Çizgi Lazer

Başlatan berkay_91, 23 Mart 2025, 20:58:38

berkay_91

Merhaba, 40cm uzunluğunda üzerinde 1mm arayla konumlanmış 50 tane fototransistör bulunan bir devrem var. Fototransistörlerin hepsinin üzerine çizgi şeklinde ışık düşürmem gerekiyor, çizgi lazer işimi görmüyor çünkü ışık lazerden üçgen şeklinde yayıldığı için lazerle algılayıcı devre arasından obje geçtiğinde bazı posizyonlarda gölgesi devrenin dışına düşüyor... paralel şekilde ışık verebilecek bir lazer kaynağı arıyorum. böyle bir iş için ne kullanmamı önerirsiniz? 

Melih1802

Kalınlık ölçme devresi gibi mi?

berkay_91

Alıntı yapılan: Melih1802 - 23 Mart 2025, 21:52:47Kalınlık ölçme devresi gibi mi?

güvenlik amaçlı araya herhangi bir obje girerse bilgi üretiyorum

triyak

karşışına çok sayıda led koyup sırayla yakın. ledin önünde engel olduğu zaman ışık, karşıdaki fototransistöre ulaşmaz.

z

Bir kac cm genisliginde iki aynayi karsilikli paralel sekilde koyun.

Lazer isigini karsi aynaya biraz aciyla gonderin. Lazer iki ayna arasinda zigzaglar yapacak nihayetinde aynalardan birisinden cikacak. Buraya sensorunuzu koyacaksiniz. Boylece tek verici tek alici ile isinizi gorursunuz.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

kudretuzuner

Merhaba, projenizdeki foto transistörler ile lazerin mesafesi  nedir? Mesafe uzadıkça daha fazla fototransistör etkilenir.
Amatör

berkay_91

Alıntı yapılan: kudretuzuner - 24 Mart 2025, 12:40:37Merhaba, projenizdeki foto transistörler ile lazerin mesafesi  nedir? Mesafe uzadıkça daha fazla fototransistör etkilenir.

60cm

elektronik kassabı

Aynı düzlemde yan yana 2 tane çizgi lazer aynı hedefe ışık gönderirse birbirlerini tamamlarlar.

alikeskinkilic

foto transistörler kızılötesine de duyarlıdır mesafe max 4-5 metre ise kızılötesi led kullanabilirsin hem çıplak  gözle görülmezler illede transistörleri tam kesime sokması gerekmiyor gerilim bölücü gibi kullanarak her iki transistör arasından ortak uç alarak analog ölçüm yaparakta ışık ile sensör arasından kedi mi geçti insanmı geçti gibi farkları anlayabilirsin
Hep meraktan

Ersin

Güvenlik amaçlı demişsin ama 1mm hasasiyetli kalınlık ölçmek istiyorsun.
Birde o aradan geçecek objelerin hızı da önemli , yavaş geçiyor ise ,bant üzerinde sorun olmaz,hızlı geçiyor ise başka.

berkay_91

ışık kaynağı olarak her bir fototransistör için bu üründen kullanmak istiyorum, hangi bacağı sürücüye bağlamam gerek, L.D ve P.D bacaklarını anlayamadım?

https://www.ozdisan.com/guc-yari-iletkenleri/diyot-modul-diyot-dogrultucular/lazer-diyotlar/RLD65MPT5-ZZZ

Epsilon

Silinebilir

berkay_91

Alıntı yapılan: berkay_91 - 25 Mart 2025, 11:09:24ışık kaynağı olarak her bir fototransistör için bu üründen kullanmak istiyorum, hangi bacağı sürücüye bağlamam gerek, L.D ve P.D bacaklarını anlayamadım?

https://www.ozdisan.com/guc-yari-iletkenleri/diyot-modul-diyot-dogrultucular/lazer-diyotlar/RLD65MPT5-ZZZ

Güncel

kudretuzuner

Merhaba "40cm uzunluğunda üzerinde 1mm arayla konumlanmış 50 tane fototransistör bulunan bir devrem var." Bu cümleyi tam olarak anlamadım. 50 adet foto transistör 1mm ara ile nasıl konumlanır kafamda bir türlü oturtamadım. fototransistörlerin boyutları ne kadardır?
Amatör

Epsilon

Kudret Hocam
DVD veya barkod okumakta kulllanılan tanesi 2,6 USD lik malzemeden 40 yada 50 tane alıp yaklaşık 120 USD ye lazerle engel algılama yapılmak isteniyor herhalde
Konuda kritik ki detay verilmiyor.