Saat Kontrolünde Algoritma Desteği

Başlatan Mucit23, 20 Şubat 2025, 23:11:46

Epsilon

@Mucit23
Bu kodları yazdığınız ,hata veren editor/IDE vs adı ve versiyonu nedir?

xoom

if (saat >= 6 && saat < 12) {
    program = 1;
}
 else if (saat >= 12 && saat < 15) {
    program = 2;
}
else if (saat >= 15 && saat < 21) {
    program = 3;
}
else// 21:00 - 06:00in özel durum
    program = 4;
}

Epsilon

Alıntı yapılan: Epsilon - 21 Şubat 2025, 14:33:41@Mucit23
Bu kodları yazdığınız ,hata veren editor/IDE vs adı ve versiyonu nedir?
Bunu sormama sebep ;komutların içinde büyük ihtimalle saat zaman hesabına ait komut ve fonksiyonlar vardır

Mucit23

Alıntı yapılan: Epsilon - 21 Şubat 2025, 22:25:35Bunu sormama sebep ;komutların içinde büyük ihtimalle saat zaman hesabına ait komut ve fonksiyonlar vardır

Merhaba

PLC ladder diyagramı ile kodlamaya çalışıyorum. Karlılaştırma fonksiyonlar var normalde. Onları kullanıyorum

Dakika üzerinden işlem yapmak zorunluluk gibi. Çünkü saat ve dakika ayrı ayrı sorgulamak da yanlış sonuç verebiliyor. Bütün değerleri dakika cinsinden hesaplayıp öyle işlem yapıyorum.

Cevap yazan arkadaşlara teşekkürler. Kabul edilebilir bir çözüm geliştirdim önerilen yöntemlerle.

Epsilon

Merhaba
Chatpt ye sorduğumda aşağıdaki cevabı yazdı

PLC ladder diyagramında farklı zaman aralıklarında farklı programları çalıştırmak için bir zamanlayıcı (timer) ve duruma bağlı kontroller (örneğin, sıralı röle mantığı) kullanabilirsiniz. İşte bu işlemi gerçekleştirmek için bir örnek açıklama ve program:

### Problem Tanımı
- Belirli bir süre boyunca **Program 1** çalışsın.
- Sonra başka bir süre boyunca **Program 2** çalışsın.
- Bu döngü sürekli tekrarlansın.

### Adımlar
1. **Zamanlayıcıları Tanımla**: Her program için bir zamanlayıcıya ihtiyacınız var.
2. **Durum Belirleme**: Her zaman dilimi sonunda bir sonraki programa geçmek için bir durum işareti kullanın.
3. **Çıkışlar**: Zaman aralığına göre ilgili programın çalışmasını sağlayacak çıkışları kontrol edin.

### Örnek Ladder Diyagramı Açıklaması

### Açıklamalar:
1. **Network 1**: Başlangıçta sistemi çalıştırır. **I0.0** girişine bir buton bağlanmıştır. Basıldığında, başlangıç durumu olan **M0.0** aktif olur.
2. **Network 2**: Program 1'in zaman aralığını belirler. **M0.0** aktif olduğunda **T1** zamanlayıcısı çalışır. **T1** tamamlandığında **M0.1** aktif hale gelir.
3. **Network 3**: Program 2'nin zaman aralığını belirler. **M0.1** aktif olduğunda **T2** zamanlayıcısı çalışır. **T2** tamamlandığında döngü tekrar başlar ve **M0.0** aktif olur.
4. **Network 4**: Çıkışlar, aktif olan programa göre kontrol edilir. **M0.0** aktifken **Q0.0**, **M0.1** aktifken **Q0.1** çıkış verir.

### Notlar:
- Zamanlayıcıların çalışma süresini PLC'nizin programında belirlemeniz gerekir. Örneğin, T1 için 10 saniye, T2 için 15 saniye gibi.
- Eğer PLC marka/modeli belirtilirse, daha spesifik bir çözüm sunabilirim (örneğin Siemens S7-1200 veya Mitsubishi PLC).

Bu mantığı kullanarak istediğiniz kadar program ve zaman aralığı ekleyebilirsiniz. Başka bir konuda yardım ister misiniz?

Saçmalamışta olabilir umarım işinizi kolaylaştırır
Kolay Gelsin