Bu yapı ne işe yarıyor?

Başlatan Mr.Thinking, 28 Aralık 2024, 17:58:19

Mr.Thinking

Pcb de aşağıdaki şekilde bir yol var. Yolun bu şekilde yapılma nedeni muhtemelen adc okumada parazitleri filtre etmek olduğunu düşünüyorum. Yolun bir ucu TL082 ye gidiyor. Motor akımı başka bir şekilde okunuyor. Karıştırmayın.
Nedir bu tekniğin amacı veya adı.

ego=1/Knowledge

mustafa_cmbz

Tek sipir bobin yapmış sanki Bobine paralel de 100nf atmış ben öyle düşündüm.

z

Zorlayarak bir yorum yapalim.

Mosun anahtarlandigi anda igne seklinde palsler goruruz. Bu akim sens direncinden sens devresine kadar uzanir.

Eger bu ignenin yapisi dikkatlice incelenirse belli bir frekansi oldugu ogrenilebilir. Eger bu frekansda rezonansa gelecek bir paralel rezonans devresi akim sens yoluna eklenirse bu igne palsin etkisi zayiflar.

Dedigim gibi kesin bilmeden zorlamali yorum.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

mg1980

Koşu bandı kartına benziyor. Bendeki kartta tam da o bölgede emaye telden 1 spir sarım var..

dnacikaya

Anakartlarda da benzer yöntem kullanılıyor.

Bende opto girişlerinde kullanıyorum bu bobin yöntemini, girişten gelebilecek parazitleri sönümlemek için.

arci03

Buradaki örneklerdeki çizimlerin amacı veri hatlarının boyu aynı olması maksadı ile yapıldığını düşünürdüm.

bu sıralar dc motora pwm ile kontrol ederken akım ölçereke yüke girdiğini vee bu yüke göre gerekirse durdurmam gerekiyor. ve ölçümde sabit olmayan değişen ölçümler almaktayım bunun bu şekişde düzeltebilirmiyim.

https://etepic.com/index.php/topic,4173.msg48856/topicseen.html#msg48856

Alıntı yapılan: dnacikaya - 29 Aralık 2024, 18:35:30Anakartlarda da benzer yöntem kullanılıyor.

(Resim gizlendi görmek için tıklayın.)

Bende opto girişlerinde kullanıyorum bu bobin yöntemini, girişten gelebilecek parazitleri sönümlemek için.

tunayk

Alıntı yapılan: dnacikaya - 29 Aralık 2024, 18:35:30Anakartlarda da benzer yöntem kullanılıyor.

(Resim gizlendi görmek için tıklayın.)

Analartlarda ve diğer yüksek frekansla çalışan dijital sinyal hatlarında empedans eşitlemek ve yolun boyundan kaynaklı sinyalde gecikme olmaması için resimlerdeki uygulamalar  var. Ancak ilk mesajdaki durum daha farklı gibi.

dnacikaya

@arci03 @tunayk haklısınız, veri hattı empedansı için kullanılmış. Benim uyguladığım yöntem opto ve opamp girişlerine görseldeki gibi. Bobin ve kondansatöre ilave tvs, spark gap belki fazla abartmış olabilirim :-)

tunayk

Bir opto girişine bu kadar hürmet göstermek takdire şayan :) inşallah kullanılan opto da endişe edilen parazitleri duyacak kadar hızlıdır.

PC817, tlp521 benzerleri zaten 9.6k haberleşme sinyalini zar zor aktarırken, MHz seviyesi paraziti zor duyar gibi geliyor.
Öte yandan opto diyodunu aşırı akım ve gerilimden korumak ve kararlı çalışacak kadar da bir akım akıtmak daha önemlidir.

Cemre.

Bir deli bir kuyuya bir taş atmış, kırk akıllı çıkartmaya çalışıyor? Benim teorim, PCB'de opsiyonel bir komponent Trace ile kısa devre edilmiş, ama üretimde ilgili kapasitörü koymamayı unutmuşlar? veya üşenmişler :D Belki de kapasitörü yerleştirmek doğru ama Trace'i kesmeyi unutmuşlar?

power20

Böyle yarım tur bobin ve kondansatör ile paralel rezonans devresi  yapılmışsa, GHz mertebesinde frekans olmalı. Kondansatör de 0.05pF gibi olabilir.

Burada öyle frekans  olur mu? Parazitler böyle  frekansta yayılır mı?  Sanmıyorum.

Mr.Thinking

Alıntı yapılan: z - 29 Aralık 2024, 17:43:05Zorlayarak bir yorum yapalim.

Mosun anahtarlandigi anda igne seklinde palsler goruruz. Bu akim sens direncinden sens devresine kadar uzanir.

Eger bu ignenin yapisi dikkatlice incelenirse belli bir frekansi oldugu ogrenilebilir. Eger bu frekansda rezonansa gelecek bir paralel rezonans devresi akim sens yoluna eklenirse bu igne palsin etkisi zayiflar.

Dedigim gibi kesin bilmeden zorlamali yorum.

Aslında breadboard üzerine bu devreyi yaparak skopta bakmak gerek. Z Hocam ın atelyesi buna uygun olabilir.
Vakti varsa bizim için matematiği ile birlikte bunu test edebilir belki?
Kapasitör 100nF. Frekans ise 5-10kHz arası olmalı. PIC16F616 ve dahili osilatörle ile yapılmış. Frekansın Bundan fazla olacağını sanmam.
ego=1/Knowledge

triyak

Hiçbir işlevi yok. tasarım hatası bence.
Kart neye ait? motoru kaç hz de kontrol ediyo

Kabil ATICI

Tasarımı kopyalamak isteyenin kafasını karıştırmak için;
devre bu şekilde kopyalanır ve çalışırsa, acaba bu elemanların bir işlevi var mıydı veya yok muydu, bir düşünce kalır.
Elemanlar konulmadan kopyalanırsa, devre çalışmaz ise, (sorun başka bir yerde olsa bile) zaten sorun doğrudan konulmayan elemanlara yüklenir, "keşke devreye koysaydım" olur.

Sonuçta hiçbir zaman emin olamama durumu olur.

:)
ambar7

z

Anahtarlama frekansiniz 5..10Khz olsa bile tam keskin kenarlarda olusan ignemsi palsleri scop ile genisletirseniz bu ignelerin frekansinin cok cok yuksek oldugunu goreceksiniz.

Bu ignemsi palsler akim olcum devresinde de gozlenir ve istenmez.

Ayrica, sens direncinin kacak enduktansi da darbeli akim etkisinde benzer ignemsi palsler olusturur.

Tasarimci low pass filtre ile hem bu igneleri hem de akim sinyalini filtrelemek yerine kafayi bu ignemsi palslere takip sadece bunlari zayiflatmayi istemis olabilir.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com