UC3843 Test Devresi

Başlatan Erhan YILMAZ, 10 Ocak 2025, 16:25:13

Erhan YILMAZ

Merhabalar!

UC3842/3 aldım test ediyorum. Datasheet sayfa 21de ki açık çevrim devresini kurdum fakat düzgün bir şekilde PWM oranını sıfırdan yüze değiştiremiyorum. Devreyi board üzerine kurdum kontrolde ettim ama yok. Aşağıdaki videoda eleman benden iyi çalıştırmış. Benim devrede 4k7 yerine 47k, 1k pot yerine 10k pot var ve 5k pot yerine 10k pot var. Bu çok etkiler mi durumu? Daha önce böyle açık çevrim çalıştıran var ise tecrübelerini paylaşırsa çok makbule geçer.

https://www.ti.com/lit/ds/symlink/uc3842.pdf

https://www.youtube.com/watch?v=8cfW_DDRW40

Erhan YILMAZ

Okuyunca anladımki osilatör R-C değerleriyle oynayarak %100 PWM doluluk oranına ulaşmak mümkünmüş fakat onun hesabı ile ilgili detayları bulamadı veya anlamadım datahsetlerden. Bu işle uğralan var mıdır? 20-30kHz olsa yeter bana frekans ama PWMi 0100 arası ayarlamak istiyorum.

tunayk

Biraz daha zorlarsanız olacak sanki.  :)

PWM Doluluk oranını belirleyen osilatör frekansı değildir.  Osilatörün frekans hesabı zaten datasheette mevcut.  Tavsiye edilen R ve C değerlerine göre 172Hz ile 344kHz arasında çalışabilirsiniz.

UCxxx lerde sonu çift sayılar max %50 duty, tek sayı olanlar %100 duty verebiliryor.

Basitçe ifade edecek olursak, entegre her osilatör darbesinde PWM çıkışını on yapar, Vfb veya Isense girişinden gelen sinyal ise PWM çıkışını kapanmasını veya açık kalmasını belirler.  Eğer Vfb ve Isense girişinden gelen sinyal entegre içindeki karşılaştırma seviyesinden büyük değilse, PWM sürekli ON kalır. Aksi halde taşma olduğu an PWM kapanır.

Isense girişi aslen devrenin ana akımını ölçmek ve bu önceden direnç değerleri ile belirlenmiş sınır değerin üstüne çıktığında da PWM'i kapatmak için var.  Zaten bu durum Pulse by Pulse aşırı akım sınırlama diye anlatılır.

Videodaki vatandaş, sizin de göreceğiniz gibi Isense girişine gelecek sinyali, Osilatör girişindeki rampa sinyal ile ilişkilendirmiş.Burada yer alan potun orta ucunu şaseye yaklaştırdıkça, Isense uygulanacak gerilim düşeceği için PWM %100'e kadar açık kalacak. Halbuki potu açtığı zaman, daha rampanın başında iken Isense sınır değeri aşacağı için PWM kapanacak ve duty değeri sıfıra yaklaşacaktır.  Tam olarak 0-100 olmasa da limitlere yakın bir çalışma elde edilebilir. Bu sayede entegre sanki gerçek güç devresine akım vermiş de, devredeki L etkisiyle akım yavaşça yükseliyormuş gibi zannediyor.  :)

Vfb konusu da aslında aynı etkiye sahip olacak şekilde düzenlenebilir. Yanlış değilsem 2.5V u geçince, PWM i kapatmaya zorluyor.  Comp bacağına bağlanan direnç opamp kazancını belirlediği için, oradaki gelrilim bölücü devrenin diğer bileşenlerini de ona göre seçmeniz gerek. 

Erhan YILMAZ

Alıntı yapılan: tunayk - 11 Ocak 2025, 11:54:43 [Genişlet]Biraz daha zorlarsanız olacak sanki.  :)

PWM Doluluk oranını belirleyen osilatör frekansı değildir.  Osilatörün frekans hesabı zaten datasheette mevcut.  Tavsiye edilen R ve C değerlerine göre 172Hz ile 344kHz arasında çalışabilirsiniz.

UCxxx lerde sonu çift sayılar max %50 duty, tek sayı olanlar %100 duty verebiliryor.

Basitçe ifade edecek olursak, entegre her osilatör darbesinde PWM çıkışını on yapar, Vfb veya Isense girişinden gelen sinyal ise PWM çıkışını kapanmasını veya açık kalmasını belirler.  Eğer Vfb ve Isense girişinden gelen sinyal entegre içindeki karşılaştırma seviyesinden büyük değilse, PWM sürekli ON kalır. Aksi halde taşma olduğu an PWM kapanır.

Isense girişi aslen devrenin ana akımını ölçmek ve bu önceden direnç değerleri ile belirlenmiş sınır değerin üstüne çıktığında da PWM'i kapatmak için var.  Zaten bu durum Pulse by Pulse aşırı akım sınırlama diye anlatılır.

Videodaki vatandaş, sizin de göreceğiniz gibi Isense girişine gelecek sinyali, Osilatör girişindeki rampa sinyal ile ilişkilendirmiş.Burada yer alan potun orta ucunu şaseye yaklaştırdıkça, Isense uygulanacak gerilim düşeceği için PWM %100'e kadar açık kalacak. Halbuki potu açtığı zaman, daha rampanın başında iken Isense sınır değeri aşacağı için PWM kapanacak ve duty değeri sıfıra yaklaşacaktır.  Tam olarak 0-100 olmasa da limitlere yakın bir çalışma elde edilebilir. Bu sayede entegre sanki gerçek güç devresine akım vermiş de, devredeki L etkisiyle akım yavaşça yükseliyormuş gibi zannediyor.  :)

Vfb konusu da aslında aynı etkiye sahip olacak şekilde düzenlenebilir. Yanlış değilsem 2.5V u geçince, PWM i kapatmaya zorluyor.  Comp bacağına bağlanan direnç opamp kazancını belirlediği için, oradaki gelrilim bölücü devrenin diğer bileşenlerini de ona göre seçmeniz gerek. 

İşte çok zorlamadan hap şeklinde bilgi varsa buradan alayım dedim. :) Benim pwm doluluk oranı ile bir işim yok. Benim işim doluluk oranını %100 yapmak.

Datashette yazdığı gibi bunun R ve C elemanlarını iyi seçmek gerekiyor. Onun hesabını tam anlayamadım diye birde size sorayım dedim. Bir pwm üretmek bu kadar zor olmamalı. Olmadı tl494 koyup geçicem 2-3 lira farkına bakmadan.

mehmet

1-2 arasına 10K ve paralel 10nF, 3. pin GND(Akım okuma kapalı), RT = 15K, CT = 1nF olursa 100KHz, ~%95 duty elde ediliyor...
Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
---------------------------------------------
http://www.mehmetbilgi.net.tr
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.tr "CC BY"

tunayk

Alıntı yapılan: Erhan YILMAZ - 11 Ocak 2025, 10:32:06Okuyunca anladımki osilatör R-C değerleriyle oynayarak %100 PWM doluluk oranına ulaşmak mümkünmüş fakat onun hesabı ile ilgili detayları bulamadı veya anlamadım datahsetlerden. Bu işle uğralan var mıdır? 20-30kHz olsa yeter bana frekans ama PWMi 0100 arası ayarlamak istiyorum.

Buradaki bilgiye istinaden yazmıştık. Ancak @mehmet hocamın anlattığı şekilde akım kontrolünü kapatarak da çalışabilirsiniz .

Vfb ve Isense sınırın altında ise doğal olarak %100 veriyor normalde. Sizin ulaştığınız sınır nedir? %50 veren çip ile deniyor olmayasınız?

Erhan YILMAZ

Alıntı yapılan: mehmet - 11 Ocak 2025, 19:38:261-2 arasına 10K ve paralel 10nF, 3. pin GND(Akım okuma kapalı), RT = 15K, CT = 1nF olursa 100KHz, ~%95 duty elde ediliyor...

100kHz biraz fazla ama sağ olun hocam bir deneyeyim.

13 Ocak 2025, 14:55:51
Alıntı yapılan: tunayk - 11 Ocak 2025, 21:18:01Buradaki bilgiye istinaden yazmıştık. Ancak @mehmet hocamın anlattığı şekilde akım kontrolünü kapatarak da çalışabilirsiniz .

Vfb ve Isense sınırın altında ise doğal olarak %100 veriyor normalde. Sizin ulaştığınız sınır nedir? %50 veren çip ile deniyor olmayasınız?

Yok hocam çip doğru ama eleman değerlerini iyi ayarlayamadım heralde ondan sağlıklı bir çıkış alamıyorum.

mehmet

1.72
f=----------
  RT x CT

12k + 2n2 -> 65KHz,
12k + 3n3 -> 43KHz...
Bu formülden hesaplayabilirsin...
Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
---------------------------------------------
http://www.mehmetbilgi.net.tr
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.tr "CC BY"

Epsilon

Benim anlamadığım bir konu var :siz bu test devresini öğrenme amaçlımı yapmak istiyorsunuz yoksa bir projenizde güç kaynağı olarak bu entegreyi kullanmakmı istiyorsunuz?
Eğer güç kaynağı olarak % 100 duty değeriyle kullanmak istiyorsanız iyi bir fikir değil.
Ama örneğin 12 volt çıkışlı bir power supply ise amacınız bunu ufak bir hesapla yapabilirsiniz yada hazır bir şemadan faydalanabilirsiniz.

Çünkü duty cyle değerini, PWM entegresi feeedback den okuduğu değerlere göre kısar veya açar böylece çıkışın sabit kalmasını sağlar.

Erhan YILMAZ

Alıntı yapılan: Epsilon - 15 Ocak 2025, 15:15:13Benim anlamadığım bir konu var :siz bu test devresini öğrenme amaçlımı yapmak istiyorsunuz yoksa bir projenizde güç kaynağı olarak bu entegreyi kullanmakmı istiyorsunuz?
Eğer güç kaynağı olarak % 100 duty değeriyle kullanmak istiyorsanız iyi bir fikir değil.
Ama örneğin 12 volt çıkışlı bir power supply ise amacınız bunu ufak bir hesapla yapabilirsiniz yada hazır bir şemadan faydalanabilirsiniz.

Çünkü duty cyle değerini, PWM entegresi feeedback den okuduğu değerlere göre kısar veya açar böylece çıkışın sabit kalmasını sağlar.

Ürün geliştiriyoruz hocam. Selenoid çektiriyorum şebekeden doğrultup. Başlangıçta %100 pwm ile bobini çektirip birkaç saniye sonra pwm istediğim değere çekicem bobin ısınmasın diye. 555 ile yaptım geçtim sevmedim uc3843'ü.

Epsilon

Anladm.

Eğer cihaz selenoid odaklı ise ,Microchipin selonoidler için geliştirdiği entegreleri var.
Belki biliyorsunuzdur ama ben yinede hatırlatmış olayım