Fikir ve tavsiyeleriniz...

Başlatan microman, 04 Mart 2006, 22:13:02

microman

merhaba,
yapmayı düşündüğüm sistemin basit bir şeması aşağıdadır. burada ac gerilimi A,B,C,D uçları ile OUTPUT B ucu arasında anahtarlama yapmak istiyorum. bunun için bir mikroişlemci ve her bir çıkış için moc+triyak kullanmayı düşünüyorum. ancak sistem şöyle olacak, OUTPUT uclarında enerji hicbir zaman kesilmeyecek yani anahtarlama olduğu ana bile LOAD uçlarında enerji olacak. şimdi bunun için moc+triyak  kullanırsam  anahtarlama yapacağım zaman, iletimde olan triyakı kapatıp, iletime sokmak istediğim triyakı tetikleyeceğim işte bu geçiş anında mikrosaniyeler mertebesinde veya ac gerilimin sıfır geçişi anına kadar sürede LOAD uclarında enerji kesilecektir diye düşünüyorum.  enerjinin kesilmesini nasıl önleyebilirim, anahtarlama işleminde iletimdeki tiriyakı kesmeden önce iletime sokacağım tiriyakı iletimi sokup daha  kesersem neolur? yani anlatmak istediğim olay şu, aşağıdaki şemada A,B,C,D uçlarından aynı anda iki tanesi  arada tiriyak kullanarak, OUTPUT B ucu ile  iletimde olursa bobin, yük veya triyaklar için bir sorun olurmu?
son olarak bu sistem için moc+triyak dışında ne kullanabilirim?

ipek

bu yontemle calisan ticari Voltaj regulatorleri mevcut moc gibi pasif
(Zero Crossing) değilde aktif mikro islemci ile calisiyorlar simdi sebeke
50Hz bir dongu 20Ms eder transient yaptirmadan kolayca anahtarlanabilir
sadece tristor yada tiriak ani yuklerde transient yapabilir Snubber denilen
RC elemanla buradaki peak'leri minimuma indirebilrsen sure uzamaz
guvenli gecisler yapabilirsin su anda numarasini hatirlayamadim ST Application Note'lerinde tam olarak istedigin bir devre mevcut
kolay gelsin.....

argeelektronik

Altında Çürümekten Kurtulamıyacağın Topraklar Üzerinde Böbürlenerek Yürüme, Üzerine Tükürmeye Bile Miğdenin kaldıramıyacağı Kurtçuklara Yem Olacak Bedeninle...

z

Triac' larda A1-A2 akımını tetik bacağından durduramazsın. Ne zaman akımı tutma değerinin altına iner o zaman devreden çıkar. Bu noktanın gerilim sıfırına göre pozisyonu yükün cos fi değeri ile bağıntılıdır.

Dolayısı ile akımın sıfır geçişlerini gözetlersen sıfır noktasında iletimde olan triac yalıtıma geçmiş olacağından dilediğin triac'ı  tetiklenmeye zorlayabilirsin.

Akımın sürekli olması imkansız. Tutma değerinden dolayı triac 180 derecenin tamamında iletimde olamaz. Aradaki fark tutma akımına bağlı olarak değişir. Gene de bu fark çok az olsa bile işlemci bu kısa zaman aralığında tetiklemeyi fazla kesinti olmadan gerçekleştirir.

Sistemin patlamadan çalışması, çok çok güvenilir iyi bir akım sıfır geçiş dedektörü tasarımına bağlı.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com