PT100 RTD için Referans tasarım

Başlatan Mucit23, 18 Aralık 2024, 19:19:22

Mucit23

Selamlar.

3 Kablolu PT100 okumak için deneyip uyguladığınız bir referans tasarım var mıdır? Teksas'ın birkaç referans tasarımını inceledim. Genellikle yüksek çözünürlüklü ADC ler ile doğrudan okuma yapılan tasarımlar buldum.

Buradaki Tasarımlar çok pahalı yüksek çözünürlüklü ADC'ler kullanmayı gerektiriyor. Ben MCU ile 12bit çözünürlükte okuma yapacağım. Fakat bu şekilde doğrudan okuma yapmak yerine bir Opamp'lı yükselteç devresine ihtiyacım var.

Sabit Akım devresi + Opamp yükseltici bulunan Referans bir tasarım önerebilir misiniz? Deneyip uygulamak istiyorum.

tunayk

Maxim de Termocouple ve PT100 okuyan SPI arayüzü olan entegreler vardı. Max31865 olacak. Biz termokupl için olandan kullandık memnun kaldık. PT100 olan o dönem stokta yoktu.

Mucit23

MAX31865 çipini birçok kez kullandım gayet iyi çalışıyor fakat benim uygulama için biraz pahalı kalıyor. 16 farklı noktadan Sıcaklık ölçümü almam gerekiyor. Endüstriyel bir uygulama olacak. Bunu yapmışken kendi sistemime gömmek istedim.

quarko

MAX31865 çipini bende kullandım. Motor sargı sıcaklığını PT100 ile ölçmem gerekiyordu. Güzel çalışıyordu aslında. Fakat kullandığım motor bir I-PMSM motordu. Motor dönmeye başladığında, çip gürültüden kilitleniyordu. PT100 ölçme uçları motor içine gömülü vaziyette olduğundan, sistem gürültüye çok açıktı. Bir çözümünü bulduk ve kullanmaya devam etmiştik.

Benzer şekilde NTC ölçümü için MAX6682 de kullanmıştık. O hem daha basit, hem de daha sıkıntısızdı.

Ucuz birşey arıyorsanız, dijital hatlarını izole edeceğiniz çok kanallı harici bir ADC ile güzel bir sonuç alabilirsiniz.
"Vicdanın ziyası ulum-u diniyedir. Aklın nuru fünun-u medeniyedir. İkisinin imtizacıyla hakikat tecelli eder."

kudretuzuner

Amatör

Mucit23

Alıntı yapılan: kudretuzuner - 18 Aralık 2024, 21:19:42Merhaba, burada konuşulmuş bir bakar mısınız?
https://www.picproje.org/index.php?topic=75631.0

Teşekkürler. Microchip'in referens tasarımı güzel çalışıyor gibi.

https://ww1.microchip.com/downloads/en/appnotes/00687c.pdf

Bunun bir PCB sini yapıp denemeyi düşünüyorum. 

tunayk

Bir başka uygulamada yukarıdaki sisteme benzer şekilde opamp ile sensörden sabit 1mA akım akıttık ve üzerinde oluşan gerilimi işlemci ile okuduk. Gayet iyi sonuç aldık. İstenen hassasiyet durumuna göre devresi zenginleştirilebilir.