Saat+Isı Tüm Projelerim

Başlatan ete, 19 Nisan 2006, 16:59:42

ete

Arkadaşlar,

Yapmış olduğum saat projelerinde saat yada tarih ayar menüsünü pek beğenmemiştim ancak o zaman aklıma başkada bir yol da gelmemiş idi. Sorun, hangi bölümü ayarladığınız belli olmuyor idi. Menüye girdikten sonra saat mi , gün mü dakikamı ayarlanıyor pek belli olmuyor idi. Sonunda flash yöntemini buldum. Hangi segmentlerde ayar yapılacak ise o segmentleri flash yaptırıyor ve sayı artırımınıda displayin sönük olduğu an yaptırıyorum. Böylece hoş bir menü olşturmuş olduğumu düşünüyorum.
Şu anda bu işlemi yalnızca saat(7) programına uyguladım. Diğerlerinide yavaş yavaş yaparım herhalde.

Dosya aşağıdadır.

http://www.4shared.com/file/28481559/310d2bd7/saat_7_.html

ete
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

dikerelektronik

SAYIN ETE BUNUN ŞEMASINIDA KOYARMISIN.TEŞEKKÜRLER.

ete

Saatlerin şemaları bu bölümün ön sayfalarında var ama yinede koyayım buraya;

http://www.4shared.com/file/17435209/c940185b/SAAT-ISI_8_.html

ete

lojikmemo1

Alıntı yapılan: "protection"ETE hocam ellerinize sağlık.Devrelerinizi bizimle paylaştığınız için çok teşekkür ederim.Ancak ISIS'te şöyle bir hataya rastladım.Zaten resime bakınca anlayacağınızı zannediyorum.Devre zaten resimde de yazıyor ama Saat-Isı-Led (3) devresi.Hatayı bunda gördüm.Ötekilerini çok inceleyemedim.Çünkü işlemci biraz kastı.. :lol: Kolay gelsin.İyi günler. ;)

st_cp uçların ayrı yapmana gerek yok hepsini paralel bağla öyle daha az pin kullanarak da olabiliyor.
İnsanlara Akılları Ölçüsünde Söz Söyleyiniz.

ete

@lojikmemo,
st_cp uçlarını ayrı yapmana gerek yok demişsin. Ayrıca paralel bağla diyorsun. Nasıl olduğunu anlatırsan sevinirim. Yani display bilgileri karışmadan yada tüm displayler ayrı ayrı bilgi gösterecek şekilde bu işin nasıl yapılacağını anlatırsan sevinirim.

Ete

M_B

Merhaba Ete Hocam;
@lojikmemo arkadasın bahsetmek istediği su olsa gerek.
Dilim dondukce anlatmaya calısayım.
595 entegrenin 7 numaralı ( Q7') ayagını diger yanındaki 595 in 14 nolu
( DS) ayagına baglanacak. ST-CP ucları da parelel şekilde baglanacak Burda bilgimiz seri olarak bir birine aktarılıyor en son asamada tum ST_CP ucu High yapıldıgında 8 bitlik bilgiler tum baglı olan 595 uclarından cıkmıs olacak.
yazılım olarak ıse
SHIFTOUT DTA,CLK,1,[DISP1]
SHIFTOUT DTA,CLK,1,[DISP2]
SHIFTOUT DTA,CLK,1,[DISP3]
SHIFTOUT DTA,CLK,1,[DISP4]
SHIFTOUT DTA,CLK,1,[DISP5]
SHIFTOUT DTA,CLK,1,[DISP6]
HIGH ST_CP
PAUSEUS 2
LOW ST_CP
Bu sekilde 6 tane bilgi aynı anda 595 uclarında aktıf olur.
Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Kolay gelsın
İmkanın sınırlarını görmek için imkansızı denemek lazım.                                                             Fatih Sultan Mehmet

ete

Shift registerlerin seri olarak birbirine bağlandıklarını biliyorum. Sonuçta her bir 8 bitlik ver gönderilmesi durumunda bir önceki bilgi bir sonrakine aktarılıyor.
Hatta bu sistemi önce kullandım. Ancak enson yaptığım saat(7) programı öylesine doldu ki programlar için 1 komut bile ilave edemiyor idim ve sonuçta bu sistem le yazdığım program program memory limitlerini aşmış idi. Hatırladığım bu. SOnradan yeniden diğer sisteme döndüm. Pin açısında bir sorun olmadığı içinde problem olmadı.

Bilgi için teşekkürler.
Ete

lojikmemo1

ST_CP uçlarını paralel bağlamak daha profesyonalce olmaktadır böylece kayan yazı, grafik ekran, display kontrolü gibi yerlerde sadece 3 uç kullanarak işi bitirebilirsin hatta UZUNLUĞUNU BİLMEDİĞİN shift registerler için bile sorun teşkil etmez.Aşağıda sana c dilinde yazdığım bir fonksiyon vereyim.

#define data_pin porta.f6
#define clk_pin  porta.f7
#define load     porta.f3

//------------------------------------------------------------------------------
void shfit_reg_writer(unsigned char data)
{
/* 74HC595 ve tpic595 gibi shift registerler için----
/// #define(s)   -> clk_pin    -> data_pin     -> load (kullanıcıya ait)
*/
unsigned char i=128,j;
for(j=0;j<8;j++)
{
clk_pin=0;
data_pin=(data & i) >> (7-j);
clk_pin=1;
Delay_10us();
i= i >> 1;
}
clk_pin=0;
}
//-----------------------------------------------------------------------------
void main()
{
unsigned char data[4];
portb=0; trisb=0;
// Mesela 4 tane shif register olsun ve 1. registere 11 2. ye 12 3. ye 13 ve
// 4. registere de 14 yazmak isteyelim 
data[0]=11;
data[0]=12;
data[0]=13;
data[0]=14;

for(i=0;i<4;i++)
{
shfit_reg_writer(data[i]);
}
load=1;    /// düşen kenar
load=0;

}
İnsanlara Akılları Ölçüsünde Söz Söyleyiniz.

unal30

ete hocam projelerinizi 31.01.2008 bugün indirdim.Fakat sadece biri çalşıyor.Yardımcı olursanız sevinirim.

kirvem

ETE hocam sizin saat devrelerinizden 7 olanı aldım ve yaklaşık 13cm lik displaylerle yaparak okulumuza astım çok teşekkür ederim .
eğer yanlış yapmadıysam ben ds1302 ye ne bir diyot nede direnç kullanıdım bu yüzden midir bilmiyorum bazen enerji kesilip tekrar geldiğinde baştan başlamıyor sn gösteren flaslar aktif ancak saat müdahale etmeden ilerlemiyor
Hocam ne olur bana devreyi son haliyle şeması ile programını gönderebilirseniz çok sevinirim
Allah razı olsun

teknikelektronikci

Alıntı yapılan: "kirvem"ETE hocam sizin saat devrelerinizden 7 olanı aldım ve yaklaşık 13cm lik displaylerle yaparak okulumuza astım çok teşekkür ederim .
eğer yanlış yapmadıysam ben ds1302 ye ne bir diyot nede direnç kullanıdım bu yüzden midir bilmiyorum bazen enerji kesilip tekrar geldiğinde baştan başlamıyor sn gösteren flaslar aktif ancak saat müdahale etmeden ilerlemiyor
Hocam ne olur bana devreyi son haliyle şeması ile programını gönderebilirseniz çok sevinirim
Allah razı olsun

sarj olayinin diyot veya direnc kullanmakla alaksi yok o diod ve direnc ds1302 nin icinde oluor ve yazilimla ayarlaniyor dediign gibi saat müdahal etmeden ilerlemiyor ama sitede bir ara son versiyonu verilmsiti sanirim bu gibi problemleri ete üstad cözmüstü bi ara istersen kolay gelsin
Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!

ahmet2004

Ds1302 de CH bitini 0 yaparak iç osilatörü etkin etmek çalışmaya başlamasını sağlar.

pROJEDE ds1307 kullanılsa sorun kalmaz.

Ds1307 nin iç osilatörü etkin etmek yetiyor çalışmaya başlaması için.

Timekeeper Registers'lerinden

ADDRESS=00 da bulunan Seconds fonksiyonunun 7.biti CH

bu CH biti'ni  0 yaparak osilatörü etkin yapmamız gerekiyor.

Hepsi bu.

Bir PDF açarak okunsa çözülecek aslında...

ilker_32

@Teknikelektronikçi hocam saat devreni tamamladınmı, parlaklık nasıl, besleme katında ne tür bir regüle işlemi yaptın ?

teknikelektronikci

Alıntı yapılan: "ilker_32"@Teknikelektronikçi hocam saat devreni tamamladınmı, parlaklık nasıl, besleme katında ne tür bir regüle işlemi yaptın ?

merhab ilker hocam
tamamladim sayilmaz  ledlerle tek bir adet baski devreyi yaptirdim   montajini yaptim tek dispaly halinde calisiyor cok da güzel duruyor param olursa insallah diger 5 tanesinide yaptircam :D  boyu yakalsik 300 mm civari ( harf boyutu tabi biraz daha kücük)  8O  ama biliyorsunuzki bu isler hep para hem emek gerektiror bu tek bi taensinide epey bi oldu yapali sonra öylece kaldi tipki diger yarim kalmis proje ve devreelr gibi :( deverde bir problem yasamadim tek problemim saat 1 günde 10 saniye ileri gitmesiydi onuda condansatörlerle halledecez :s ki gözlemlememi tek dispalyle kilitleme uclarini gezdirerek yaptim parlaklik karsidan bakinca güzel ama yandan kötü cünkü leder dandik vala regülede bir sey kullanmadim dispalylerin ortak anodunu arkadasin lisede yaptigi güc kaynaginin +12 sine verdim bide devrenin normal beslemesini+5 volt verdim bildiigm kadariylada o güc kaynakalri biraz dadndik yani regüle islemi o kadarda ahim sahim değil ki devrenin calismasini etkielrmi etkilemezmi bilmiyorum :s ama büyük displeyle calismak cok güzel oluyor

ahmet2004 hocam haklisiniz datasheet incelesek belki her sey cözülecek ama bu saat derece devresini ben sirf öylesien merakimdan yaptiigm iicn kod üzerinde hic ugrasamdik cünkü hazir bir koddu ki belki cogu arkadasda öyle yapmistir eger kendimiz ciddi anlamda yazmaya kalksak o programi yazabilmek icin zaten mecburen datashheti inceleycegiz  verdiigniz bilgi iicn tesekürler
                                                  herkez koaly gelsin iyi calismalar
Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!

ilker_32

Bende saat-termo yapayım dedim. Aşağı yukarı senin saat boyu ile aynı olacak. Ama saniye koysammı koymasammı diye düşünüyorum. Buna karar veremedim :lol:  

Bu sefer kaliteli 4.8mm geniş açılı şeffaf kırmızı mantar led aldım.  :lol:

Ledleri bende paralel yaptım. 1 displeyde 184 led var. Saniye koyarsam 6 displeyi sürmek basit olacak.