Ortak Emiterli Amplifikatör Hesabı

Başlatan Epsilon, 05 Ocak 2025, 22:57:19

Epsilon

Aşağıdaki videoda anlatılanlara göre ,excelde ufak bir hesaplayıcı hazırladım
Devreyi henüz denemedim eğer müsait olan bir arkadaş bu devreyi yada kendi tasarladığı devreyi denerse ,değerlerin tutup tutmadığını kontrol edebiliriz.
common-emiter" border="0

Kaynak Video

elektronikhobi

Giriş tam direncini 8124 Ω hesapladık.

Bu durumda C1 değeri 974 nF oluyor.

Çıkış tam direnci 100 K yük yoksa 10 K oluyor. Eğer varsa 9091 Ω oluyor.

Yükle beraber hesap yapıldığında C2 değeri 875 nF oluyor.

Gerilim kazancı yükle beraber yaklaşık 8,9 oluyor.
"Yirminci asrın akıllara hayret veren keşiflerinden birisi de hiç şüphesiz transistörlerdir."

Epsilon

Siz videoyu seyrettinizmi?En az 2 videoda ve bir web sitesinde kollektöre bağlanan direncin yük empedansına eşit olması gerektiği anlatılıyor.Yani tamdirenç dediğiniz empedans değeri ile aynı değerde seçiliyor hesaplanmıyor.
Ayrıca ben videoda seçilen değerlerle aynı değerleri girerek aynı sonuçları buldum.Sadece 900 nf yerine 902 nf çıktı.
Yani daha nasıl izah edebilirim bilmiyorum.

elektronikhobi

Alıntı yapılan: Epsilon - 06 Ocak 2025, 00:20:18Siz videoyu seyrettinizmi?En az 2 videoda ve bir web sitesinde kollektöre bağlanan direncin yük empedansına eşit olması gerektiği anlatılıyor.Yani tamdirenç dediğiniz empedans değeri ile aynı değerde seçiliyor hesaplanmıyor.

Evet. Daha önce seyretmiştik.

Dikkat ederseniz çıkış ayağına bağlı olan R3 direncinin değeri 1 K dır. 6:52'de LTSpice benzetimi yapıyor. Yük direnci olarak R1'i 100 K kullanmışlar.
"Yirminci asrın akıllara hayret veren keşiflerinden birisi de hiç şüphesiz transistörlerdir."

Epsilon

Alıntı yapılan: elektronikhobi - 06 Ocak 2025, 08:22:20Evet. Daha önce seyretmiştik.

Dikkat ederseniz çıkış ayağına bağlı olan R3 direncinin değeri 1 K dır. 6:52'de LTSpice benzetimi yapıyor. Yük direnci olarak R1'i 100 K kullanmışlar.
Tamam da sevgili kardeşim zaten 6:24 de videonun"Test Similasyon ve değerlerin doğrulaması" konusuna geçiyor. Emiter bacağındaki 1K direncnin bir hesabı var bunuda videonun başında 1:43 de anlatıyor ve R4 /Devreden istenen gain değerine oranıdır diyor

Devrede 100K kullanmışlar diye nereyi kasdediyorsunuz ,Eğer breadbord daki direnci kasdediyorsanız adamın elinde 75K yoktur 100K takmıştır.Orada 75K yerine 100K kullanması devreyi çok fazla etkilemez orası gerilim bölücü katı  biraz beyz voltajını değiştirir ve birde C1 kondansatörün değerini biraz değiştirir.

Kaynaklarda yazılanlara ve anlatılanlara dikkat edildikten sonra abartılacak bir hesap yok.