Büyük 7 segment display tasarımı

Başlatan murat_alb, 17 Nisan 2006, 17:33:46

OG

Gücüne göre 15-25 usd arası SMPS power supply kullanmanı tavsiye ederim. Uğraştığına değmez. Piyasada bolca var. Metal kasalı, kasası havalandırma için gözenekli. 5V, 12V, 24V  20W,50W, 100W, 250W  hepsi var. Üzerlerinde de trimpot var küçük değişimler için imkan vermişler. Örneğin 24V luk PS de 19V-28V gibi.

Alıntı Yap1K lık bir trimpot koyarak uygun bir ayar yapmayı deniyeceğim.
Bunu anlayamadım, akım ölçümü için mi?

Led seçimi konusunda birşey hatırlatayım. Piyasaya tabir yerinde ise kamyon kamyon led geliyor. Geneli çin malı. Eğer çok yüksek kalite istersen bunlardan uzak dur. Ciddi isim yapmış bazı çin firmaları ile görüşüp malınızı kullanmak istiyoruz dedik. Gelen mallarda ölçüm yaptım. Ledlerin çalışma noktası yavaş yavaş kayıyor, sabit kalmıyor. Akım genelde yukarı doğru çıkıyor. Hatta geçmişte yaptığımız bir hata bize ciddi bir faturaya maloldu. Çinmalı ledler ile Süzer Plaza gibi bir yere iş yaptık, 2 ay sonra ledler dökülmeye başladı. Rezil olmamız cabası.

Bu sebeple ciddi işlerde Luxeon gibi firmaların mallarını kullanıyoruz. Hayrette bırakacak kalite farkı var.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

stlg

Sevgili murat_alb
Kardeş bende bu tür uygulamaları halı sahalarda kullanılan scorboardlar icin yaptım soylenenlerin aksine her segmentteki ledleri 1k lık direncler uzerinden paralel bagladım ve BD243 transistorleri uzerinden sistemi calıstırdım yanlız ben displeyin segmentlerinin icini tamamen ledlerle doldurmadım dış cevresine ledleri sıraladım hem led ten tasarruf etmiş oldum hemde akımdan ,basit bir trafolu sistemle kopru+kondansator ledleri 12v ile besledim sadece işlemci kısmına giden gerilimde 7805 turu regulator kullandım  bendeki displey adedi 4 tu ve displey boyuda 35 cm kadardı kullandıgım trafo 150w civarı bir trafo idi kolay gelsin
ALLAHA EMANET OLUNUZ Hoştur bana senden gelen,  Ya gonca gül yahut diken,  Ya kaftandır yahut kefen,  Kereminde hoş lütfunda hoş.

sezgin05

Arkadaşlar ledlerle büyük display yapımında seri kollara birer tane seri direnç takıyoruz.Örneğin 4 tane seri ledin arkasına bir tane 100 direnç bağlıyorum.ikişer volt ledlerde düşüyor, 10ma altında 1 voltta 100 ohm üzerinde harcanıyor.Sorum şu acaba direnci ortadan kaldırsakda devreye toplam 8 volt versek ne gibi sakıncası olabilir.Buradaki amaç sadece işçilik ve maliyetlerin azaltılması.Tabii besleme voltaj regüleli  olacak....

e3

Alıntı yapılan: "sezgin05"Arkadaşlar ledlerle büyük display yapımında seri kollara birer tane seri direnç takıyoruz.Örneğin 4 tane seri ledin arkasına bir tane 100 direnç bağlıyorum.ikişer volt ledlerde düşüyor, 10ma altında 1 voltta 100 ohm üzerinde harcanıyor.Sorum şu acaba direnci ortadan kaldırsakda devreye toplam 8 volt versek ne gibi sakıncası olabilir.Buradaki amaç sadece işçilik ve maliyetlerin azaltılması.Tabii besleme voltaj regüleli  olacak....
Forumda üstadlar sıkça yazdılar bu konularda.Özellikle kayan yazı uygulamalarına bakarsanız orada göreceksiniz.Ledin ömrü üzerinden geçen akımla orantılı olarak değişiyormuş.Yani direnç takmazsanız led daha parlak yanacak ama daha kısa zaman zarfında çalışmayacaktır.Direnç bir nevi ledin hayat sigortası. :D En azından ömrü biraz uzar.Değil mi? 8O  :D  Sağlıcakla kalın.İyi günler. ;)
.eem.

CaFFeiNe

sadece tek bir direnç ile led grubunun akımını sınırlamaktan daha düşük maliyetli bir çözüm olduğunu sanmıyorum (dirençte en ucuz malzeme)
sabit akım çıkışlı sürücü entegreler var ledler için ama onlarda maliyeti arttırır

sagamen

sevgili arkadasım istersen sana protelde çizilmiş 7 segment  ledlerden olusan devreyı yollayabilirim
ozel e maili bırakman yeterli
herkEse kolay gelsin

mmengi

Arkadaşlar şimdi bu ledleri paralel bağlama işi olmazmı diyorsunuz?

Benimde 10 adet led i paralel bağlayıp çalıştırmam gerekiyor ve yaptığım denemelerde ledler eşit parlaklıkta yanıyor. 5 volt a seri 15 ohm bir direnç ve arkasına 10 adet led i paralel bağladım, seri bağlayıp yüksek gerilimle sürmek devrenin geneli açısından işime pek gelmiyor.

Fixxer

arkadaşım bu lm317 ile yapıcağın devreyi kurmadan söyleyim ki aşırı derecede ısnıyor hatta ben elimi yaktım :twisted:  soğutucu olduğu halde haberin olsun...ve toplamında sadece 350 mA çekiodu devrem....
...............................

mmengi

Besleme için switch regulatör kullanmak çok daha iyi olur bence

sezgin05

MMENGI ustaya katılıyorum.Ben LM2576 kullanıyorum( step down).3 Ampere kadar  iyi sonuçlar aldım.Datasheetteki devreyi uyguladım...

OG

Alıntı yapılan: "mmengi"Arkadaşlar şimdi bu ledleri paralel bağlama işi olmazmı diyorsunuz?

Benimde 10 adet led i paralel bağlayıp çalıştırmam gerekiyor ve yaptığım denemelerde ledler eşit parlaklıkta yanıyor. 5 volt a seri 15 ohm bir direnç ve arkasına 10 adet led i paralel bağladım, seri bağlayıp yüksek gerilimle sürmek devrenin geneli açısından işime pek gelmiyor.
Üstad, olmaz değil, oluyor, yapanlar da var. Bu iş batarya paralel bağlamaya benziyor. Karakteristiği eşit olmadığı için kolların akımları eşit olmaz. Başlangıçta kol akımlarında 1-2mA farklılık ile başlar. Çalışma noktaları kaydıkça bu farklılık artar. 10 kollu bir devrede (yaklaşık 200mA) 15 ohm üzerinde 3V düşer. Ledlere 2 Volt kalır. LED'lerin çalışma noktası kaymaya devam ederse bir koldan örneğin 30mA diğer koldan 10mA gibi bir dengesiz akım geçer. Bu dengesizlik ilgili kolu zorlar ve belki ledi bozar. O led bozulunca 9 kol kalır. 9*20mA=180mA*15ohm=2,7V dirençde düşer. Ledlere kaln gerilim 5-2,7=2,3V olur ki ciddi bir artışdır. Bu artış ledlerin çalışma noktasını allak bullak eder. Zincirleme olarak dengeler bozulur ve birbirini etkiliyerek bozumu hızlandırır. Bu sebeplerle sağlıklı bir bağlama türü değildir.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

mmengi

OG

Olay anlaşılmıştır açıklama için sağolasın, peki 10 adet led i seri bağlayıp led başına 2v hesaplayıp 20v luk sabit bir gerilim ile çalıştırsam bir sıkıntı olurmu?

argeelektronik

Alıntı yapılan: "mmengi"OG

Olay anlaşılmıştır açıklama için sağolasın, peki 10 adet led i paralel bağlayıp led başına 2v hesaplayıp 20v luk sabit bir gerilim ile çalıştırsam bir sıkıntı olurmu?

parelel değil, seri demek istedin sanırım

ledler çeşitlerine göre 1.6v ile 2.4 volt arası değişir, ledleri sürmek için herzaman direnç kullanmakta fayda vardır, ledi tam kapasite çalıştırmak için gerekli olan voltajı verdiğinizde , beslemeden kaynaklanan bir sorun olurda voltaj yükselirse ledler zarar görür ama arada direnç varsa bu ani yükselişleri kendi üzerinde harcar ledi korumuş olur.
Altında Çürümekten Kurtulamıyacağın Topraklar Üzerinde Böbürlenerek Yürüme, Üzerine Tükürmeye Bile Miğdenin kaldıramıyacağı Kurtçuklara Yem Olacak Bedeninle...

CaFFeiNe

@mmengi

yer sıkıntın varmı bilmiyorum ama ledleri paralel bağlayıp her led için ayrı direnç kullansan? (smd direnç belki)
yada ikişer üçer seri bağlayıp direnç bağlasan sonra paralel yapsan?

OG

Alıntı yapılan: "mmengi"OG

Olay anlaşılmıştır açıklama için sağolasın, peki 10 adet led i paralel bağlayıp led başına 2v hesaplayıp 20v luk sabit bir gerilim ile çalıştırsam bir sıkıntı olurmu?
Seri demek istediğini varsayıyorum. Zaten optimum anlamda doğru bağlantı şekli bu. Seri kola küçük değerli de olsa bir adet (50-60ohm gibi) direnç bağlamakta her zaman fayda vardır. Diyot eğrisini bilirsiniz, voltajdaki küçük bir artış akımı üstsel olarak çok fazla arttırır. Bağlanacak power supply daki kısa süreli bir zıplama ledlerden amperler mertebesinde akım geçirir, ledi göçertir. Buna engel olmak için küçük bir seri direnç uygun olur. Devrede hiç led yok bile kabul etsek 20V/56ohm=350mA max akım. Ledlerdeki gerilim düşümünü de düşünürsek ani zıplamalar kısa süreli ancak on miliamperler mertebesinde bir pick yapar. LED'e uygulanacak bu miktarlarda kısa süreli bir darbe zarar vermez. Emniyet kemerimiz=1 adet direnç

Edit;  Aynı cevabı @argeelektronik de vermiş sonradan gördüm.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.