atmega128-çalışmama sorunu

Başlatan muat, 11 Ocak 2007, 20:57:35

muat

Bir atmega128 kiti ile çalışıyoruz. Fakat bu çipi bi türlü programlayamadık.
Eğer xtal1 girişinden 1 mhzlik sinyal verirsek programlanıyo, ama aslında 16 mhz lik bi kristal bağlı.
Biz sorunun sigortalarda olduğunu tahmin ettik ve onlarla oynadık.
Şimdi ise çip bozulmuş gibi görünüyor. Eğer sigortalarda 16 mhz ayarlayıp, 1 mhz verirsek çip zarar görür mü? Bundan dolayı çip bozulmuş olabilir mi?
Bir de bu kitten 128i söktürüp, yerine yenisini taktırmalıyız. Biz yapamıyoruz çünkü smd. İstanbul-Karaköy de bir yer önerebilir misiniz?

Analyzer

Alıntı yapılan: "muat"
Bir de bu kitten 128i söktürüp, yerine yenisini taktırmalıyız. Biz yapamıyoruz çünkü smd. İstanbul-Karaköy de bir yer önerebilir misiniz?

Selam,

Yenisini taktırmak yerine Pro's Kit'in Solder wick lehim emici tellerinden var. Havya ısısını baya yükseltip bu teller ile bacaklardaki lehimi temizleyin. Ardından mcu'yu kaldırın. Eğer bu şekilde kaldıramazsanız, bacaklarını kesin ve lehim pompası ile kalan bacakları temizleyin. Yüzeyi çözücü ile temizledikten sonra; yüzeyi flux'layın entegrenin denk geldiği yere yapıştırıcı damlatın. Biraz kurumasına izin verdikten sonra dikkatlice entegreyi yerleştirin. Uç kısımlardan havya+lehim ile sabitleyin.Sonra bacakları lehimle iyice doldurun. Lehimin üstüne pasta sürüp, emici tel+havya ile fazla lehimi çekin. Eliniz alışınca bazı adımları atlarsınız bile. Anlatması zor, yapması kolay (Hiç yapmamış birisine göre bile)
Eğer hala tereddütlü iseniz, büyük bir cep telefonu tamircisine gidin. 5 YTL'ye çipi değiştirip size verirler. Hatta bir tanesinde TQFP kılıfların havyalarından dahi görmüştüm.

Analyzer
Üşeniyorum, öyleyse yarın!

muat

evet sanırım bir cep telefonu tamircisine götürürüz.

peki atmega128 in sorunu hakkında fikri olan var mı?
ha bir de buçip Türkiye de bulunur mu?

Gerok

mega128 i  karaköy pasajında bulabilirsiniz.
yazılımda 16 mhz ayarlayıp 1 mhz bağladığınızda mcu bozulmaz.
ancak 16 mhz hız gerektiren bir işleme yanıt vermeyebilir.
Mum başka bir mumu yakmakla ışığından birşey kaybetmez...

muat

peki bu atmega128 in 16 mhz de sigortaları nasıl olmalı, wdt falan kullanmıyoruz şu an.

erhanmete

paralel programcıyla megayı tekrar16mhz yaparsanız normale döner. seri programlayıcı ile çalışırken fuse lere çok dikkat etmek gerekiyor. benim kutudada var birkaçtane paralel programlayıcı bekleyen mcu :)

muat

biz zaten paralel kullanıyoruz, peki bu 16 mhz de ayarların nasıl olması gerektiğini yazar mısınz? default ayarlarından başka ne yapmak gerekiyor.

bir de doğubank civarındaki telefon tamircilerine sorduk, 30 milyon civarında para istiyorlar değiştirmek için. Çip zaten 20-25 milyon. Daha önce bu işi bir yere yaptıran varsa, uygun bir yer söyleyebilir mi?

muat

Arkadaşlar daha önce bu çipi kullanan yok mu?
O kadar az mı kullanılıyo türkiye de...

Analyzer

Selam,

Neden kendiniz değiştirmiyorsunuz? Bir daha arızalanırsa çip+tamir ücreti vereceksiniz. Yukarıda anlattığım şekilde gayet basit şekilde değiştirebilirsiniz. Göründüğü kadar zor değil.

Analyzer
Üşeniyorum, öyleyse yarın!

muat

kendimiz değiştirirsek kiti kullanılmaz hale getirmekten korkuyoruz. zor olmasa da hiç birimiz tecrübeli değiliz.
ama şuan daha büyük sorun sigorta ayarları, eğer onları doğru yapabilirsek çalışabilir diye bi umudumuz var. sorumu yineliyorum, atmega128in 16 mhz external kristalle çalışması için sigortaları nasıl olmalı.

ahmet2004

CKOPT       1        CKSEL. değerleri buna bağlı olarak çalışır.onun için etkin olmalıdır.

SUT1        1 -\  Bu iki değer ,elektrik verildikten sonra belli bir süre sonunda chip'i etkin kılar.

SUT0        1 -/  şu anda 65milisaniye ayarlı.

CKSEL3      1     osilatör degerleri max (16Mhz) Kristal osilatöre göre ayarlıdır.

CKSEL2      1

CKSEL1      1

CKSEL0      1

muat

@ahmet2004
çok teşekkür ederim, peki bu ilk programlama da nasıl bi yöntem izlenilmeli ki, daha sonraki programlamalarda xtal1 pinine 1 mhzlik sinyal vermeden de programlayabilelim.
yanlış hatırlamıyorsam biz OCDEN sigortasını 1 yaptıktan sonra bir daha çipi ne yazabilmiş ne okuyabilmiştik. bunun nedeni hakkında bi fikriniz var mı?

erhanmete

Alıntı yapılan: "muat"biz zaten paralel kullanıyoruz, peki bu 16 mhz de ayarların nasıl olması gerektiğini yazar mısınz? default ayarlarından başka ne yapmak gerekiyor.

bir de doğubank civarındaki telefon tamircilerine sorduk, 30 milyon civarında para istiyorlar değiştirmek için. Çip zaten 20-25 milyon. Daha önce bu işi bir yere yaptıran varsa, uygun bir yer söyleyebilir mi?

çalıştığınız board un ismi nedir. paralel programlayıcı olarak ne kullanıyorsunuz. merak ettim daha entegreyi sökemediniz hangi paralel programlayıcıda programladınız.

ama sizin kastettiğiniz bilgisayarın paralel portu olmasın benim kastetdiğim yöntem olarak paralel programlayıcı. o olmadan yanlış fuse leri kitlenmiş entegreleri benim gibi masa üstüne süs yaparsınız.

muat

kitin adını stk200 olarak biliyorum, akşama resimlerini atarım.
evet pcnin paralel portunu kulanıyoruz ve kitin üzerindeki ısp girişine takıyoruz. Üstünde bir çok giriş olan garip bir şey. Onun da resmini koyarım.

ahmet2004

Pdf sinde Parallel Programming  diye geçiyor.

Bu özelliği kullanan bir programlayıcı ile

sorunlarınız çözülür.