Zamanlayıcı Devreler Üzerine

Başlatan Erhan YILMAZ, Dün, 11:23:42

Erhan YILMAZ

Merhabalar,

https://www.picproje.org/index.php/topic,84086.new.html

Burada bahsettiğim konu üzere bir zamanlayıcı devre yapmayı düşünüyorum. Kaba taslak aşağıdaki yapıyı kullancağım. En basit haliyle 220V AC verilince C3 dolana kadar transistör röleyi çekecek sonra röle kapancak. Bu sayede zaman ayarlı tam dalga-yarım dalga geçişi yapacağım. C3'ü deşarj için paralel bir direnç daha koyabilirim. Ama sonradan fark ettim ani aç kapa yapılırsa C3'ün kendi deşarj etmesi için yeterli zamanı olmayabilir. Bu durumun önüne geçmek için ne gibi önlemler alınabilir? Bu hali ile turn-off çalışıyor röle sürekli çalışmasın diye faydası olacaksa turn-on da yapabilirim. Veya olmadı dijital bir gecikme zamanlayıcı entegresi (555 değil) koyayım diyorum 74hc5555 mesela. Ama kolay bulunan ucuz bir entegre bulamadım. Tecrübesi olan arkadaşlar fikir verir, yardımcı olursa çok makbule geçer.

seron

Merhaba, devre bu haliyle doğru.

Sorun yaşamamak için C2'yi fazla büyük yapmayın, zaten trafosuz adaptörlerde fazla büyük yapmıyoruz. C3'e de paralel direnç gerekiyor ki devre pasifken kendini sıfırlayabilsin. Yine de, benim bizzat yaptığım testlerde, elektriğin kesilme/açılma durumunda süre eşit olmuyor çünkü kondansatörde biraz yük kalıyor.

Endişeniz varsa bu devre breadboard ortamında 5dk'da kurulur. Bir test yapın, çok olsa birkaç modifikasyonla istenen sonucu alabilir hale getirirsiniz. Çok önemi yok ama, girişte beslemeyi DC göstermişsiniz. Bu bir simülasyon ise sonucu yanlış verecektir.

Erhan YILMAZ

Alıntı yapılan: seron - Dün, 12:48:59Merhaba, devre bu haliyle doğru.

Sorun yaşamamak için C2'yi fazla büyük yapmayın, zaten trafosuz adaptörlerde fazla büyük yapmıyoruz. C3'e de paralel direnç gerekiyor ki devre pasifken kendini sıfırlayabilsin. Yine de, benim bizzat yaptığım testlerde, elektriğin kesilme/açılma durumunda süre eşit olmuyor çünkü kondansatörde biraz yük kalıyor.

Endişeniz varsa bu devre breadboard ortamında 5dk'da kurulur. Bir test yapın, çok olsa birkaç modifikasyonla istenen sonucu alabilir hale getirirsiniz. Çok önemi yok ama, girişte beslemeyi DC göstermişsiniz. Bu bir simülasyon ise sonucu yanlış verecektir.

Sağolun hocam.

Evet kaynak ac olacak unutmuşum. Parçaları sipariş ettim deneyeceğim yakında. Bir danışayım dedim. Aynı anda şarj deşarj olması değilde enerji kesilince hızlı deşarj olması önemli. Ben röleyi en fazla 1-2 saniye çektireceğim. Ama 1-2 saniye arayla enerji verilip kesilince devrenin ilk durumuna dönmesi önemli.

Ersin

24v röle kullanın , bobine düşen akım daha az olur 12 ye göre