16f1827 IR2104 ve 8 mosfet ile H-brdige yüksek akım step motor kontrolu

Başlatan eozkantar, 13 Mart 2025, 23:49:04

eozkantar

arkadaşlar selam
pic16f1827 , ir2104 ve 8 mosfet ile H-brdige bipolar yüksek akım step motor sürücüsü ve kontrolu yaptım, motor güçlü dönüyor , dönerken tutamıyorum  ancak gürültülü  ve çok titriyor ,mikro adımlama ile bu sorun giderilir diyor ama  micro adımlama yöntemini  yapamadım yapan arkadaş varmı ? örnek kod
tşk.

M.Salim GÜLLÜCE

Tek bobin enerjilendirme yerine geçişlerde çift bobin enerjilendirmeyi kullanan yöntemdir.
Aynı zamanda step sayısıda iki katına çıkar böylelikle.
Bu en kaba yöntemdir.
Daha da sessiz olmasını istiyorsan analoga geçiş yapmanız gerekir.
Bu da kontrolü ve kontrol devresini epeyce zorlaştıracaktır.

eozkantar

bunların hepspini inceledim fakat yazılımsal çözüm üretemedim hala gürültülü çalışıyor, verim alamadım
örnek kod var mı?
tşk.

Z80

Step motor akım kontrolsüz sürülmez. Bir şekilde akım sınırlama yapman gerek.

M.Salim GÜLLÜCE

Alıntı yapılan: eozkantar - 14 Mart 2025, 15:52:04bunların hepspini inceledim fakat yazılımsal çözüm üretemedim hala gürültülü çalışıyor, verim alamadım
örnek kod var mı?
tşk.
Belki farketmemişsindir ama bu yazılımlık olay değil tek başına.
Donanımda da çok çok büyük değişiklikler war.
Yoksa böyle ara gerilimler elde edemezsin.

Ancak bir fikir üretsem işine yararmı bilemedim.
Her faz için bir şok bobini ve küçük değerlikli bir kapasitör kullanırsan belki gürültüyü kesebilirsin.

eozkantar

tşk.
donanım olarak dm556 step motor sürücünün aynısını yaptım  ,   akım ölçümü de var . yazılımsal olarak ters emf yi gideremediğim için oluyor galiba

z

Fazla etliye sütlüye bulaşmadan en kisa yoldan nasil yapacagini soyleyeyim.

Iki tane DAC yada DAC görevi yapacak filtrelenmiş PWM ile MCU yardımıyla elde edeceğin iki çıkışın birisinden sinus diğerinden cos sinyali üreteceksin.

2 tane H bridge devren var.
2 tane komparator devresi olusturacaksin.

Komparatorun - girisine H bridge akim sense bilgisi gireceksin.
+ girisine de MCU'dan gelen sin bilgisi gireceksin.

Diger komparatore de gene akim ve bu kez cos bilgisi gireceksin.

MCU step motora 1 mikro step attirmak istediginde sin ve cos bilgilerini bir adim ilerleteceksin.  Bu sayede DAC cikisindaki analog degerler degisecek. Chopper devresi o anki akim bilgisi ile DAC cikisindaki degeri karsilastirip H koprunun surulup surulmeyecegine karar verecek.

Komparator cikislarina bir AND devresi kuracaksin. And girislerinden birisi komparator cikisi digeri de PWM sinyali olacak.

Boylece yari donanim yari yazilimla isini goreceksin.

Tum bu dediklerimi yazilima da dokebilirsin tabiki.

Ters EMF'yi degerlendirmene gerek yok. Comparator cikislari zaten akimdan etkilenecek yani dolayli yoldan EMFden etkilenerek sana H katinin surulup surulmeyecegi bilgisini verecek zaten.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com