Op-Amp kısa devresi koruması nasıl yapılır?

Başlatan veliusta, 23 Şubat 2025, 14:32:07

veliusta

LM358 entegresi ile giriş sinyalini 10 Volt'a yükseltiyorum.

Opamp'ın çıkış ucu GND ile kısa devre olursa, Opamp'ı korumak adına ne yapılabilir? PPTC iş görür mü?

Okan AKÇA

Lm358 de Çıkış kısa devre korumalı model olması lazım araştırırsanız bulursunuz.

veliusta

Aradım Bulamadım. LM358 kullanmam şart değil. Devre Tasarımı değiştirebilirim. Kısa devre korumalı op-amp daha önce hiç duymadım.

power20

Alıntı yapılan: veliusta - 23 Şubat 2025, 14:56:00Kısa devre korumalı op-amp daha önce hiç duymadım.
Hepsi kısa devre korumalıdır. Deneme yapabilirsiniz.

Ben de kısa devre koruması olmayan op_amp duymadım. Varsa bilmek isterim

tunayk

Kısadevre koruması vardır ancak bu sınırsız gücü absorbe eder anlamına gelmez. LM358 datasheet 2. Sayfada 15V altında 25C ortamda süresiz dayanır demiş. Öte yandan şartlar dışında ani sıcaklık artışı nedeniyle yanabilir deyu.

Her komponentin kendi sınırlamaları farklı olabilir.

veliusta

Kısa devre koruması olduğunu bilmiyordum. En kısa sürede deneme yapacağım.

Şu şekil bir koruma varmış, Burada ne anlatılmaya çalışılmış? http://www.seekic.com/circuit_diagram/Control_Circuit/Protection_Circuit/Op_amp_output_short_circuit_protection_method_circuit_diagram.html

tunayk

Op-Amp kendi regülasyonunu direncin çıkış tarafına göre yaptığı için, normal çalışmada normal kurallar işler ve Rf ile belirlenmiş kazanç oranı geçerlidir. Ancak çıkışta bir kısa devre olması durumunda, çıkışa seri bağlanan direnç önemli miktarda gerilim düşüreceği için Op-Amp'ı tam korumaya almış olursunuz.  Tabi simetrik beslemeli devrelerde sadece GND kısadevresi ile bitmiyor. Beslemeye olan kısadevreler de risk oluşturuyor. Verilen devre hepsi için bir koruma oluşturuyor.
Sözgelimi 220R çıkış direnci üzerinden 1mA akım çeken normal devre, kısa devrede 50mAden fazla akım çekmeye kalksa, 220R direnç üzerinde 11V gerilim düşer. 10V Beslemeye sahip bir devrede,  50mA Akım OpAmpa zarar vermez,  yeterli koruma sağlamış olur.