Endüstriyel Otomasyonda Sensör Haberleşme türü seçimi

Başlatan Mucit23, 25 Ocak 2025, 00:58:57

Mucit23

Selamlar.

Bi iklimlendirme kabininin sıcaklık kontrolü Delta DVP12SA plc ile yapılmış. Klimalar, Elektrikli ısıtıcılar ve havalandırma fanları bulunuyor her bir kabinde. Otomasyon sistemindeki arızalar nedeniyle sistem çalışmıyor. Zaten baya eski bir sistem. Revizyon yapacağım. Sistemde sıcaklık, nem ve CO2 sensörleri var. Bu sensörlerin verileri Analog olarak okunmuş. DVP04AD modülleri var.

Sistem ile ilgili birkaç soru sormak istiyorum.

Ben bunları iptal edip RS485 üzerinden haberleşen sensörlerden kullanmak istiyorum. 4 Farklı iklimlendirme kabini var.
Yapı aşağıdaki gibi.

Bu tür bir yapıda (Star Topolojisi diyebiliriz.) Modbus RS485 haberleşmesi uzun vade de sorun yaşatır mı? Kablo mesafeleri her bir hat için max 30-40 metre. Sorunsuz sensör arızaları dışında sorun yaşamayacağım bir sistem istiyorum.  Eğer bu tarz bir haberleşme kullanırsam aynı hat üzerine örneğin iki adet sensör koyup ortalama sıcaklık ölçümü yapabileceğim. Diğer türlü PLC de ki analog modülleri arttırmam gerekecek. Bir sürü kablo maliyeti olacak vs vs. 

Bu konuda öneriniz ne olur?

yas

DVP04AD modülü üzerinde RS485 donanımı mevcut, plc den uzak bir noktadan RS485 modbus haberleşmesi yapabiliyor. Bu özellikte bir seçenek olabilir.

Okan AKÇA

Düzgun bir kablolama ve doğru kablo ile rs485 kesinlikle sıkıntı cikarmayacaktir. Ancak ilerideki arizalarda daha kolay çözüm uretebilmek için 4-20ma kullanmayı tercih ederdim. Her iki yöntemide kullanıyorum. Tercih size kalmış

Mucit23

Benim amacım ortalama sıcaklık ölçümü yapmak. Her bir oda ortalama 25 metre² civarı. Bu yüzden her bir odaya iki adet sensör koymayı düşünüyorum. Bu sensörlerin ortalamasını alacağım. İzmir'de yerli bir firma çok güzel sensör modülleri yapıyor.

Sıcaklık nem ve karbondioksit hepsi bir arada üzerinde ekranı olan modüller var. Bunlardan kullanmayı düşündüm. RS485, 4-20ma ve 0-10v seçenekleri var.

Modbus da okuduğum kadarıyla star topolojisi asla tavsiye edilmiyor. Kabloyu biraz uzatıp bus topolojisi ile haberleşmek daha sağlıklı olduğu söyleniyor.

kudretuzuner

Merhaba, sensörler çıktıları analog mu analog ise kaç bittir?  Her bir kabin için toplam kaç sensör kullanılacak? Proje bana göre çok kapsamlı
merakımdan soruyorum.
Amatör

Mucit23

Her bir kabin için iki adet sensör kullanılacak. Tek sensör çok doğru sonuç vermiyor. Analog olanlar analog çıkış veriyor hocam. Modbus olan ise sanırım doğrudan dönüştürülmüş değeri veriyor.

kudretuzuner

Merhaba,
Tek kabin 2 analog çıkış için konuşalım. 2 adet analog çıkış için ortalama almak lazım. 2 Analog değerlerin ortalaması nasıl alınır bilemiyorum ama bu değerleri dijitale çevirirsek 8 bit 120 olasılık olarak karşılıklı karşılaştırabilir MCU dan anlamlı datalar yollayabiliriz. bu dataları da (BYTE) olarak anlamlandırabilir ara yüzden de PC'ye o şekilde bir eylem yaptırabiliriz. Bu konuda bir çalışmam olmuştu. PC'den 14 röle kontrolu, dış ortamdan gelen 10 sensör on-off datası ve ayrıca 8 bit girişi aynı anda(realtime) değerlendirip 256 olasılığı PC'den okuma imkanı veren bir kart tasarlamıştım.
 https://www.youtube.com/watch?v=XkrGb0KgPU8
Amatör

triyak

ilk resimdeki yapı eğer ortam çok gürültülü değil ise çalışacaktır ancak sık sık mesaj kaybı yaşamanız çoook olası.
Riske  girmeyip, doğrusu olan zincir şekilde yapı kurmanız sizi rahatlatacaktır. Mesafeden dolayı aklınızda soru olmasın, çok rahat çalışır.

makdeniz

Alıntı yapılan: Mucit23 - 25 Ocak 2025, 10:54:43Benim amacım ortalama sıcaklık ölçümü yapmak. Her bir oda ortalama 25 metre² civarı. Bu yüzden her bir odaya iki adet sensör koymayı düşünüyorum. Bu sensörlerin ortalamasını alacağım. İzmir'de yerli bir firma çok güzel sensör modülleri yapıyor.

Sıcaklık nem ve karbondioksit hepsi bir arada üzerinde ekranı olan modüller var. Bunlardan kullanmayı düşündüm. RS485, 4-20ma ve 0-10v seçenekleri var.

Modbus da okuduğum kadarıyla star topolojisi asla tavsiye edilmiyor. Kabloyu biraz uzatıp bus topolojisi ile haberleşmek daha sağlıklı olduğu söyleniyor.

Hocam sensör firmasının bilgilerini paylaşabilir misiniz ?

Star bağlantıyı 9 delta sürücüyü haberleştirmek için kullandım fakat UPS'ten beslendiği için kaçak akımı attırıyorlardı. Bende Dahili filtreyi iptal ederek sistemi devreye almaya çalıştım ama bu seferde haberleşme'de sorunlar ortaya çıktı.

Modbus gerçekten bazen sıkıntılı olabiliyor.

En iyisi yerinde ufak bir çalışma yaparak çalışma şartlarına göre test etmeniz. Ben yine de 4-20 mA tercih ederim ekstra modül kullanacaksınız.

a.zorba

Bende de benzer bir seçim arifesindeyim . 12 makineden. Veri toplayacağım en uzun mesafem 200 metre  stm32f +75176 + rs485 modbus mu. Yoksa Stm32 + w5500 TCP ip modbus  mu tercih edeyim
Bilenler bilir . Biz maraşlilar için şehir olarak şubat ay' i bayram ,kurtuluş ,yaz in gelmesiydi. Şimdi karalar in yas in ayı oldu.

triyak

rs485 neredeyse 50 yıllık bir teknoloji. Yüksek hızlara ihtiyaç yoksa ve kablolama düzgün yapılırsa oldukça düzgün çalışır.

Gürültülü ortamda star yapısının düzgün çalışmaması beklenen, normal bir durum.

200 metrede rs485 zinzir topoloji ve uygun kabloyla düzgün çalışacaktır.

Mr.Thinking

Anahtar kelime DMX splitter olabilir, rs485 topolojisi ile çalışır. 250kHz iletişim hızına kadar destekler.
bu siplitter in 8 kanallısı ile 8 ağ ve her ağda birçok zincir kurulabilir. doğru ve ekralı kablolama ve sonlandırma ile 200mt de sorunsuz çalışır.
Bu splitterin her kanalı max485-487-veya SN75176 çipine sahiptir ve her kanalı 6n137 ile optik olarak izolasyonludur. Birçok gürültü filresi mevcuttur.
Tipikal  şeması üzerinde iki taraflı iletişim için yapılacak birkaç revizyon ile Veri toplama işi için sorun çıkarmaksızın kullanılabileceğini sanıyorum.
Aslında sorun çıkaran haberleşme türü değildir. Onun doğru donanımla doğru şekilde kullanılıp kullanılmadığıdır.
ego=1/Knowledge

Mucit23

Alıntı yapılan: makdeniz - 25 Ocak 2025, 21:01:08Hocam sensör firmasının bilgilerini paylaşabilir misiniz ?

Star bağlantıyı 9 delta sürücüyü haberleştirmek için kullandım fakat UPS'ten beslendiği için kaçak akımı attırıyorlardı. Bende Dahili filtreyi iptal ederek sistemi devreye almaya çalıştım ama bu seferde haberleşme'de sorunlar ortaya çıktı.

Modbus gerçekten bazen sıkıntılı olabiliyor.

En iyisi yerinde ufak bir çalışma yaparak çalışma şartlarına göre test etmeniz. Ben yine de 4-20 mA tercih ederim ekstra modül kullanacaksınız.

EMS Kontrol diye yerli bir firma. Bende Mesafe Taş çatlasa 40-50 metre. Baudrateyi de olaabildiğince düşük tutacağım.  O yüzden sorun yaşayacağımı sanmıyorum. 4x0.50mm2 liycy kablo ile tüm sensörleri hem besler hemde okurum.

PROTECH_

Alıntı yapılan: Mucit23 - 26 Ocak 2025, 23:16:54EMS Kontrol diye yerli bir firma. Bende Mesafe Taş çatlasa 40-50 metre. Baudrateyi de olaabildiğince düşük tutacağım.  O yüzden sorun yaşayacağımı sanmıyorum. 4x0.50mm2 liycy kablo ile tüm sensörleri hem besler hemde okurum.

Star topolojisi ancak Ethernet tipi bir uygulama ile gider.

Modbus için daisy chain + shielded, twisted pair kablo lazim.

Multi-Core ,RTX,ThreadX, FreeRTOS, MODBUS  RTOS - Electronic-Hardware -- BERLIN

Mucit23

Alıntı yapılan: PROTECH_ - 27 Ocak 2025, 14:03:34Star topolojisi ancak Ethernet tipi bir uygulama ile gider.

Modbus için daisy chain + shielded, twisted pair kablo lazim.

Daisy Chain mevzusu tamam ama kablo olarak Liycy kablo çok uygun değil mi? Dediğiniz bildiğim kadarıyla CAT6 kablolarda mevcut. Cat6 Ethernet kablosunun Modbus için kullanımı uygunmudur?