri akım sağlıyabiliyor gibi bir şey söylemiyorum. İlave olarak örnek verdiğimiz 67 watt güç zannedersem çıkış gücünü de ifade etmiyor. Tam güçte şarj cihazının harcadığı gücü ifade ediyor. Yani bu değer ile çıkışta elde edilebilecek güç arasında verime bağlı kayıplarda söz konusu. Düz hesap yapılabilmesi için bahse konu gücü direkt çıkış gücü gibi hesaba koydum. Özetle bu tür hızlı şarj cihazlarındaki değişken gerilim seviyelerinin kullanılmasının ana fikri gerilim potansiyelini artırarak akım ihtiyacını düşürerek en verimli şekilde gücü cihaza aktarmak. Aslında yeni bir fikir değil elektrik iletim hatlarındaki YG ve OG iletim hatları tamda bu sorunu (kayıpları azaltıp, iletim maliyetlerini aşağı çekmek) çözmek için kullanıyor.

Zaten ohm kanunu gereği, gerilim sabitken bir yüke istediğiniz akımı çektiremiyecimizi yani istediğimiz gücü veremeyeceğimizi hepimiz biliyoruz. Uygulanan gerilime göre yükün kendi iç direnci kendi akımını çekecektir.

sezgin

Merhaba,

Aşağıdaki ürünü kullanıyorum, geçen damacana pompasının şarjı bitti bununla şarj ettim ama şarj olmadı sabah denedim yine aynı, sonra standart bir usb ile şarj ediyorum şarj olmuyor. Eski pompayı taktım bu sefer o da şarj olmadı. Baktım 2 cihazda artık başka şarj aletiyle de şarj olmuyor.

Pompalar aynı marka farklı model. Ya şarj aletinde bir sıkıntı var 2 cihazı da bozdu ya pompalarda bir sıkıntı var ikisi birden bozuldu. Artık telefon dışındaki ürünler için 2.5 Amperlik 5Volt şarj aleti aldım onu kullanıyorum.

Output: Typc-C 5V 3A, 9V 2 A, 12V 1,5A
         USB-A 5V 3A, 9V 2 A, 12V 1,5A

https://jopus.com.tr/jopus-universal-jo-pd01-pdshot-pd-qc-18w-ev-sarj-cihazi