motorla ilgili bi sorun

Başlatan muat, 03 Ekim 2006, 14:30:53

muat

arkadaşlar ben voltmetre ile ölçtüğümde 2,5, 3 volt arasında çalışan bir gerilim alıyorum. fakat aynı yere motoru bağladığımda motor çalışmıyor. oysa ki motor normalde 1 voltla bile çalışabiliyor. bunun nedeni ne  olablir.
ek olarak ben bu motoru transistörlerle sürmeye çalışıyorum.

cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

Logan

@muat, motorun tipini bilmiyorum ama, hareketin sağlanması için voltaja değil akıma ihtiyaç vardır.Devre akım çekemediği için motor dönmüyor olabilir. :?:
İmza.

muat

motor normal bir dc motor.  akımı çekmemesinin sebebi ne olabilir, transistörler bd139 ve beyz uçları pic16f84ün bacaklarına bağlı. burda akımı arttırmak için ne yapabilirim ki?

ipek

muat pic soketli ise soketinden cikar devreye gerilim ver bd139'un beyz'inde seri olarak 1k  2k2 gibi bir direnc olmali bu direncin sokette kalan pic'in port'unu atiyorum b7 pic'in 14 no = 5 volt ayagina bir tel yada cimbiz ile kisa devre yap eger motor saglikli donuyor ise sorun yazilimdan cikacaktir kisir dongu gibi hatali rutin'ler pic'in portunu tam olarak suremezler.. onerim motoru surmek icin kullandigin transistorun kollektor'unden + vcc 'ye polarite'sine dikkat ederek bir diyot paralel bagla motorun emk'si transistor'un surulmesine mani olabilir kolay gelsin....

muat

@ipek

teşekkür ederim, dediklerinizi deneyeceğim

muat

ya ben sanırım bu taransistörler ile çok zorlanacağım. peki bunun için bi sürücü entegresi falan kullanabilir miyim? Yani verdiğim sinyaller ile motorun hem + hem - bacağını açacak bir sürcü entegresi var mı?

x-tol

Oyuncak arabalarda bulunan çin motorlarından ise bd139'un akımı yetmez(denenmiştir)olurki 4-5volt 3-4amperlik güç kaynağına bağlarsan döndürebilirsin.Bu arada beyz direncini en fazla 470ohm'da tut.Çünkü burada yüksek bir direnç kullanıldıkça transistör C-E arası akımı azaltmaya başlayacaktır.
Bu tür çok akım çeken motorlar için en iyisi 2n serisidir(2n3055-2n3572-73)bu dc motorlar o kadar akım çekerlerki 115w-15a'lik 2n3055'i yakacak kadar ısıtıyordu(standart soğotucularla)
edit::..
Transistörle sürmeyi öğrenmeden önce entegre sistemlere geçmeyin.

muat

motor 3 voltla çalışan ufak bişi, 10, 20 mili amper falan çekiyor.

x-tol

O zaman bu bağlantılarla çalışması gerekir.

ipek

muat sorun devam eder gider aciklayi bilgiler vermelisin bu motor sadece tek yonemi ? donuyor yoksa ileri geri ,mi eger ileri geri ise zaten piyasamizda boyle basit isler icin IC bridge'ler mevcut mic4421 tc1413 L293 gibi en basitleri LB1267 dir CDromlarin eject makenizmasinda bolca bulunur. eger tek yon ise ULN2003 kafidir beyz direnci gerekmez TTL girislidir direkt islemcinin port'una baglanabilir..

muat

verdiğiniz cevaplar için çok teşekkür derim, tek bi sorum daha olacak, ben bu çiplerden herhangi biriyle hem + ucunu, hem - ucunu birleştirebilir miyim? yani bir input'a motorun - ucunu, output u da pilin - ucuna bağlayabilir miyim?

Ziya

Alıntı yapılan: "muat"verdiğiniz cevaplar için çok teşekkür derim, tek bi sorum daha olacak, ben bu çiplerden herhangi biriyle hem + ucunu, hem - ucunu birleştirebilir miyim? yani bir input'a motorun - ucunu, output u da pilin - ucuna bağlayabilir miyim?
Çizgi izleye robot anahtar kelimelerini google da aratırsanız ODTÜ robot topluluğunun bir pdf belgesini bulursunuz. Burada L293D'nin nasıl bağlandığını ve 16F84 ile nasıl 2 motorun ileri ve geri hareket ettirildiğini görebilirsiniz. L293D piyasa fiyatı yaklaşık 2.8 YTL olması lazım.
Bu günden sonra hiç kimse sarayda, divanda, meclislerde ve seyranda Türk dilinden başka dil kullanmaya. (13 Mayıs 1277) Karamanoğlu Mehmet Bey

muat

bütün cevaplar için çok teşekkür ederim.
yarın bu entegreyi alıp deneyeceğim.

MICROCEBEL

@muat arkadaşım

Acaba transistörü tetikleyemiyor olabilirmisin istersen pic ile denemeden board üzerine sadece  transistör sürücü devresini kurarak dene istersen beyz tetiklemesini elle vererek.Entegre tavsiyesi istiyorsan L293D yi bi incele istersen işini görür(Ziya hocam'da tavsiye etmiş)Daha önce kullanmıştım kullanımıda kolay.Kolay gelsin...

selvi

oyuncak arabalarda kullanilan motorun uclarina devreyi baglamadan once iki uctaki degerlerden birisi 8volt digeri 0volt iken bu uclari motora bagladigimda degerler 5.76v ve 5.23v gosteriyor.ve arabayi hareket ettirmiyor.boyle degerlerin cikmasinin nedeni ne olabilir.bu sorunu nasil giderebilirim.calismamasinin nedeni bu durum olabilir mi?8volt pil ile denedigimde calisiyor.ama benim belirttigim tarzda olmuyor.
Yaşam anlamlandırıldıkça kutsaldır....