Ynt: Basınç Sensörü Ölçümü

Başlatan a.ser20, 20 Mart 2025, 02:12:03

a.ser20

Merhabalar basınç sensöründen öçlüm yapmak istiyorum ve elimde bir örnek devre var fakat devre bana garip geldi. Voltaj bölücü yapıp kullanmamışlar veya ben öyle sanıyorum, siz değerli grup üyeleri bu şemaya ne der. Öncelikle sensör basınç sensörü ve bir bacağına 24 volt veriyoruz diğer bacağından ise 4 ile aralığında 30 mA akım alıyoruz.Ve gelen bu akımı şemadaki A2 bacağına aktarıyoruz, aynı zamanda A2 bacağı arduinonun A2 bacağına bağlı ve analog ölçüm yapılıyor.

20 Mart 2025, 02:12:38
sağ ve sol taraf fotoğraflarda çıkmıyor açarsanız görebilirsiniz teşekkürler

asma

Merhaba

Anladığım kadarını yorumlayayım:
4-20mA lik çıkışı, 250 ohm (100+150) ile şaseye çekersen 1-5V seviyesine çekersin. ADC için uygun hale getirirsin. Sıkça kullanılır. (250 ohm bulamamış iki direnç ile sağlamış)
Olurda sorun çıkarsa 5volttan yukarı değerler kırpılsın diye 5V1 (5V6) zener diyot eklemiş. ADC tarafını korumak için.
Kondansatörün işi özellikle yüksek frekanslı sinyal veya parazitleri bastırmak. Varsa hızlı değer değişimlerini de yumuşatmak için kullanmıştır. (10n-100nF arası tahmin ediyorum)

Yazarken bana garip gelmedi.  ;) Özellikle şunu neden böyle yapmış dersen , farklı yorumlar da gelir elbet.

Kolay gelsin.

yas

Yukarıdaki mesajda @asma nın söylediklerine ilave olarak, A2 ye dışarıdan yani basınç sensöründen direkt bağlantı gelmesi tehlikeli olabilir. Bu sensörler genel olarak 8-30V arası çalışabilmektedirler. Akım çıkışlı olanlarının 2 bağlantı kablosu olur. Birisi +V diğeri Iout şeklinde. Sahadan gelen kablo kısadevre olursa yada sensör arızalanırsa (genelde kısa devre şeklinde arızalanıyorlar) A2 ye direkt +V gerilimi uygulanmış olur. Devredeki koruma zenerinin işe yaraması için dışarıdan A2 ye giren hattın üzerine uygun güçte akım sınırlama amaçlı 100-600 ohm arası bir direnç kullanmakta faydalı olacaktır.

a.ser20

Teşekkür ederim açıklamalarınız için :)