Picproje Elektronik Sitesi

ENDÜSTRiYEL OTOMASYON => Endüstriyel Elektronik => Konuyu başlatan: Epsilon - 02 Haziran 2024, 12:37:31

Başlık: PLC ler Hakkında
Gönderen: Epsilon - 02 Haziran 2024, 12:37:31
Merhaba
Farklı ürünlerin paketleme (ambalajlamasını) ve etiketlerini de imal eden bir firma için PLC ile bazı test setupları yapmak istiyorum .
Endrüstiyel elektronik ve PLC ler hakkında hiçbirşey bilmediğimden bazı tariflerde hata yapabilirim.
Amacım:Bu tür imalat yapan fabrikanın bozulduğu tahmin edilen elektronik component parçalarının testini yapabilmek.
Belki ileride ,tıpkı çok büyük bobinlere sarılı olan (500-600 kgr lık) ürünleri her ürün için aynı enine boyurlarda düzgün kesilerek ayrı rulolara saran makinayı yapabilmek *
*Örneğin 30cm eni olan ve 120 cm uzunluğunda olan malzemeyi 4 düzgün parçaya kesen bunarı yeni makaralara saran makine sistemi (Dilimleme makinası)
Aşağıdaki resimlerde bu tür imlat yapan fabrikanın  makinalarında  kullanılan sökülmüş servo motor ve bazı sensörleri görüyorsunuz (Bunlardan biri de PT100 sensörü idi resmini eklemeye gerek duymadım)
Sorularım:
Ufak bir  PLC modülü bilgisayara bağlayıp  örneğin bu servo motoru bağlayıp ( Araya driveri gerekiyorsa onları da satın alıp) gerçekten çalışıp çalışmadığının PC den saat yönünde dön komutu göndermek,saat yönünün tersine dön,5000 devir / dak dön gibi komutlar verdirmek bunları test etmek
Diğer sıcaklık ,ışık vb sensörlerlerden hangisini test etmem gerekiyorsa  bunlara ait test yazılımları ile test etmek
Örneğin PLC modüle diye geçen aliexpress de satılan modüller bu uygulamalarda kullanılabilirmi?(Alltan 2.resimdeki modül)

Özetle bu tür konular
PLC ler hakkında genel bbilgier veren bir site veya youtube kanalı gibi tavsiyerlerde olur. 

(https://i.ibb.co/7VdBG4q/ENCODER.jpg) (https://ibb.co/7VdBG4q)

(https://i.ibb.co/S5wHCb6/motor-etiket.jpg) (https://ibb.co/S5wHCb6)

(https://i.ibb.co/QmY19q1/MOTOR-GENEL.jpg) (https://ibb.co/QmY19q1)

(https://i.ibb.co/hDkfS8c/PLC.png) (https://ibb.co/hDkfS8c)

(https://i.ibb.co/T2jvMXb/SENSOR.jpg) (https://ibb.co/T2jvMXb)
Başlık: Ynt: PLC ler Hakkında
Gönderen: Epsilon - 02 Haziran 2024, 13:52:20
Bu modül için aşağıdaki videoyu buldum
Yalnız bu modülün manuelini bulamadım.(Birkaç yerde vardı ama linkle  kırıktı).
Elinde olan linkini ekleyebilirmi?
Daha kapsamlı benzeri modül hangisini tavsiye dersiniz? (Bu motoru sürebilecek ve çevre birimleri daha çok olan modüllerden)
Bu videodaki  W otomat gibi olan 2 adet mavi malzeme nedir?(Role mi) ayrıca PLC de arkada kısa süre görünen siyah kutu sanırım 

Başlık: Ynt: PLC ler Hakkında
Gönderen: Epsilon - 02 Haziran 2024, 14:09:17
Bu videoda anlatılan proje neredeyse benim yapmak isteiğim  projenin yarısı /benzeri gibi
Tabiki gereken güç çok daha fazla olacak

Başlık: Ynt: PLC ler Hakkında
Gönderen: mustafa_cmbz - 02 Haziran 2024, 15:28:52
Plc işleri çok farklı ilk olarak fiyat performans olarak bir markaya odaklanacaksın o firmanın ürün gamındaki ürünleri modülleri aileyi tanıyacaksın..

mesela yazdıklarından anladığım kadarı ile mesela devamlı kullanılan ve arızalı mı değilmi test etmek istediğin bir motor için bir sistem kuracak isen o motor sürücüsü ile haberleşecek bir yapıda sistem kurman gerekir.Bu yine makine imalatı yapmak istediğinde de geçerli bir durum.Sadece dikkat etmen gerkeen husus atıyorum motor xx marka sürücü xx marka plc xxx marka ise bunlar birbiri ile uyumlu mu buna bakman lasım..genelde olmaz olsada ya haberleşmesinde yada fonksiyonel olarak kısıtlıdır.

dediğim gibi uykusuz olduğum için olabilir tam olarak ne yapmak istediğini anlamış değilim.Sistem kurmak istiyorsan yani bir amaca yönelik bir makine tasarlıyacak isen ilk olarak mekanik belirlenmeli buna göre mekaniğe hareket verecek elektromekanik ürünler seçilmeli servo mu asenkron mu encoderli mi sensör ile mi kontrol edeceksin.Pozisyon kontrolü yapacakmısın gibi donelere ihtiyacın var.

en sonunda belirlenen donanım sahada çalışacak sensörler sürücüler vs seçildikten sonra kaç I/O ya ihtiyaç var buna göre plc gamında modüller seçilir..Mesela örnek vermek gerekir ise

geçenlerde bir pid kontrollü vana kurduk vana ile rs485 ile haberleşip kontrol ediyoruz iyi güzel ama gecikmeler yaşanıyor vs pid tutmuyor gibi sıkıntılar yaşandı.birde haberleşme koparsa başka bir durumun müdahale şansın kalmıyor.Bunun yerine modbastan izleme yapıp kumanda için 4-20 kullanılması vs daha uygun kalbiliyor bazı durumlarda..

Mesela bu tarz işler makineler yapacak isen sadece komut kontrol yazılım işleri ile mekanik aksamlar ile de iş bitmiyor birde güvenlik önemleri alman lasım bu da makinenin iş güvenliği açısından ne kadar riskli bir kategoride olduğunu standartlarca belirleyip sonrasında bu kategorilerde güvenlik ekipmanları ( acil stop güvenlik rölesi kapı siwitchleri ) vs kullanmalısın..her ne kadar sözleşme de belirtilmesede 1 kaç firmaya satarsın ama diğerleri sıkıntı çıkartır.

bu işler ciddi anlamda maddi güç istiyor zaman istiyor ve bu piyasadaki endüstiriyel ürünleri tanımaktan geçiyor..Şöyle özetler isek şuan forumda bir çok kişi 16f84 ü ezbere biliyosa bu sektörde de hangi firmanın plc ile sürücüsü sıkıntısız haberleşiyor vs gibi durumlara hakim olmak gerekiyor..
Başlık: Ynt: PLC ler Hakkında
Gönderen: Okan AKÇA - 02 Haziran 2024, 16:46:30
Piyasada şuan en yoğun delta plc kullanılıyor. Başka firmalarında pcl leri yakın fiyata ancak teknik destek olmadığı için kendisine yer bulamıyor.
Başlık: Ynt: PLC ler Hakkında
Gönderen: Epsilon - 02 Haziran 2024, 16:59:08
Peki bu FN1 modülü resimdeki servo motoru sürebilirmi ?
Modülün datasheetine ulaşamadım
Başlık: Ynt: PLC ler Hakkında
Gönderen: Okan AKÇA - 02 Haziran 2024, 18:46:18
Plc ler  modbus canopen ethercat haberleşme standartlarini 4-20ma 0-10v giriş çıkışları  hızlı giriş hızlı çıkış kalıcı bellek rtc gibi özellikleri içerisinde barındırır. Dolayısıyla farklı marka cihazlarla kullanılmari mümkündür.
Başlık: Ynt: PLC ler Hakkında
Gönderen: triyak - 03 Haziran 2024, 09:53:21
Madem otomasyon işine giriş yapmak istiyorsunuz, çin malı ürünlerle vakit kaybetmeyin. Gidin bilindik bir plc alın. O çin malı üründe takıldığınız zaman kimseye bişey soramazsınız ancak bilindik bir marka plc alırsanız sorularınıza kolayca cevap bulursunuz.
Ayrıca bir makine yapma niyetiniz var, o makinada adı sanı bilinmedik ürün kullanamazsınız. Şuanda tararuf edeceğiniz 500-1000 lira size ileride çok daha pahalıya mal olacaktır.
Şuan piyasada fiyat performans olarak delta marka plcler bulunmakta. Youtube'da da Derstagram Akademi isimli kanalda çok güze bir eğitim serisi var.
Başlık: Ynt: PLC ler Hakkında
Gönderen: Melih1802 - 03 Haziran 2024, 11:10:57
PLC kartı Çin Malı olmasına rağmen kötü değildir, kullandığım için biliyorum.

Yine' de benim önerim Böyle bir yola girecekseniz DELTA gibi bir markanın ürünleri ile başlamanızı öneririm.

DELTA ucuz, kolay bulunur ve desteği olan bir üründür. Servo motor ve sürücüsünü + buna uyumlu PLC modülünü alırsanız youtube de bir çok destek olabilecek video bulabilirsiniz. Birden fazla Servo kullanacaksanız PLC seçimine dikkat edin.

DELTA' nın Forum sayfasındaki destek mühendisleri konuya çok hakimdir.
Başlık: Ynt: PLC ler Hakkında
Gönderen: erkan614 - 03 Haziran 2024, 21:59:02
aynı durumda tam destek aldığım marka Delta diyorum. tabi ozaman fast bünyesinde idi
hatta forum destek sorumlusu liseden arkadaşim değişmedi ise
Başlık: Ynt: PLC ler Hakkında
Gönderen: Okan AKÇA - 03 Haziran 2024, 22:54:51
Konu açılmışken destek veren firmaları yazalım.
 Yerli plc Üreticileri
Gmt plc destek iyi
Fultek plc destek veriyor
Emko plc  destek verecektir büyük ihtimalle

İthal plcler
Delta destek çok iyi. fiyat listesi yayınlaniyor %40 iskonta

Fast otomasyon plc konusunda deltayi türkiyeye oturtan destek veren firma şuan başka renu  marka plc desteği çok iyi.  Fiyat listesi yayınlanıyor. %40  iskonta
Renu marka plc kesinlikle önermem uzak durun. Ürün garantisini en düzgün veren firma

Desteği olmayan ama fiyatı ve kalitesi iyi olan flexem marka plc ve hmi
Yine aynı sekilde fatek plc
Liste bu şekilde uzar gider. Aklıma gelenler şimdilik bu şekilde
Başlık: Ynt: PLC ler Hakkında
Gönderen: benmrtild - 04 Haziran 2024, 00:17:58
Alıntı yapılan: erkan614 - 03 Haziran 2024, 21:59:02aynı durumda tam destek aldığım marka Delta diyorum. tabi ozaman fast bünyesinde idi
hatta forum destek sorumlusu liseden arkadaşim değişmedi ise
Evet hocam haklısınız fast zamanı çok yardımlarını gördüm fakat delta kendi devraldıgından beri işler çok degişti bende başka firmalara geçtim acıkcası çin menşeyli firmalar daha iyi en azından o kadar urasıca ciddi fiyat ferkediyor.
Gmt yi bi ara epey kullanmaya çalıstım kakat işin derinine girince hep çinli bir firma çıkdı o yüzden biraz uzak durdum o yüzden direk üreten firma iyidir.
bende bir firma ekliyeyim.
https://www.leadshine.com/productslist.html
Başlık: Ynt: PLC ler Hakkında
Gönderen: Epsilon - 04 Haziran 2024, 20:37:57
Cevap yazan yardımcı olan bütün arkadaşlara teşekkür ederim.
İsmi verilen PLC eğitim kanalına abone oldum güzel bilgiler var.
Başlık: Ynt: PLC ler Hakkında
Gönderen: yufuk - 06 Haziran 2024, 19:15:18
Siemens, Allen Bradley, Omron. Türkiye'de imal edilmiş ya da yurt dışından gelen makinelerde en çok gördüğüm markalar bunlar.
Başlık: Ynt: PLC ler Hakkında
Gönderen: newlife - 06 Haziran 2024, 22:32:40
Şahsen 20 yıldır endüstriyel otomasyon ile uğraşmaktan size tavsiyem GMT olabilir hem fiyat uygundur hemde satış sonrası ciddi destek alırsınız.yerli olup bir çok endüstriyel projede kullanılmaktadır GMT.Allen bradley.siemens.squrade.honeywell.delta.emerson plc ve dsc ler ile yıllardır cebelleşiyoruz... :) önemli olan bu firmaların adları değil sizin yapacağız projenin kapsamı ve hangi ürünü seçeceğinizdir saygılarımla...
Başlık: Ynt: PLC ler Hakkında
Gönderen: Okan AKÇA - 07 Haziran 2024, 16:13:53
Her ne kadar plclerde ilgilensemde makina kontrol uygulamalarını kendi ürettiğimiz plc kart ile yapıyorum.
Başlık: Ynt: PLC ler Hakkında
Gönderen: Epsilon - 07 Haziran 2024, 16:23:46
Fabrika ortamında sorunsuz çalışabilecek hale getirilmiş (parazit EMI gibi sorunları olmayan) PIC yada clone olmayan ARDUINO ile çok karmaşık olmayan işlemlerde kullanılabilirmi?
(Başka bir PLC veya makina ile haberleşmeyeceği PIC in yada arduinonun çevre birimleri ile çözülebilecek projeleri kasdediyorum )
PLC nin olmasınını zorunlu kılan nedir? Haberleşme protokollerimi? Makina standartlarımı?
Programın saçmasapan davranmasının önüne geçilmesimi?
Başlık: Ynt: PLC ler Hakkında
Gönderen: newlife - 07 Haziran 2024, 22:41:41
Endüstiriyel otomasyon dünyası ciddi proses kontrolü yaptığımız bir dünyadır ve bu dünyada geldiğimiz nokta artık tek işlemcili PLC ler yerine DCS gibi çok işlemci desteği ile yedekli çalışan sistemlere verilmiş durumdayız devasa bir fabrika otomasyonundan bahsetmek gerekir ise yedekli olması ciddi önem taşımakta gerek alt yapı(network) gerek besleme kaynaklarına kadar yedekli gidiyoruz bir çok meslektaş arkadaş PLC deyince kumanda devresinde bağlı bir kaç röle süreceğini düşünsene de işin aslı maalesef o şekilde değildir sizin yeri gelir ölçme tekniğin de kullandığınız cihaz pasif dır kimi zaman aktif dir bu sebepler bile olayın nedenli deniz derya olduğu konusunda fikir verebilir yine tekrar söylediğim gibi yapılacak işe ve gerekli ekipmanları sevmekten başlar ... Saygılarımla....
Başlık: Ynt: PLC ler Hakkında
Gönderen: Epsilon - 08 Haziran 2024, 11:27:27
Benim anlamaya çalıştığım konu RS32, I2C vb protokollerin PLC de kullanılıp kullanılmadığını öğrenmek..MCU ile PLC nin ortak noktalarını anlamak
Muhtemelen Arduino da yazılan kodları PLC nin komutlarına convert edecek programlarda olabilir.
Yoksa elektroniğin kanunları PLC nin içindede MCU nun içinde'de aynı

Google Gemini basit uygulamalar için Arduino gibi kartlar da kullanılır dedi.Tabiki Arduino ile 20 tonluk presi kontrol etmek gibi bir saçma işlemde kullanılmayacak .
Mesela ambalaj paketleme sektöründe kullanılan fotocell denen 8x12 mm gibi boyutlarındaki genellikle siyah olan işaretli bölge var ,bunu sayacak örneğin 4900 olunca motoru yavaşlatacak sayaç 5000 olunca motoru durduracak vs
 
Başlık: Ynt: PLC ler Hakkında
Gönderen: Epsilon - 08 Haziran 2024, 11:44:03
Alıntı yapılan: Epsilon - 08 Haziran 2024, 11:27:27Muhtemelen Arduino da yazılan kodları PLC nin komutlarına convert edecek programlarda olabilir.
 
Mesela

Benzer  soruya PLC sitesinde verilen cevaplar  (https://www.plctalk.net/threads/mitsubishi-fx-and-arduino.74887/)
Başlık: Ynt: PLC ler Hakkında
Gönderen: mustafa_cmbz - 08 Haziran 2024, 12:32:20
PLC aslına bakarsan çok salak bir alet ama belirli bir standarta dökmek için işi mecbur belli kalıplar üzerinden ilerleniyor..Belli başlı haberleşme protoklleri bağlantı tipleri herşey hazır ardunionun daha ednüstriyel olanını düşün kütüphaneleri hazır gibi düşün..

plc de program soldan sağa (ladder ) aynı anda işlenir...ST öğreniyorum bu aralar çok ters geliyor bana biz alışmışız yukarıdan aşağı programın akmasına ama plc de öyle değil.

PLC öğrenecek isen bu işlere dalacak isen bana kalırsa ya kendine ufak sektörler bul onlara pano makine vs üreterek başla yada birilerinin yanında kısa da olsa takıl piyasayı gör zira fabrikalara hizmet veriyorsun üretim aksadığında sıkıntı yaşarsın..

ama bu işlerden para kazanmak istiyorsan çin malı adı sanı bilinmeyen şeyler ile uğraşma merdiven altına düşürme kendini..

deltanın as228p serileri ile uğraşıyorum bu aralar vakit kaldıkça siemens1200 ayarında plc ve fiyatları çok uygun.Sana tavsiyem bu cpu lardan bir tane edinip üzerinde uygulamalar yapman ve kendini geliştirmen..

gibi gibi gibi...
Başlık: Ynt: PLC ler Hakkında
Gönderen: Epsilon - 08 Haziran 2024, 12:49:59
@mustafa_cmbz işte benim bu tarz cevaplara ihtiyacım var.
Çalışma konusunda bu saatden sonra bu sektörde bir firmada çalışmaya hiç niyetim yok çünkü o gençlerin yaşı kadar benim elektronik ve yazılım sektöründe çalışmışlığım var.

Evimdeki atölyemde gereken kartları yapacak  toollara da test edecek cihazlara da sahibim çok şükür.
Aslında bu tarz temel soruları biraz da insanları tanımak içinde soruyorum  ;)
Başlık: Ynt: PLC ler Hakkında
Gönderen: Erol YILMAZ - 09 Haziran 2024, 03:29:08
Mcu : Pamuklu kumaş
Arduino : Kot Pantolon
Plc : Takım Elbise seviyesidir.

Evet hepsi temelinde Pamuklu kumaş içermesine rağmen işlenmişlik seviyeleri birbirinden farklıdır.

Mcu'ya sahip olan PLC'ye ne gerek var zaten temelde MCU var derse saygısızlık olur. Takım elbise giymemişliği, konuya uzaktan atış yaptığı ortaya çıkar.
Başlık: Ynt: PLC ler Hakkında
Gönderen: Hattusa - 10 Haziran 2024, 09:54:31
Alıntı yapılan: Erol YILMAZ - 09 Haziran 2024, 03:29:08Mcu : Pamuklu kumaş
Arduino : Kot Pantolon
Plc : Takım Elbise seviyesidir.

Evet hepsi temelinde Pamuklu kumaş içermesine rağmen işlenmişlik seviyeleri birbirinden farklıdır.

Mcu'ya sahip olan PLC'ye ne gerek var zaten temelde MCU var derse saygısızlık olur. Takım elbise giymemişliği, konuya uzaktan atış yaptığı ortaya çıkar.

peki pamuklu kumaş nasıl takım elbiseye dönüştürülür?
Başlık: Ynt: PLC ler Hakkında
Gönderen: Erol YILMAZ - 10 Haziran 2024, 11:25:52
Alıntı yapılan: Hattusa - 10 Haziran 2024, 09:54:31peki pamuklu kumaş nasıl takım elbiseye dönüştürülür?

Sen sorunca düşündüm de nasıl olur diye;

Bir terzinin yaptığı gibi...
Bir vizyon dahilinde ölçerek, seçerek, keserek, dikerek, ütüleyerek. vs vs...

İşin içinde istek, yaşamak, deneycilik, sabır, düzen, zaman, para... herşey var.
Başlık: Ynt: PLC ler Hakkında
Gönderen: Okan AKÇA - 10 Haziran 2024, 19:20:48
Her hangi bir konuda microislemci ve plcde uzman değilseniz plc ile baslayiniz. Plcde daha hizli ilerler daha hızlı üretir ve kazanırsiniz. Biz gibi microislemci ile yaparım derseniz vaktiniz var ise 15 yil uğraşırsiniz kazanamazsınız. Sizden daha az eğitimli veya bilgisi plc bilen kişilerin gerisinde kalırsınız.

Uzman bir microislemci tasarımcısı iseniz kendi kartınızla projelerinizi çok daha rahat halleder plc nin mimarisine bağımlı kalmazsınız.
Siz yinede  plc başlayıp hızlı yol alın. Plc deneyimini ileride microislemciye aktarirsiniz
Başlık: Ynt: PLC ler Hakkında
Gönderen: Epsilon - 10 Haziran 2024, 20:44:05
Alıntı yapılan: Okan AKÇA - 10 Haziran 2024, 19:20:48Her hangi bir konuda microislemci ve plcde uzman değilseniz plc ile baslayiniz.
Bu biraz göreceli bir cümle.
Yaklaşık on yıldır ,pekçok ülkenin üniversitesitelerinin  tezlerinden ilginç konusu olanları indirip okuyorum.

Pakistan,Malezya gibi ülkelerde 16F84 ile 50 sayfalık 1-2 sensörle yaptığı projeyle yüksek lisans tezi diye verenler varken MIT ve Harward gibi üniversitelerin tezlerinin konusunu bile  anlamakta zorlanıyorum

İki fakir bir bankta oturmuş konuşuyorlarmış.
Biri:
-Ula Haso zengin olsan ne yersin? demiş
Öbürü:
-Ula Memo soğanın cücüğünü yerim .
dedikten sonra.
-Ula sen zengin olsan ne yersin?
diye sorunca.
-Ula bana yiyecek birşey bırakmadın ki
 demiş.

Fıkra basit ama anlatılan basit değil.

Bence MCU larda uzmanlık göstergelerinden biri tüm registeri lazım olduğunda kullanabilmektir.

Başlık: Ynt: PLC ler Hakkında
Gönderen: Okan AKÇA - 10 Haziran 2024, 21:53:56
Plc ile kalıcı hafıza haberleşme protokollerini 4-20ma 0-10v gibi konuları bilmeniz gerek yoktur. Örneğin pid kontrollü hassas fırın yapacaksınız.  Plc bunu yapmak çok kolay microislemci ile yapmak uzmanlık istiyor. Demek istedigim bu plc sonuca daha hızlı ulaştırır.
Başlık: Ynt: PLC ler Hakkında
Gönderen: mustafa_cmbz - 11 Haziran 2024, 08:33:52
Plc ile Micro işlemcili kontrol kartının ayrımını birde şöyle yapayım farklı bir bakış açısı olsun.

1 makine düşünün 8 giriş 8 çıkışı 2 de analog girişi var amaç önemli değil fakat burada bu makineyi kontrol edecek aksam biraz da müşteri ile ve sektör ile alakalı.

Bu makine endüstriyel bir fabrika ortamında çalışacak ise genelde bilinçli müşteri ve bu müşterinin bilinçli iş güvenlikçi leri makinede plc olsun ister.güvenlik önlemlerini kategoriye göre olmasını ister. Hatta bu müşteri mesela bosch gibi bir fabrika ise milliyetçilik yapar illa plc Siemens olsun ister yaşadık bunları çalışırken.

Endüstriyel ortamda genelde müşterinin plc istemesinin asıl amaç ve gayelerinden bir diğeri elinde plc yazılımı vardır kendi bünyesinde yetiştirdiği bakımcıların plc bilgisi olanların arıza durumunda üretimin olabildiğine az aksama sı ve kendi yetişmiş adamlarının plc ye müdahale ederek sorunu gözlemleyerek program akışını takip ederek arızayı çözebilmesi amaçlanır.


Aynı senaryoyu elektronik bir kart ile yapıldığını farz edersek ve bu kartın plc gibi bu fonksiyonlara sahip olmadığını düşünürsek işler ne kadar zorlaşacak tahmin edemezsiniz.

Birde fabrika gibi bir ortamda güvenilir belli başlı testleri yapılmış sertifikalı ürünler tercih edilir ki insan hayatının söz konusu olduğu durumlar da olabilir. Bu yüzden plc yi volvo marka araç olarak düşünün bizim arge yapıp saç baş yolup ürettiğimiz kartları reno marka bir araç gibi düşünün.. Yani güvenilirlik te büyük ölçüde önem taşır.
Mesela güvenlik rölesi in yaptığı işi pek ala kartlarla halledebiliriz fakat bir iş kazası durumunda bir takılma Taha hata durumunda bir iş kazasına sebep olmayacağını ön göremez.

Bu gibi durumları etkiliyen dediğim gibi sektörel durumlarda var bazı makine üreticileri mesela civata dizme makinesi düşünün bir vibrasyon motoru var ve titreşerek civata ları dizip robota gönderiyor. Şimdi bu makinede plc ye ne gerek var diyip adam basit bir kart ile bu işi hallediyor. Boschta böyle sistemlerde makinelerde vardı fakat işleyiş bu gibi durumlarda makine sayısına oranla yedek parça tutularak kontrol kartı mekanik VS tölere ediliyordu.

Yani demem o ki düşünüldüğünde evet plc hoştur fakat yerine göre aynı şekilde plc maliyetlidir ama asıl maliyetli olan makinenin arıza durumunda üretimi ne sürede aksattığıdır.

Basit bir sensör arızası diyip geçebilirsiniz beraberinde mekanik aksam da ki aksaklık ile birlikte bir sensör çalıştığı halde gördü görmedi yapıyor diye makineyi durdurabilir. Bunu gözlemleyebilmek için plc li sistemler şarttır. Ve baktığınızda ilk kurulum maliyeti vardır.. Gib gib gibi