C# ile CH340 çipine bağlantı problemi

Başlatan Mucit23, 21 Mart 2025, 15:30:59

Mucit23

Selamlar

C# ile yapmış olduğum yazılımda bazı sorunlar yaşıyorum. Yaptığım yazılım FT232 çiplerine bağlanırken CH340 çiplerine bağlanırken aşağıdaki hatayı alıyorum.

Aygıtım çalışıyor. Başka terminal yazılımları ile bağlantı kurabiliyorum. Ama Kendi yapmış olduğum C# yazılımı bağlanmıyor. CH340 çipi bulunan bir çok usb seri dönüştürücüde bu sorunu yaşıyorum.

İnternette bazı windows güncellemeleri sonrası böyle sorunlar yaşayanlar var. Anlamadığım sadece kendi yazılımımla çalışmıyor oluşu.
Driver kaynaklı mı güncelleme kaynaklı mı bilmiyorum. Sorun ne olabilir?

kudretuzuner

Merhaba
 CH340 hiç kullanmadım. Bilmiyorum, fakat genel bilgi olarak yazayım anladığım kadarı ile comport tanınmıyor. 1-CH340 driver yüklü mü? 2- güncel mi? 3- Chip patates olabilir. 4- FT232 ile sizin yazdığınız program ile çalışıyor mu? çalışıyor ise  kodlarınız doğru demektir. Ben VB.Net ile yazdığım programlarda COMPORT u otomatik olarak bulan bir kod serisi kullanıyorum. MyPC+Manage+systools+Device manager+ports(COM&LPD) açın COMPORT numarasını veya sarı bir soru işareti  göremeniz gerekir. Sarı renkli soru işareti sizi yönlendirecektir .
VB.NET ile otomatik COMPORT bulan kod aşağıdadır.

Private Sub Form1_Load(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles MyBase.Load
        '****************************************************************************
        ComboBox1.Items.Clear()
        Dim port As String
        Try
            For Each port In System.IO.Ports.SerialPort.GetPortNames()
                ComboBox1.Items.Add(port)
            Next
        Catch ex As System.Exception
        End Try
        Dim rakkam As String = "port"
        If rakkam = ComboBox1.Text Then
            SerialPort1.PortName = ComboBox1.Text
            SerialPort1.Open()
        End If
        End Sub
    Private Sub ComboBox1_SelectedIndexChanged(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles
        ComboBox1.SelectedIndexChanged
        SerialPort1.PortName = ComboBox1.Text
        SerialPort1.Open()
    End Sub

Not:  Form1.cs Satır 99 daki yazılımda hata var mı?
Amatör

triyak

windows kasim güncellemesiyle klon ch340lar ile arayı bozdu. Bir çok program sorun çıkarmaya başladı. Sorun sizden bağımsız olabilir

Mucit23

Evet güncelleme ile alakalı. FT232 benim yazdığım program ile çalışıyor. Sorun yok. Sorun CH340'ın driver sürümü ile. Sürücüyü kaldırıp 2019 yılı sürümünü kurunca düzeldi. Sonra tekrar çalışmamaya başladı. Diriver sürümüne baktım tekrardan otomatik olarak 2024 sürümüne güncellemiş. Tekrar eski sürüme döndüm. 2019 sürümü ile çalışıyor. Burada not olarak kalsın.

Windows 2024 yılı itibari son çıkardığı güncellemelerle gerçekten birçok sorun yaşadım. 1 Ay içerisinde bilgisayarım 2 kere bios güncellemesi yaptı. Ne yapıyor onu da bilmiyorum. 22H2 güncellemesi ile anakartım çöp olmuştu allahtan garantiden anakartı değiştiler. Yeni anakart geldikten sonra 2 kere bios güncellendi. Neyseki sorun olmadı.

power20

Microsoftun çinli firmayla anlaşması ve korsan çiplerine karşı önlem sunması ilginç. Belki de yanlışlıkla olmuştur. Bu kadar iyilik tuhaf.