LED leri nasıl yakıcam.

Başlatan remzi, 12 Temmuz 2006, 10:11:52

remzi

Arkadaşlar tabela aydınlatması için 15 adet 5mm ledi yakmam gerekiyor. Yaptığım denemeler sonucunda elimde bulunan kırmızı renkli ledler tam parlaklıkta üzerine 2V gerilim düşüyor ve 60mA içinden akım geçiyor. Şimdi bu ledlere bir tane güç kaynağı yapmam gerekiyor. Ama ledleri koyacağım tabelanın yeri 2cm uzunluğunda ve 30cm genişlikte ve buraya trafo koyma imkanım yok. bildiğimiz saç trafoları buraya girmez. 220V ile bu 15 tane ledi nasıl yakabilirim. yardımlarınızı bekliyorum arkadaşlar....

Logan

Çamaşır makinelerinin hız kontrol kartlarının üzerlerindeki besleme, direnç veya kondansatör kullanılarak yapılmıştır.Sende 36K 10W gibi bir direnç kullanarak voltajı düşürebilir, tam dalga doğrultma ve 470 mikroF kondansatör koyarak uygun bir besleme yapabilirsin.Devrenin akımı direnç üzerinden çekiliyor.Ama 15 adet ledi besleyebilirmi tam bilemiyorum.Deneyip görmen gerek.
İmza.

remzi

220V a 150nF kondansatörü seri girdim ve köprü diyota bağladım. köprünün çıkışına 10µF 400V kondansatör bağladım. kondansatör gerilimini voltmetreyle ölçtüğümde 300V gördüm. LED ide 100K bir dirençle 300V a bağladım ama led tam parlaklıkta yanmadı. daha sonra direncin değerini 26K ya indirdim. led bu sefer tam parlak yandı ama  direnç 15 sn gibi bir sürede elle dokunulamaz hale geldi. Bu yaptığım devre çözüm olmadı. Daha sonra ledi 220V a 26K bir dirençle tekrar bağladım ve yine direnç çok fazla ısındı. sizce başka nasıl bir çözüm olabilir.... teşekkürler....

z

Bu devre işini görecektir. Denemedim sorun çıkarsa tartışırız.
Mosu soğutucuya bağlamak gerekir. Kart en fazla 15mm yükseklik kaplar.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

remzi

Mosfet üzerinden kaç mA geçirebiliriz. 15 adet ledi seri bağladığım zaman
60mA yeterli. Ve ledlerin parlaklığını bu devrede nasıl ayarlayabilirm. Devre için ayrıca teşekkür ederim...

z

Devre 10mA akım için tasarlandı. Parlaklık için, 4 adet 15 Ohm değeriyle oynamanız gerekir.

Yaklaşık led akımı I=150/R

R-15 ohm alırsanız I=10mA çıkar.

20mA isterseniz R=150/20 den R=7.5 Ohm çıkar.

Akımı artırmak Mosda ki ısıyı artıracaktır. Bunu unutmayın.

Transistörün kollektör emetör arasına 12V zener bağlamakta fayda var.

Ledleri verimli led seçermenizi tavsiye ederim. Böylece düşük akımla çalışır ve daha az ısı problemi yaşarsınız.

C kapasitesi olmasa da olur. Olmaması halinde led ışığının titreme ihtimali var. Öte yandan C konduğunda Mos biraz daha ısınacaktır.

Dediğim gibi devreyi hiç denemedim ve sorumluluk kabul etmem.

60mA çok fazla bir akım bu devrede Mos bu akımda yanar ve bütün ledleriniz elden gider.

Akımı yüksek tutmak istiyorsanız güçlü mos kullanmanız gerekir.
Kataloglarda mos üzerinde harcanabilecek güç değeri yazar. Bu değeri yüksek tutarsanız devre daha sağlıklı olur.

Sonuçta  ledlerin ihtiyacı olan gerilim şebekeden elde edilir ve fark voltaj mosda kalır. Bu fark akımla çarpıldığında ısı üretecek demektir. Bu ısı da sadece ve sadece Mos üzerinde oluşur.

Yüksek akımlı led kullanmak yerine düşük akımlı çok sayıda led kullanın.
Devrede değişiklik yapmadan belki 100 ledi bile sürebilir. Sadece kırpışma oluşabilir.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

remzi

mosfetin datasheetine baktım. 5.9A verebiliyor ve 125W gücü var. köprü diyot tan sonra kondansatör üzerine 300V dc gerilim varsa 15 adet led 2Vx15=30V eder.  300-30=270V mosfet üzerinde kalır. direnç üzerinde kalanları hesaba katmazsak 270V*60mA=16,2W yapar. daha önce mosfetle hesap yaparak devre denememiştim. 16,2W lık bir güç mosfetimizi çok ısıtırmı. ayrıca sormak istediğim birşey var. BC338 transistörü devrede niçin kullanıyoruz. Dirençlerle gerilim bölücü yapsaydık nasıl olurdu. veya dirençler aynı şekilde kalıp geyt ve source arasına zener diyot koysak nasıl olur. yardımın için teşekkür ederim ayrıca. böyle bir devre yapmak hiç aklıma gelmemişti.teşekkür ederim...

z

10mA akımın yeterli olacağı düşüncesiyle aklımda kalan en ucuz malzemelerle devreyi çizdim.

NCAK IRF 830u abartmış olabilirim.  Piyasada en çok bulunan HV moslardan (740, 840 ...) bunlardan ucuzsa onu kullan. Sana en azından 350V Mos lazım. Akım 2...3A yeterli. Ptot yüksek olsun.

Devre aslında ledlere seri bağlı direnç gibi davranıyor. Ancak klasik dirençten önemli bir farkı var.

Led akımı 10mA den küçükse direncini azaltıp akımı 10mA olacak değere getiriyor. Tersine akım artarsa değerini yükseltip akımı düşürmeye çalışıyor.

BC tipi tr burada led akımına göre Mos bias'ını ayarlıyor. O tr bozulursa bütün ledleriniz patlayacaktır. Ledlerin bağlantısı koparsa Mos gate -source izolasyonu, her nekadar 5 adet 10K akımı ile bozulmasa da 12v zener bu riski bertaraf eder.

Devreyi şu haliyle kurun akımı artırmayı deneyin duruma göre bir iki modifikasyon yaparsınız. Tabiki ledleri yakacam derken tam yakma durumuda var.

Devrede bütün bağlantıları kopmayacak şekilde  iyi yapın. Aksi halde bir bağlantının açılması devreyi havaya uçurabilir.

Trafodaki gibi izolasyon olmadığı için azami dikkat gerektiğini unutmamak gerek.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

remzi

bende daha önceden led için 10mA akımın ideal olduğunu düşünüyordum. (dün akşama kadar). ama denemelerimde gördümki yeni led ler 60mA akım çekince tam parlaklıkta yanıyor ve 60mA akımda 1,96V üzerine gerilim düşüyor. onun için 60mA geçmesini istiyorum.

Mosfeti seçerken ptot yüksek olsun demişsin. Ptot ne demek onu anlayamadım.

Ids akımını 60mA e ayarlamak için 15 ohm dirençleri azaltmam yeterli olur herhalde değilmi.

Az önceki hesapta mosfet üzerindeki gücün 16W olarka hesaplamıştım galiba. Mosfet 16W ta çok ısınırmı? Yardımın ilg için çok teşekkür ederim...

OG

Ledlerin 60mA olduğuna eminmisin. Normalde 5mm ler 20mA dir. 20mA e göre bu devreyi kullanabilirsin. Capasite ısı kaybını çok azaltır.

Eğer ki 60mA olduğuna eminseniz R2 ve R3 22ohm çeyrek watt, C ise 570nF=470+100

FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

remzi

bu devrede hesaplamaları nasıl yapıyorsun. anlatabilirmisin. teşekkür ederim.

OG

Tamamen Xc değeri göz önüne alınarak. Bu sistem çok kullanılır. Fakat regülasyon yoktur. Voltaj dalgalanmalarına karşı eğer istersen led uçlarına gereken değerde zener kullanman gerekir. Zener gerilimi led geriliminin 1,4 katı olmalı. Ben kullanan görmedim.

60mA de tekrar dikkatini çekmek istiyorum. Ben 5mm olup 60mA led görmedim.

Köprü için 2W10M kullanabilirsin. Küçük yapılı yüksek voltajlıdır.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

remzi

Dün akşam baktığımda led 60mA akım çekmişti. (Ölçü aleti 60mA gösteriyordu.) Ölçü aletide yeni arızalı olduğunuda zannetmem ama bu akşam tekrar akım ve gerilim ölçebilirim.  Eğer gerçekten 60mA akım çekiyorsa son verdiğin şemayı kullanabilirmiyim. Uygun olurmu? Akımı değiştirmek istediğim zaman 1K ohm direnci değiştirmem yeterli olurmu.  Devrende kullanmış olduğun seri kondansatör gerilimi düşürmek için mi? ve bu kondansatöre niçin 1M ohm direnci paralel bağlıyoruz. Gönderdiğin devre için teşekkür ederim.

OG

remzi, sen led voltajına takılmış olabilirsin. Ledler voltaj ile değil akım ile anılır. Nominal çalışma akımı 20mA der. Kimi üreticinin kırmızı ledi 20mA de üzerinde 1,8V düşerken kimisinde 2,1V düşer. Dikkate alman gereken akımdır. LED nominal akımından fazla çalıştırıldığında ömrü hızla düşer. Ben yaptığım testi söyleyeyim. 20mA lik ledi 80-90mA de çalıştırdım, 15 gün içinde ışık seviyesi ancak secilebilir seviyeye kadar düştü.

İlla 60mA kullanacağım diyorsan resimli mesajı editlemiş 60mA e göre değerleri yazmıştım.

Kondansatör gerilim düşürür fakat üzerindeki enerjiyi ısı olarak harcamaz devreye tekrar geri verir. Bu sebeple ısı kaybı yok gibidir.

1Mohm kullanmasan da olur. Kondansatörü deşarj etmek içindir. Biz bu devreyi imal edip test ettiğimizde kondansatör boşalmıyor, eline alan çarpılıyordu. Diğer taraftan başka bir devreye temas etse örneğin lede temas etse led gümler ve gönderdiğin ürün bozuk gider. Oysa test etmiştik zannedersin.

Kondansatör 275V AC X2 dir. AC ve X2 olmak zorundadır.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

remzi

X2 2 adet kullanılacağı anlamına geliyor. yoksa kondansatör parametresimi.

Akşam yaptığım testlerde ledin belirli bir akım değerinden sonra sönmeye başladığını gördüm. yani bir değere kadar ledin parlaklığı artmaya devam ederken bir değerden sonra sönmeye başlıyordu. Bu akım değeride 60mA civarındaydı. Ama bu akşam fluke ölçü aletiylede akım ölçücem. ledin uzun ömürlü olması için 20-30mA civarında çalıştırılması yeterli olurmu. Birde ledin bu akımdaki ışık seviyesine bakıcam yeterli olursa 20-30mA ile çalıştırırız ledleri. illaki 60mA de çalıştırcaz diye birşey yok. önemli olan ışık seviyesi tabiki. Reklam panolarında kullanılacağı için ledlerin parlak yanması istenecektir. Birde dün akşam beyaz led gördüm. Bana 5V ile çalışıyormuş ama onun akımını bilmiyorum. Bu akşam onlardan alıp akım değerini ölçücem. OG arkadaşım sen daha önce bu ledlerin kaç mA çektiğini ölçtünmü....

teşekkür ederim...