Doğru Şekilde Akım Ölçümü?

Başlatan Yazilim, 19 Aralık 2024, 00:14:17

Yazilim

Merhaba arkadaşlar
Doğru şekilde max 50 amper akım ölçebileceğim bir yöntem önerirmisiniz.

Erol YILMAZ

Hall effect akım sensörlerinden birisi seçilebilir.
İzolasyon ihtiyacı yok ise Şönt ile de olabilir ama biraz meşakkatli.

fide

LEM https://ozdisan.com/sensors-transducers/transducers/current-transducers/LA-55-P/342205

Sayfada datasheet var. Biraz tuzlu ama hem ac hem de dc akım ölçebilirsiniz. Hem de izole.
Her birimiz, geride bıraktığımız eserler kadar ölümsüzüz. Evlat gibi, talebe gibi, icatlar gibi...   http://fidenetgaraj.blogspot.com

Yazilim

@fide Hocam bu çok tuzlu bunu baştan eleyelim.
@Erol YILMAZ Hocam izolasyon şartı yok. sensör değilde şönt + opamp ile yapmak istiyorum işin inceliklerini öğrenmek iyice kavramak için.

Daha önceleri birkaç çalışmam oldu ama pek doğru ölçüm yapamadım.

Daha önce şöyle bir uygulama yaptım. 50hz trafo çıkışını doğrultup (diyot kondansatör) akü şarj etmek istedim şarj esnasında beslemeye yük binince şarj akımında haliyle dalgalanma oluyor, dalgalanma olduğunda hatalı ölçüm alıyorum bunu çözemedim.

Erol YILMAZ

Alıntı yapılan: Yazilim - 20 Aralık 2024, 02:04:49@Erol YILMAZ Hocam izolasyon şartı yok. sensör değilde şönt + opamp ile yapmak istiyorum işin inceliklerini öğrenmek iyice kavramak için.

Current Feedback Part yazan yer, senin aradığın yer:
Burayı iyice anlaman, hazmetmen lazım. Basit görünse de birkaç triği var kendi içinde.

https://www.firatdeveci.com/lineer-guc-kaynagi-incelemesi-korad-ka3005d/

Alıntı yapılan: Yazilim - 20 Aralık 2024, 02:04:49...dalgalanma olduğunda hatalı ölçüm alıyorum bunu çözemedim.

Bu dalgalanma DC'nin sabit olmamasından kaynaklı gibi görünüyor.
Belki akım sinyalinin True RMS'ini alıp kullanabilirsin.

Yazilim

Evet hocam sorun tamda bu. Bunu yazılım ile nasıl yapabilirim?

Alıntı YapBu dalgalanma DC'nin sabit olmamasından kaynaklı gibi görünüyor.
Belki akım sinyalinin True RMS'ini alıp kullanabilirsin.

True Rms Nedir?. Fluke.

Erol YILMAZ

elektronikhobi

Alıntı yapılan: Yazilim - 20 Aralık 2024, 02:04:4950hz trafo çıkışını doğrultup (diyot kondansatör) akü şarj etmek istedim şarj esnasında beslemeye yük binince şarj akımında haliyle dalgalanma oluyor, dalgalanma olduğunda hatalı ölçüm alıyorum bunu çözemedim.

Anlattıklarınızdan dalga şeklinin sinüs olduğu anlaşılıyor.

Örneğin trafo çıkışında yaklaşık 19 V AC gerilim olsun.

Multimetre ile gerilimi ölçersek 13.85 volt buluruz.

Multimetre AC geriliminin kare kök ortalamasını ölçüyor. 

AC dalgalı akımın, kare kök ortalaması, tepe gerilimin yaklaşık 0,707 katına eşit oluyor.

Tepe gerilimini yaklaşık 19 volt olarak alır ve 0,707 ile çarparsanız multimetre ile ölçtüğümüz değeri bulabilirsiniz.

Kare kök ortalama, sinüs şeklindeki işaretin DC karşılığı oluyor.

AC çıkışlardan bir tanesine diyot bağlayalım. Böylece yarım dalga doğrultucu elde ettik.

Bu sefer eksi kısmı uçmuş bir sinüs dalgası elde ediyoruz.

Multimetreyi doğru akım kademesine getirdikten sonra ölçüm yaptığımızda gerilimi 5.76 V olarak ölçtük.

Ancak bu ölçüm doğru değil. Kullandığımız multimetre kare kök ortalamayı tam olarak ölçemiyor.

Pahalı olanların bazıları ölçebiliyor. Buna haki kare kök ortalama ("true rms") deniliyor.

Örneğin dalga şekli üçgen, basamak, kare olsa ya da işaretin üzerinde gürültü olsa da ölçtüğü söyleniyor.

Yük binince gerilimin düşmesi normaldir.

Bu konuları geniş olarak burada anlatmıştık.
"Yirminci asrın akıllara hayret veren keşiflerinden birisi de hiç şüphesiz transistörlerdir."

Epsilon

Mantığı burada anlatılıyor

Detayları bu videoda anlatılmış Part:1
Part 2

asma

Alıntı yapılan: elektronikhobi - Dün, 08:42:43Anlattıklarınızdan dalga şeklinin sinüs olduğu anlaşılıyor.
Örneğin trafo çıkışında yaklaşık 19 V AC gerilim olsun.
Multimetre ile gerilimi ölçersek 13.85 volt buluruz.
Multimetre AC geriliminin kare kök ortalamasını ölçüyor. 
AC dalgalı akımın, kare kök ortalaması, tepe gerilimin yaklaşık 0,707 katına eşit oluyor.
Tepe gerilimini yaklaşık 19 volt olarak alır ve 0,707 ile çarparsanız multimetre ile ölçtüğümüz değeri bulabilirsiniz.
Kare kök ortalama, sinüs şeklindeki işaretin DC karşılığı oluyor.
AC çıkışlardan bir tanesine diyot bağlayalım. Böylece yarım dalga doğrultucu elde ettik.
Bu sefer eksi kısmı uçmuş bir sinüs dalgası elde ediyoruz.
Multimetreyi doğru akım kademesine getirdikten sonra ölçüm yaptığımızda gerilimi 5.76 V olarak ölçtük.
Ancak bu ölçüm doğru değil. Kullandığımız multimetre kare kök ortalamayı tam olarak ölçemiyor.
Pahalı olanların bazıları ölçebiliyor. Buna haki kare kök ortalama ("true rms") deniliyor.
Örneğin dalga şekli üçgen, basamak, kare olsa ya da işaretin üzerinde gürültü olsa da ölçtüğü söyleniyor.
Yük binince gerilimin düşmesi normaldir.
Bu konuları geniş olarak burada anlatmıştık.

Konudan bağımsız direk sataşma gibi anlaşılacak bir yorumum var.
Lütfen yanlış anlamayın kötü niyetle yazmıyorum.

Anlattıklarından dalga şekli sinüs olmadığı anlaşılıyor. Eskiler bu dalgalı doğru akım için nabazanlı ifadesini kullanır.
Asla formül ile hesaplanmaz. Etkin veya efektif değer ifadesi hangi okulda kare kök ortalaması diye anlatılıyor bilmiyorum.
Yüke bindiğinde gerilim düşümü ile ilgili de değil.
Ayrıca bu oran kare kök 2 den geldiği için (1,4142...) tepe gerilimini kök2 ye bölerek etkin değer bulunur. Bölme yerine çarpma tercih ettiğimiz için 0,707 yi kullanırız.
İfadeler bana hep eksik , bağlantısız ve yanlış yönlendirmeye açık geliyor.

Sinüs işareti için tepeden tepeye , tepe değeri , etkin değer , ortalama değerden bahsedebiliriz. Etkin değeri, karekök ortalama diye adlandırmak için karekök ile ilgisini ve ortalama dan kastınızın ne olduğunu açıklamak gerekir.
Sinyalin kaynağı bile sinüs olmaya bilir. Böyle bir garip şekilli sinyalin etkin değeri yine DC karşılığı olur. Ancak içinde sinüs yok.  :du: kare kök ortalama diyebilir misin?
Peki etkin sinyali nasıl ölçeriz dediğimizde sinyali oluşturan alan taranır (işte kare oradan geliyor) Alanda iniş ve çıkışlar var bunun ortalamasını alırsın sonuçta alan ölçmüyorsun yine karekök alma söz konusu olur. (bu işlemde de kök iki yok) RMS gibi bir İngilizce kısaltmayı Tükçeye çevirip  anlamından uzaklaşmak , bunu zaten var olan etkin değer  yerine kullanmak kime ne fayda sağlıyor anlamıyorum.

Gerçekten anlamıyorum , sizi tanımak sohbet etmek isterim. Yaşınızı ve elektronik eğitimini nereden aldığınızı da merak ediyorum. Müfredat mı böyle siz mi bu değişimi gerçekleştirmek istiyorsunuz merak ediyorum.

Yazdıklarımdan rahatsız olmazsınız umarım.

Kolay gelsin.

elektronikhobi

Alıntı yapılan: asma - Bugün, 03:49:39Etkin veya efektif değer ifadesi hangi okulda kare kök ortalaması diye anlatılıyor bilmiyorum.

Elektronik öğrendiğimiz kaynaklar, ya da aldığımız dersler genelde Türkçe değil.

Bu kavram matematikte kare kök ortalama olarak geçiyor.

Foundations of Analog and Digital Electronic Circuits adlı kitapta 42. sayfada anlatılıyor.

Hatta herhalde MIT'nin dersinde bununla ilgili bir soru vardı.

Bunları kafadan atmıyoruz. Dersi anlatan kişinin söylediklerini çevirmeye çalıştık.

Alıntı yapılan: asma - Bugün, 03:49:39Sinyalin kaynağı bile sinüs olmaya bilir. Böyle bir garip şekilli sinyalin etkin değeri yine DC karşılığı olur. Ancak içinde sinüs yok.  :du: kare kök ortalama diyebilir misin?
Peki etkin sinyali nasıl ölçeriz dediğimizde sinyali oluşturan alan taranır (işte kare oradan geliyor) Alanda iniş ve çıkışlar var bunun ortalamasını alırsın

Tamam integral yani alan hesabı yapılıyor.

Ama matematiğe fazla dalmak istemiyoruz.

Eskiden konunun daha kuramsal, teorik kısımlarına çalışıyorduk.

Hatta türev, integral soruları soruyorduk. Ama pek yanıt alamıyorduk.  ;)

Artık elektronik öğrenme konusunda yöntemimiz oldukça basitleşti : Devreyi kur ve çalıştır.

Alıntı yapılan: asma - Bugün, 03:49:39Yaşınızı ve elektronik eğitimini nereden aldığınızı da merak ediyorum.

AÜ Bilgisayar Programcılığı okuduk.

Elektronik konusunda ilk aldığımız ders MIT'nin 6.002 dersi idi.

Elektronik merakının nereden geldiğini ve aldığımız bazı dersleri burada anlatmıştık.
"Yirminci asrın akıllara hayret veren keşiflerinden birisi de hiç şüphesiz transistörlerdir."

asma

Alıntı yapılan: elektronikhobi - Bugün, 09:09:40Elektronik öğrendiğimiz kaynaklar, ya da aldığımız dersler genelde Türkçe değil.

Bu kavram matematikte kare kök ortalama olarak geçiyor.
Tamam işte elektronikte öyle geçmiyor. Verdiğiniz linkte telekomünikasyon alanında etkin olarak geçiyor. Aynı elektronikte olduğu gibi.

Alıntı YapFoundations of Analog and Digital Electronic Circuits adlı kitapta 42. sayfada anlatılıyor.

Hatta herhalde MIT'nin dersinde bununla ilgili bir soru vardı.

Bunları kafadan atmıyoruz. Dersi anlatan kişinin söylediklerini çevirmeye çalıştık.

Sorun burada başlamış zaten. Elbette matematikte iyisinizdir , ingilizceniz yeterlidir. Elektronik ve bu alandaki dil için aynı şeyi söyleyemem.
Türkçe kaynak ve ders kitaplarını okumanızı önerebilirim sadece.

Alıntı YapEskiden konunun daha kuramsal, teorik kısımlarına çalışıyorduk.

Artık elektronik öğrenme konusunda yöntemimiz oldukça basitleşti : Devreyi kur ve çalıştır.

AÜ Bilgisayar Programcılığı okuduk.

Elektronik konusunda ilk aldığımız ders MIT'nin 6.002 dersi idi.

Elektronik merakının nereden geldiğini ve aldığımız bazı dersleri burada anlatmıştık.
Ekip olarak güzel şeyler yapmak istediğinizi anlıyorum.
Türkçe kaynaklarda gezinirseniz bu mesleğin de kendine has dili olduğunu , jargonu olduğunu öğrenirsiniz. Anlatımlarınız (kaç kişiyseniz) genelde benzer hatalar içeriyor.

Bu konuyu baltalayan kişi olmak istemiyorum , cevap yazmadan duramadım kusuruma bakmayın.

Kalın sağlıcakla