multi color led ile ilgili ödev

Başlatan seyfo, 30 Ekim 2006, 12:00:58

seyfo

slm. picproje alemi..Bu sitede ve pic konusunda çok yeniyim.basic pro ile programlıyacağım.hoca bana şöyle bir ödev verdi: fiziğin konularından olan renk karışımları konusunu pic ile yapmamı istedi.fizikte örneğin (kırmızı+sarı=yeşil renk vermesi olayını) benim pic ve multi color led kullanarak yapmamı istedi.; pic'in bacağına 3 adet multi color led  bağlayıp, 3 ayrı pot ile bu ledlerin üzerlerine düşen gerilimleri aynı anda ayarlayarak bu ledlerin farklı renk göstermesini sağlayarak  fizikteki bu olayı gerçekleştirmek kullanacağım pic 16f84,16f877 veya 16f628 olabilir.bu konuda engin bilgilerinizi dört gözle bekliyorum... unutmadan multi color ledler aynı anda yanacak ve bu ledlerin beslemesi dışardan olacak.multicolor led ileilgili bilgiyi  http://www.elexp.com/opt_rgbc.htm adresinden öğrenebilirsiniz.şimdiden teşekkürler....

Logan

Aramıza hoşgeldin @seyfo.Aynı konuyu anlatan 2 farklı başlık açmışsın. Bahsettiğin projeyi yapabilmen için PWM kullanmalısın.Hangi derleyiciyi kullandığnı bilmiyorum.Fakat basic veya C kullanıyorsan işin çok basittir. Hazır komutları kullanarak yapabilirsin.Eğer Asm kullanıyorsan biraz uğraşman gerekecek.Birde pottan bahsetmişsin.Eğer imkanın varsa 16f877 veya 16f628 kullan.Potları kontrol etmen daha kolay olur.16F877 kullanırsan ADC bacaklarını kullanarak pottaki değeri direk olarak PWM şeklinde gönderip istediğin projeyi yaparsın.Umarım anlaşılmıştır.Kolay gelsin.
İmza.

x-tol


ete

Ödevin konusuna dikkat ederseniz;
3 ayrı pot ile 3 ayrı led yakılacak. Bu ledler özel tek kılıfta birden fazla led yerleştirilmiş. Dolayısıyla ledlerin gerilimleri ayarlanarak renk şiddeti ayarlanacak ve bu sayede farklı renkler elde edilecek.

3 adet Voltaj kontrol devresi gerek. Bu PWM ile yapılabilir. Ancak bildiğimiz ledlerin 2 adet PWM çıkışı vardır. 3 cü için ne yapılacak?.
Ayrıca pwm ile elde edilecek voltajın en az 30-40 ma vermesi gerek. Aksi taktirde ledelrin parlaklığını ayarlayamaz. Bunun içinde bir tedbir düşünülmeli.

bu işi sağlamca yapmanın diğer bir yolu Digital to Analog çevirici kullanmak bence. 3 adet pot'u 16F877'ye bağlarız. Potlardan okunan değer zaten digitaldir. Birer 10 bitlik digital to Analog çevirici bulunur ise her bir potun değeri karşılığında birer analog voltaj oluşturularak bu voltaj ledlere uygulanır. Bu iş böyle daha kolay yapılır gibi geliyor. Maliyet biraz artar ama sistem sağlıklı çalışır. Akıl akıldan üstündür derler. Varsa daha iyi fikri olan söylesin.

Ete
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com


vale9

Alıntı Yapbu işi sağlamca yapmanın diğer bir yolu Digital to Analog çevirici kullanmak bence.

Hocam doğru söylüyorsun da önce ADC, sonra DAC kullanmış olmuyormuyuz o zaman? Başka bir yolu yok mudur bunun acaba?
Hayat 1'ler ve 0'lardan ibarettir.

ete

Başka bir yolu var. 3 adet LM317 kullanırsan bu işi yapabilirsin Pottan ayarladığın voltajlara göre ledler de değişik parlaklıkta yanar. En kolay yolu bu ama bakalım hocası bunumu istiyor?.

Ete
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

ise

algılattılarmak istenilen tam olarak nedir?  ışığın dalga boyu ölçü mü ?  renk birleşmesi mi ?  istenilen dalga boyunda ışık üretmek mi ?

Veli B.

Yazılımsal pwm kullanılabileceği gibi, hem adc si hem pwmi olan ve ucuz bir pic ( 16f819 gibi) ten 3 adet kullanılarak 256³=~16,7milyon renk elde edebilirsiniz.
Yapmanız gereken adc pinlerine birer pot bağlamak ve pot değerlerini pwm için duty rate olarak belirlemeniz.PWM için donanımsal desteği seçerseniz kesinlikle hazır komutları tavsiye etmem.Daha önce örnek uygulamalar vermiştik.Direkt registerlara müdahale ederek hem daha kararlı hemde hatasız renkler elde edebilirsiniz.

teknikelektronikci

üstadlar ben bu projeden pek bişi anlamadım ama sanırım arkadaşımızın hocası rgb multicolor ledden çok pic'de  analog dijital belkide pwm olayını yapması içi vermiş bu ödevi :) kolay gelsin
Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!

Ziya

DAC 10 bit yerine 8 bit yeterli olur. 3 adet dac ile (256)^3 renk elde edersin (24 bit renk)
Bu günden sonra hiç kimse sarayda, divanda, meclislerde ve seyranda Türk dilinden başka dil kullanmaya. (13 Mayıs 1277) Karamanoğlu Mehmet Bey

XX_CİHAN_XX

Bence dac kullanamadanda yapılabilir.Ben de böyle bir uygulama yapmıstım zamanında 16 adet buton ile rgb led kartında 16 farklı renk olusturmustum.rgb için 3 cıkıslı bir pwm programı yazarak(manuel olarak)
gereken pwm duty degerlerını gırdıgımde ıstedıgım tonlamayı elde ederek istediğim renkleri rgb led kartlarında olusturmustum.
Arkdaşta pıcın analog girişlerine 3 adet potans. baglıyarak 8 bitlik olcum yapsın ve olctugu bu dıjıtal degerlerı yazılımsal olarak yapıcagı 3 cıkıslı pwm programında duty cycle olarak kullansın.
Not:Bu durumda pıcın rgb cıkıslarını bir transistor ile kuvvetlendirmeni tavsiye ederim.
Saygılar, sevgiler...
Yirmi yaşındaki bir insan, dünyayı değiştirmek ister . Yetmiş yaşına gelince , yine dünyayı değiştirmek ister, ama yapamayacağını bilir.

stlg

Sevgili seyfo

Burada yazılanları gormeden öbür başlıga yazmışım yukarda aynı mantık önerilmiş kolay gelsin

"Benim aklıma gelen basitce şu 16f877 nin 8 er bitlik uç portunu birer d/a ceviriciye bagla, bu d/a ceviricilerin cıkıslarını bir opamp yardımıyla rgb ledinin ilgili pinlerine gir, farklı led gerilimleri icin ilgili d/a ceviricinin referans girişlerini kullanabilirsin ,picin analog girişlerine 3 adet pot bagla bunların gerilimlerini olc bir tabloda cevir ve ilgili porta dolayısıyla haricen bagladıgın d/a ceviriciye gonder bu 3 adet d/a cevirici yardımıyla gerekli analog degerleri ledlere gondererek istedigin rengi elde et inşaalah anlatabilmişimdir kolay gelsin"
ALLAHA EMANET OLUNUZ Hoştur bana senden gelen,  Ya gonca gül yahut diken,  Ya kaftandır yahut kefen,  Kereminde hoş lütfunda hoş.