ÇALIŞAN BİR KAYAN YAZI DEVRESİ VE PROGRAMI

Başlatan picman, 20 Temmuz 2006, 00:17:02

TR-3X

Arkadaşlar Foruma yeni katıldım ve yazdığım bir cevabı tekrar bulmak dahi zorlanıyorum şu yazdıklarınaza çoktan cevap verirdim yoksa.. öncelikle şunu belirteyim ben ticari bir amaç güderek bu olayı size açmadım ticari işlerimi buradan yürütmek niyetinde olduğumu düşününen arkadaşlar varsa ayıp ediyorlar. buradaki niyetim bu işi yapacak arkadaşlara engel olmak veya caydırmak da değil benim niyetim eğer illada yapmak isteyen varsa yardım etmek boşa zaman kaybetmesini önlemekti  diğer yandan bunu ciddiyen düşünmeyen arkadaşları da ciddi olarak yapmayı düşünecekleri bir işe sevk etmekti.. böylece bir sürü arkadaşın tek bir işe değilde farklı farklı ve faydalı işlere yönelmesini sağlamak istedim amacım yanlış anlaşılmış üzüldüm doğrusu..

yardım isteyen arkadaşlar sorunlarını msjımın altına yazarlarsa yardım zaman buluduğum takdirde yardımcı olurum.. herkese kolay gelsin umarım bana ticari amaç güdüyosun diyenler soracağınız soruları yanıtladığımda böyle bir amacım olmadığını anlar ve özürdileme zahmatinde bulunurlar..

sagamen

arkadaşlar önce hepinize teşekkurler
bir sorunum war bende picstart var mplab 741 kurdum sitedende 246 pbp aldım sonra bunu mplab ide de kurdum ama derlerken sorun uaşıyorum
hata mesajı :Executing:          "C:\Program Files\PBP246\PBP.EXE" -l   -p16F628 "satirtaramaornek.bas"
Halting build on first failure as requested.
BUILD FAILED: Tue Aug 22 16:19:08 2006                                      bunun sebebını ben çözemedim sorunu daha once başına gelen yada bılen arkadaşların tavsiyelerini bekliyorum       ilginize teşekkürler.
herkEse kolay gelsin

bilgehansahin84

Arkadaşlar bu örnekleri yeni inceliyorum ve takıldığım yerler var. PIC BASIC PROTON kullanıyorum (PIC C LITE'ten dönüş). Ve bu örnekleri derlemiyor. CLK, LINE, RESET ve bazı if dönülerinde hata veriyor. Bunun sebebi ne acaba?

Bir de yazdığım mesajlara bu forumda nereden resim ekleyebileceğimi bulamadım. Bu yukarıdaki resmi başka bir linkten aldırttım. Bu foruma yükleme yapamıyomuyuz acaba?
Önceki kullanıcı adım : bilgehansahin84  ALLAH (c.c) kimseye kaldıramayacağı yükü yüklemez. İnsan bu düşünce ile hareket ederse, 'PES' etmek üzere olduğu tüm işlerinden başarıyla ayrılabilir.

ete

Pic Basic Pro kullanacaksın. O zaman derler.

Veya farklı olan komutları kendin değiştireceksin.

Ete
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

bilgehansahin84

Peki Pic Basic Pro sürümünü nerden bulabilirim. Bir link verebilirmisin.
Önceki kullanıcı adım : bilgehansahin84  ALLAH (c.c) kimseye kaldıramayacağı yükü yüklemez. İnsan bu düşünce ile hareket ederse, 'PES' etmek üzere olduğu tüm işlerinden başarıyla ayrılabilir.

ete

Yalnız picbasicpro yetmez. Ayrıca MCS da yüklemen lazım.

Her ikisi için forumda mevcut. Arama yaparsan bulursun.

Ete

showtime

arkadaşlar bu konuda acemi olduğum için acemice bir soru soracağım. bu tip shift register li kayan yazılar sadece sadece sağdan solamı gider ?

bilgehansahin84

Hayır. Donanımdaki ve yazılımdaki birkaç değişiklik ile bunu istediğin gibi yapabilirsin. Mesela 74HC595 in datasheetine bir bak derim. Bende bu konularda acemiliği yeni aşıyorum. 'Arama'dan tara istersen. Sana yol gösterecek bir sürü konu var sitede.

showtime

haklısın kardeş çünkü fransızın yaptığında her yöne doğru kayma var hem de durgun yazı da var ama dediğin değişiklikler hakkında biraz daha ipucu ve sizden yardım almak lazım. forumun hepsini taradım sayılır.
saygılarımla

bilgehansahin84

zamanımız oldukça hepimiz yardımcı oluruz zaten. bende @ete beyin ve diğer arkadaşların yardımlarıyla bu işin içinden çıkıyorum. @ete beyin yaptığı projeler var. Onları incele bak. Çok harika. Ama senin istediğin olaya hiç rastlamadım. Hep sağdan sola.

zoptan

Arkadaşlar picproje.org sitesini iki yıldır zaman buldukca takip ediyorum. Elektronik ve Pic mikroişlemciler hakkında çok şey öğrendim. Emeği geçenlere teşekkür ederim.  :D Sizler kadar olmasa da ufak yollu amatör şekilde picbasic yazılımıyla uğraşıyorum. Uzun zamandır bir kayan yazı devresi yapıp odama koymayı düşünüyorum bu amaçla bir sürü site de araştırma yaptım daha da fazla kafam karıştı. Benim isteiğim hazırcılığa kaçıyor ve bu sitenin felsefesine ters geliyor olabilir ama başka çarem kalmadı. Sizlerden ricam elinizde gerçek ortamda çalışır durumda olan yapmaya değer kayan yazı projesi varmı? Projeye sahip olan arkadaş bunu bizimle paylaşabilirmi? Çalışmalarınızda başarılar dilerim.  :)
Herkes Cennete Gitmek İster, Ama Kimse Ölmek İstemez.

bilgehansahin84

Senin istediğinden daha fazlası zaten forumda var. Mesela ben @ete beye ait örnekle yola çıktım desem olur. Harika bir proje. Ete ismine ait mesajlara bakarsan ulaşabilirsin bence.

ete

@zoptan,
Aslında bu başlığa bir cevap yazma niyetinde değil idim. Çünki açtığınız başlık fazlaca iddalı geldi bana. Gerçek ortamda çalışan yapmaya değer bir proje şeklinde bir ifade kullanmışsınız. Açıkçası bu ifade beni korkuttu. Nedeni şu,
Her şeyden önce ben bir amatörüm ve bilgim dahilinde proje üretmeye çalışıyorum. Bunlardan bir kısmını kendi ihtiyaçlarım doğrultusunda yapıp çalıştırıyorum. Bir kısmını ise yalnızca simulasyonda çalıştırıp yayınlıyorum.
Sonuç olarak çalışmayan bir şey yayınlamadım şimdiye kadar.
Kayan yazı konusunda pek çok çalışma yaptım. Bazılarını forumdaki arkadaşlar ile ortak da geliştirdik. Şimdiye kadar hiç bir kayan yazı devresini fiziki olarak yapmadım. Bu yüzden size cevap yazmak istemedim. Ama sağ olsun bilgehansahin84 ismimi ortaya attı ve beni cevap yazmak zorunda bıraktı. Kendisine yaptığı devrelerde program vererek yardımcı olmuştum. Bilmiyorum verdiklerimi yaptımı ?. Her neyse kayan yazı projeleri başlı başına bir sistem. Ben simulasyonda yalnızca yazının kaymasını görebilecek kadar komponent koyarak devreyi çalıştırıyorum. Ancak benim devreleri yapan arkadaşlardan aldığım bilgilere bakarak genelde matriks ledlerin parlaklığı konusunda sorunlar yaşanıyor. Aslında çözümü basit sorunlar. Ancak geröek denemeler yapılarak aşılabilecek sorunlar olduğu için çok fazla kafa yoramadım ve bu konuda bilgi vermektende kaçındım. Evet yaptığım devreler var. Buna daha ziyade arkadaşlarla birlikte yaptığımız devreler var demek daha doğru olur. Ben sadece onları iyileştirdim. Sonuç olarak ilgilenirseniz elimde 12-24 matriks yani 96 - 192 sütün çalışan programlar var. Hem satır tarama hemde sütün tarama yöntemi ile çalışıyorlar.
Bana göre tek kusurları klavyeden bilgi girilmemesi. Bunuda şimdilik gereksiz bulduğum için yapmadım. Birazda uğraşı gerektiriyor o yüzden erteledim diyelim.
Durum budur.

Ete

zoptan

"Yapmaya değer" demekle maksadı aşan bir söylem kullanmış olabilirim. Sizlerin yaptığınız en basit çalışmayı bile küçümsemedim yanlış anlaşılmışsam kusuruma bakmayın. Daha önce 24 sütünlü 5 satır bir kayan yazı devresi yaptık arkadaşla ama beklediğimiz gibi bir sonuç alamadık. Eproje.com adresinden 30 sütünlü bir kayan yazı satın aldım oda randıman vermedi program hatası verip kilitleniyordu ve en sonundaa besleme devresinden kaynaklanan arıza sonucunda PIC16F628 bozuldu. Benim aradığım ama bulamadığım proje de ELEKTRONİK yazısını tamamıyla ekranda görebileyim bana yeter. İnanın hazırclığı bende sevmem, ama uğraştım harcama yaptım sonuçta sizden bilgi dilenmekten başka çarem kalmadı.
Herkes Cennete Gitmek İster, Ama Kimse Ölmek İstemez.

bilgehansahin84

Ben @Ete beyden aldığım devrelerde isteğime göre küçük değişiklikler yaptım ve denedim. Dediği gibi dot matrislerlerle parlaklık sorunum var. Yanlız güç ransistörleri ile biraz giderdim sorunu. @XX_CİHAN_XX arkadaşımızın önerisi üzerine 74HC595 leri TPIC746B595 ler ile değiltirip denicem bu kezde. LED diyotlarlada denedim. Hemde 10 satır 48 sütun. 75YTL ye aldım şu parlak ledlerden ve açı darlığı olduğundan sorun yaşıyorum. Bulunduğum yerden her istediğimi bulamıyorum. Açısı geniş olanı varmı diyorum, o nasıl oluyor diyo adam. Açıyı dar tutup bakıldığı zaman harika. Arabamıza takacaktım. Onun için yaptım. Şimdi de dot matrislerle 16 satır 96 sütunluk yapmaya çalışıyorum. Buda dükkana. 20 gün sonra askerim. İnşallah yetişir.