Dijital Filitre Yazilimi Ücretsiz

Başlatan PROTECH_, 09 Şubat 2025, 23:15:02

Epsilon

@PROTECH_  üstadım elinize sağlık ,programınız benim eski PC de çalışmıyor ama  pratik özellikler de eklemişsiniz.

Biraz araştırınca Texasın ekran çıktısını eklediğim aşağıdaki programını buldum.Tabi ki sizin programınızın  özellikleriyle kıyaslanamaz ama örneğin "Humm" sesini filtre etmek gibi bir konuda işime yarayabilir belki ileride birkaç farklı gürültüyü filtreleme işinde kullanabilirim.

Amaç filtrelerin mantığını öğrenmek ,Texasın bu progamındaki değerleri ve sonuçları referans alıp ,excelde aynı değerleri hesaplattırabilmek.(Herşey bununla bitmiyor ama excel Z transform'da yapabiliyor.) Filtrelerdeki temel birkaç değerin nasıl hesaplandığını da  şimdiden anladım.
Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

filtreler" border="0

sedronjames

hocam elinize sağlık. bu filtreler neye göre nasıl tasarlanıyor. çalıştığım sistemin transfer fonksiyonunu çıkarmam mı gerek illaki? örneğin 1khz frekansta adc örnekleri alayım. ölçmek istediğim sinyalde 50hz şebeke gerilimi olsun. nasıl bir filtre tasarlamam gerekir sizin programınızla? bilen hocalarım açıklayabilirse çok güzel olur.

PROTECH_

Alıntı yapılan: sedronjames - 13 Şubat 2025, 09:43:14hocam elinize sağlık. bu filtreler neye göre nasıl tasarlanıyor. çalıştığım sistemin transfer fonksiyonunu çıkarmam mı gerek illaki? örneğin 1khz frekansta adc örnekleri alayım. ölçmek istediğim sinyalde 50hz şebeke gerilimi olsun. nasıl bir filtre tasarlamam gerekir sizin programınızla? bilen hocalarım açıklayabilirse çok güzel olur.

Selam,

Şöyle bir ornekle aciklamis olalim:
Mesela ADC üzerinden bir sensor degerini okumak istiyorsunuz.

Sensor sebeke gurultusu ve harmoniklerini aliyor.

Yani 
1. harmonik (temel frekans): 50 Hz
2. harmonik: 100 Hz
3. harmonik: 150 Hz
4. harmonik: 200 Hz
5. harmonik: 250 Hz
..

Genelde 3. 5. 7. Harmonikler en tehlikeli istenmeyenler.

Bir Low pass veya bir notch ile işin icinden cikilir gibide görünüyor.

Bu durumda once amaciniza yakin basit bir filtre tasarlatip sonra z-domain grafigi üzerine istenmeyen frekanslara zero ekleyip, veya isteyen yerlere pole ekleyip bunlarin konumlari değiştirip
Tam amaciniza uygun bir frekans tepkisi veren bir filtre tasarlandiginda

Bunu C koduna direk export edebilir
Ve tek satir yazmadan direk
Istenen Sinyal verisini elde edebilirsiniz.

Yani caninizi skan gurultulerden problemlerden kurtulmus oluyorsunuz.

Bunu ilk basta kendi projem için gelistirmistim.

Sonra biraz daha gelistirip paylaşalım  milletimiz faydalansin dedik.

Multi-Core ,RTX,ThreadX, FreeRTOS, MODBUS  RTOS - Electronic-Hardware -- BERLIN

PROTECH_

Tekrardan selamlar!

Furkan Filter Tool V.1.1 yayimlandi! :D
V.1.1 ile gömülü yazilim projelerinin gürültü problemlerinin %50-70'i kolaylikla cözebiliriz.

DOWNLOAD LINK:
https://drive.google.com/file/d/1PHczN2S-YgbTWriU_EgET7x2wZnD-6lm/view?usp=sharing

Güncellenen özellikler  :

*Filtre tipi :
      1- Notch
      2- Low-pass
      3- High-pass

secenekleri eklendi.

Iyilestirme                   :

*Genlik normalizasyonu iyilestirildi.
*Kullanim kilavuzu sadelestirildi

Screenshot-2025-03-02-224028" border="0
<a target='_blank' href='https://imgbb.com/'>mobile phone jpg</a>

Multi-Core ,RTX,ThreadX, FreeRTOS, MODBUS  RTOS - Electronic-Hardware -- BERLIN