Plc Pc bağlantısını nasıl yappabilirim

Başlatan gogo5turk, 06 Mayıs 2006, 20:21:34

gogo5turk

selam arkadaşlar ben visual c#.net te yaptığım bir programla plc yi kontrol etmek sitiyorum program tamam ancak plc nin bağlantılarını bulabileceğim bir kaynak var mı bildiğiniz yardımcı olursanız sevinirim...

conavar

arkadaşım takdir edersin ki yazılımın burda ikinci planda....
sen hangi plc yi kullanıyorsun.
marka,model,seri no... gibi somut acıklamalar lazım bunları vermeden sana nasıl yardım edebiliriz sence?
:roll:
.::BiLgi Paylaştıkça Çoğalır::.[/url]

gogo5turk

arkadaş benim için önemli değil diyelimki simens s5 veya s7

CaFFeiNe

mesela S7-200 serisi için türkçe kullanım kılavuzu vardı (forumda olabilir araştırırsın) onun içinde S7 serisi plc'lerin konnektör pinleri vs. yazar yalnız RS485' tir. PC'ye bağlayabilmek için RS232-RS485 çevirici gereklidir (orjinal kablosundan başka bir çözüm varmı bilmiyorum)

EES

Eğer DELTA otomasyon ürünlerini(HMI,PLC,INVERTER)  düşünürseniz yardımcı olurum.
DELTA ürünlerinde haberleşme işlemleri diğerlerinden çok daha kolay.
C++ veya diğer programlama dillerinde istedğiniz gibi kontrol edebilirsiniz.

ve tabiki fiyatı....

bi göz atın derim...

www.fastltd.net

gazel

Alıntı yapılan: "EES"Eğer DELTA otomasyon ürünlerini(HMI,PLC,INVERTER)  düşünürseniz yardımcı olurum.
DELTA ürünlerinde haberleşme işlemleri diğerlerinden çok daha kolay.
C++ veya diğer programlama dillerinde istedğiniz gibi kontrol edebilirsiniz.

ve tabiki fiyatı....

bi göz atın derim...

www.fastltd.net

merhaba arkadaşlar

ne zamandır bu konuya merak salmıştım. delta'nın PLC ve DOP hmi sinden oluşan basit bir input output uygulamam var. arada analog ve hizli sayıcı bilgileri kaydediliyor (daha doğrusu kaydetmek istiyorum)

amacım işin içine bir de bilgisayarı ilave ederek elde ettiğim sayısal bilgileri yedeklemek ve bir hata raporu listesi oluşturmak.
sorularım şöyle:
PC PLC haberleşmesini nasıl yapabilirim, visual basic te biraz kurcalarsam arayüz hazırlayabilirim ama algoritmayı nasıl hazırlamam gerekir.

PLC PC ve HMI için bus kurmam gerekiyor mu? bus nasıl kurulur?

Şu anda PLC ve HMI sürekli bilgi alışverişi içinde, PC ve PLc de öyle olur mu nasıl bir yol izlemeliyim.
PLC deki bilgileri HMI üzerinden ve PC üzerinden değiştirme mümkün olabilir mi?

aslında bu iş için scada programları var ama kendimiz yapınca daha bir keyifli oluyor insan. basit bir sistem olduğu için hazır bir program kullanmayı düşünmüyorum. böyle bir programın nasıl yazıldığını merak ediyorum.
uygulamam için acelem yok uygun cevaplar bulabilirsem mevcut sistemi yedekleyip yenisini kurabilirim.

cevaplar için şimdiden teşekkürler

Analyzer

Selam,

RS485 üzerinden Modbus haberleşme protokolünü araştırmakta fayda var. Bu arada Delta ile yapılmış uygulama örnekleri var mı? Her seferinde Delta'yı aramamak lazım :D Gerçi haklarını yememek lazım, sorunu çözene kadar ilgileniyorlar.

Analyzer
Üşeniyorum, öyleyse yarın!

microcozmoz

Zaten Deltanın haberleşme protokolü verilmiş. Bundan yola çıkarak bilgisayarda bir arayüz tasarlanabilir diye düşünüyorum. Maalesef benimde çok yapmak isteyipte öğrenemediğim bir olay eğer uğraşan arkadaş var ise beraber öğrenip , tartışıp bir sonuç elde edersek herkesin yararı olacağına inanıyorum.
"Bütün bu şerâitten daha elîm ve daha vahim olmak üzere, memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler."

gazel

örnek uygulama bulamadım malesef, bu arada diğer konulardan  modbus ile ilgili yazılanları okuyorum. sağolsun erol arkadaşımız uğraşıp bize yardımcı olacak bilgiler vermiş (şu an sadece onu okuyabildim) PLc den bilgi okuyup yazma için kafamda bişeyler belirmeye başladı.

Alıntı Yap
A typical Modbus telegram shown in hex characters is:

Request from master             02 03 00 08 00 01 05 FB

with the answer from slave   02 03 02 02 01 3C E4

It's to slave 02 request 03, to send back from his address 0008, one word (00 01), with checksum 05 FB,  and from slave 02 answer 03, with 02 bytes, the values 02 01, and checksum 3C E4.

microcozmoz un dediği gibi bu haberleşme protokölü belli, sanırım o da  bu
http://rapidshare.com/files/22520367/DVP__communication_Protocol.rar.html
fakat bu dökümanın başında     Communication Interface: RS-232C yazıyor.
ama halen bir sürü soru işaretleri var, mesela:
modbus  haberleşmesinde bir master ve slave üniteler varmiş, PLc PC HMI uygulamasını düşünürsek PC yi master seçersek PLC ve HMİ kendi aralarında haberleşmeye devam edermi? Üçünün aynı modbus a bağlı olduğunu varsayıyorum

microcozmoz

HMI ve PLC bağlantısı RS 485 üzerinden dediğin gibi HMI master olarak kuruluyor. Bu durumda PLC nin RS 232 bağlantısı boş oluyor ve bende burdan PLC de koşan programını izleyebiliyorum. Burdan yola çıkarak kendi yazdığın arabirim ile (PC) plc nin giriş çıkışlarını ve diğer yazmaçların değerini görüntüleyebilirsin.
Sadece DVP protokolüne göre işlem yapmak.

PC ye Visual Basic kurdum en azından bir yerden başlamak gerekli :)
"Bütün bu şerâitten daha elîm ve daha vahim olmak üzere, memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler."