Bu linkteki (https://www.mi.com/tr/product/xiaomi-67w-charging-combo-type-a/) şarj aleti ile 5 volt ile çalışan herhangibir cihaz beslenebilir mi? Cihaza 5 volt dışında başka bir gerilim verir mi?
Teknik özelliklerindeki 5-20V ibaresi nedir?
5v olanlar bu cihazla beslenir. Protokol gereği uygun sinyal gelirse hızlı şarj amacıyla 20V verir
Bunların şarj aleti olduğunu, adaptör olmadığını göz önünde bulundurunuz.
Yani gerilimi değişken olabilir.
Gerilim değişken değil.
Protokol belirlenmemişse. Kesin 5v verir.
Hızlı şarj isteği gelmemişse 5v olarak vadedilen değere kadar akım vermeye devam edecektir
Hızlı şarj isteğini kabul etmeden önce daima 5V olarak verir.
Yanlışlıkla 5V üzeri vermez. Tesadüfen hızlı şarj başlamaz. Talep gelmesi gerekir
Bkz hızlı şarj protokol, qualcom vs..
PD-Trigger denilen bir alet var. USB-PD destekli adaptöre takıyorsun. Tabii bunun için adaptörün USB-PD desteklemesi gerekiyor. Mesela 12V trigger taktığında trigger senin yerine adaptöre 12V isteği gönderiyor. Sen de bu sayede adaptörden 12V çıkış alabiliyorsun. Benzer şekilde, adaptör destekliyorsa 20V trigger bağlayarak 20V alabiliyorsun.
Genellikle USB-PD desteği olmayan eski tip laptopları USB-PD adaptörlerle şarj etmek için tercih ediliyor.
https://www.google.com/search?q=pd+trigger
XIAOMI telefonum var. Adaptörü için verilen değerler
@power20 'nin yazdıklarını destekliyor.
Benim adaptörümün üzerinde yazan bilgilere göre max.12Volt'a kadar veriyormuş benimki.
Bilgileri aynen yazıyorum:
5V-3A-15W
9V-2,23A-20W
12V-1,67A-20W
10V-2,25A-22,5W
Buradan anlıyorum ki telefon data hattı vasıtasıyla adaptörle haberleşiyor.
Alıntı yapılan: power20 - 12 Aralık 2024, 13:25:08Gerilim değişken değil.
Protokol belirlenmemişse. Kesin 5v verir.
Hızlı şarj isteği gelmemişse 5v olarak vadedilen değere kadar akım vermeye devam edecektir
Hızlı şarj isteğini kabul etmeden önce daima 5V olarak verir.
Yanlışlıkla 5V üzeri vermez. Tesadüfen hızlı şarj başlamaz. Talep gelmesi gerekir
Bkz hızlı şarj protokol, qualcom vs..
5v verir demek tam anlamıyla doğru değil.
67w şarj aletinden bende de var. Fnb58 ile takip ettiğimde voltajın 5v ile 5.35V arasında gezindiğini gördüm. Stabil bir 5V değil. Hassas cihazlar için bu durum çok uygun olmayabilir. Güç kaynağı/adaptör yerine kullanmak pil şarjı dışında çok mantıklı değil.
Yanıltıcı olmayayım. Kendim kullanmadım.
5v yerine 5.35V gelse sorun olmayacak gibi görünüyor. Mcu beslenir.
Piyasadaki, içinde 5volt arduino promini olan ve direkt "Vin" piniden beslediğim bir ürün için bu adaptörü almalarını önermeyi düşünüyordum. Tam karar veremedim açıkcası. Cevap verenlere teşekkür ederim.
Malumdur ki; Arduino modellerinde, VIN / RAW pin girişinde gerilim regülatörü bulunmaktadır. Bunun üzerindeki gerilim düşümünü de göz önünde bulundurmalısınız.
İlave olarak şu bilgiler işinize yarayabilir:
(https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiSJ-feeNuE3tDwq7NDZ3hp7mdEoyTMjxP-L06ZcaOLfNH9Wof1V29gT_nDwP4tQqw1FYcbbgr2WoaVB7bDECXqv4OpHErQje3m2X7gk1raX5Sb5bVO7Pmry-VYKO_yoOVU_tpMfuhT90FqG1uBvGbYY_8qvr8RhtgODvitifXC6tM7L6xuec6dzJMHorWx=s16000)
@gevv 'in sayfasından tırtıkladım çaktırmayın :D
Alıntı yapılan: mehmet - 13 Aralık 2024, 11:43:45Malumdur ki; Arduino modellerinde, VIN / RAW pin girişinde gerilim regülatörü bulunmaktadır. Bunun üzerindeki gerilim düşümünü de göz önünde bulundurmalısınız.
Pardon yanlış yazmışım, VCC pininden besledim. Yani gerilim regülatörünü atlayarak direkt işlemciyi besledim.
Gerilim düşümü olmaması için. Böyle yapmam gerekiyordu. Peki raw pininden beslesem ne kadar bir gerilim ile karşılaşırım acaba? Bunların low-dropout özelliği varmıdır? Denemem gerekecek.Birde bahsettiğim devredeki ws2812 pixel şeritlerini de bu adaptör beslemiş olacak. Ben bunları bir araştırayım.
Elinizde varsa bu kart; RAW pininden besleme yapın. ~8V'dan başlayarak azaltın. Bu arada VCC pinini gözlemleyin. Sonucu bizle de paylaşırsanız muhtemelen herkes mutlu olacaktır.
Farklı üreticiler farklı regülatörler kullanmış olabilir, şemadakiler ile uyumsuz çıkabilir.
Alıntı yapılan: mehmet - 13 Aralık 2024, 15:33:35Elinizde varsa bu kart; RAW pininden besleme yapın. ~8V'dan başlayarak azaltın. Bu arada VCC pinini gözlemleyin. Sonucu bizle de paylaşırsanız muhtemelen herkes mutlu olacaktır.
Farklı üreticiler farklı regülatörler kullanmış olabilir, şemadakiler ile uyumsuz çıkabilir.
Dediğinizi yaptım. Raw pininden +5 volt ile beslediğimde Vcc pininde +4.650 volt görülüyor. Yani +0.350Volt bir gerilim düşümü oluşuyor. Raw pinine +5.350 voltun üzerinde bir gerilim uygulandığında ise Vcc pini 5 voltta sabitleniyor. Atmel çipi için bu bir sorun olurmu emin değilim. Ama ws2812 data girişinde +4.650 voltun sorun olacağını sanmıyorum. Adaptör arayışımda benim için önemli olan arduinoyu değil ws2812 ledlerini korumak. Ws2812 yi bu adaptör ile direkt besliyorum. Ws2812B çipinin datasheet ine göre +5.30 voltun üzerindeki bir gerilim benim için riskli olacak.
Problem olacağını düşünmüyorum. Tabii mesafe uzar ve uçlarda 3.5V'tan daha az gerilim olursa yeterli parlaklıkta yanmayabilir.
ATMega328 için problem olmayacaktır. VCC 1.8V - 5.5V aralığında görülmekte.
https://cdn-shop.adafruit.com/datasheets/WS2812B.pdf
4.2 volt bataryası olan ve 5 volt ile şarj olan bir telefona, şarj için neden 9-10-12-20 volt gibi gerilimler uygulandığını da anlamakta zorlanıyorum.
Aklıma gelen sadece, telefonun içindeki 4 ayrı şarj devresi çipini, 20 voltu 4 e bölerek, 5 voltluk paralalel hatlardan beslemek gibi bir şey mi acaba. Bununla ilgili kaynak bir şeması olan veya bulabilecek olan var mı?
Alıntı yapılan: Mr.Thinking - 13 Aralık 2024, 21:33:004.2 volt bataryası olan ve 5 volt ile şarj olan bir telefona, şarj için neden 9-10-12-20 volt gibi gerilimler uygulandığını da anlamakta zorlanıyorum.
Çok basit 67 wattlık bir güç 5 volt gerilim potansiyeli aktarılmak istendiğinde yaklaşık 13,4 amper akım akıtılması söz konusu olur. Şarj soketi, kablo kesiti ve pcb tasarımı açısından zorlayıcı ve yüksek maliyetli tasarımlara ihtiyaç doğar. Fakat güç yine 67 watt gerilim 20 volt iken çekilecek olan akım yaklaşık 3.35 amper mertebelerine inecektir. Bu durumda tasarım daha ekonomik ve teknik açıdan daha sorunsuz gerçekleştirilebilir.
Alıntı yapılan: yas - 13 Aralık 2024, 21:58:02Çok basit 67 wattlık bir güç 5 volt gerilim potansiyeli aktarılmak istendiğinde yaklaşık 13,4 amper akım akıtılması söz konusu olur. Şarj soketi, kablo kesiti ve pcb tasarımı açısından zorlayıcı ve yüksek maliyetli tasarımlara ihtiyaç doğar. Fakat güç yine 67 watt gerilim 20 volt iken çekilecek olan akım yaklaşık 3.35 amper mertebelerine inecektir. Bu durumda tasarım daha ekonomik ve teknik açıdan daha sorunsuz gerçekleştirilebilir.
Tam olarak o şekilde değil hocam.
5V Max 6.2A veriyor. 15V hatta 20V çıkınca bu değer 3.25A düşüyor.
67W değerini sadece 15V veya 20V veriyor.
Telefonun bataryası tam boş (%9), orta (%35) ve doluya yakın (%75) iken şarj voltajı ve akımı fnb58 ile takip ettim. Voltaj 12V, akım 2.5A üzerine çıkmadı. Yani şarj aletinin 67W olması 67W şarj edecek anlamına gelmiyor. Sadece bu gücü daha rahat/ zorlanmadan vereceği anlamına geliyor.
Telefon Redmi Note11 pro
Bende aynısı söylemek istedim. 67 watt 5 volt örneğinde şarj cihazı 13 amper veriyor demedim. O gerilim seviyesi ve güç için şarj cihazı tarafından sağlanması gereken akımı söyledim. Keza şarj birimi tarafından bu akım sağlanabilecek olsa bile kablo, pcb, konnektör tasarımındaki ortaya çıkabilecek zorluk ve maliyetlere deyinmek istedim. Yanlış anlaşılmasın 67 watt şarj cihazı 5 volt da 13 amper üzeri akım sağlıyabiliyor gibi bir şey söylemiyorum. İlave olarak örnek verdiğimiz 67 watt güç zannedersem çıkış gücünü de ifade etmiyor. Tam güçte şarj cihazının harcadığı gücü ifade ediyor. Yani bu değer ile çıkışta elde edilebilecek güç arasında verime bağlı kayıplarda söz konusu. Düz hesap yapılabilmesi için bahse konu gücü direkt çıkış gücü gibi hesaba koydum. Özetle bu tür hızlı şarj cihazlarındaki değişken gerilim seviyelerinin kullanılmasının ana fikri gerilim potansiyelini artırarak akım ihtiyacını düşürerek en verimli şekilde gücü cihaza aktarmak. Aslında yeni bir fikir değil elektrik iletim hatlarındaki YG ve OG iletim hatları tamda bu sorunu (kayıpları azaltıp, iletim maliyetlerini aşağı çekmek) çözmek için kullanıyor.
Zaten ohm kanunu gereği, gerilim sabitken bir yüke istediğiniz akımı çektiremiyecimizi yani istediğimiz gücü veremeyeceğimizi hepimiz biliyoruz. Uygulanan gerilime göre yükün kendi iç direnci kendi akımını çekecektir.
Merhaba,
Aşağıdaki ürünü kullanıyorum, geçen damacana pompasının şarjı bitti bununla şarj ettim ama şarj olmadı sabah denedim yine aynı, sonra standart bir usb ile şarj ediyorum şarj olmuyor. Eski pompayı taktım bu sefer o da şarj olmadı. Baktım 2 cihazda artık başka şarj aletiyle de şarj olmuyor.
Pompalar aynı marka farklı model. Ya şarj aletinde bir sıkıntı var 2 cihazı da bozdu ya pompalarda bir sıkıntı var ikisi birden bozuldu. Artık telefon dışındaki ürünler için 2.5 Amperlik 5Volt şarj aleti aldım onu kullanıyorum.
Output: Typc-C 5V 3A, 9V 2 A, 12V 1,5A
USB-A 5V 3A, 9V 2 A, 12V 1,5A
https://jopus.com.tr/jopus-universal-jo-pd01-pdshot-pd-qc-18w-ev-sarj-cihazi (https://jopus.com.tr/jopus-universal-jo-pd01-pdshot-pd-qc-18w-ev-sarj-cihazi)