PİC neden kitlenir tecrübelerinizi bekliyorum arkadaşlar.

Başlatan remzi, 24 Ocak 2007, 17:58:45

remzi

Arkadaşalar bir fabrikaya 16f877 ile bir proje yapıyorum. Aslında çok basit bir iş, girişten Lem ile akımı okuyup gerilime çevirip bir referasla karşılaştırıyorum. eğer akım büyükse alarm felan veriyor. bide lcd ile giriş gerilimlerini okuyorum. devre ise normal 4MHz krital ile çalışıyor. iş yerinde devre çok güzel çalışıyor hiç bir problem yok. Ama Fabrikaya gidince devre kitleniyor. En sonki gerilim değeri lcd de göünüyor. öyleki reset bile atamıyorum.

(fabrikada devreye enerji verince devre yine iyi çalışıyor. fakat devreye bağlı makina çalışmaya başlayınca aniden kitleniyor.)

Acaba dedim gelen elektrikmi parazitlimi dedim bide UPS alıp devreyi UPS ile besledim çok az bi düzelme oldu ama sonuç yine aynı.

Şunuda söyleyeyim devreyi bağladığım makina frekanslı bir makina. Yani invertör gibi düşünün yüksek frekansta gerilim üretiyor. Bu gerilimle kapak ların delik olup olmadığını kontrol ediyor.

Şimdi arkadaşlar bana nasıl bir çözüm önerebilirsiniz. Osilatör tipini mi değiştireyim. PİC imi değiştireyim. dahili osilatörlü bir pic mi kullanayım yada bir tür filtremi yapayım ( ki nasıl yapılcağını bilmiyorum...)

evet arkadaşlar yardımlarınızı bekliyorum.tecrübelerinizi bekliyorum arkadaşlar

herkese kolay gelsin.

hayırlı işler....

conavar

pic`in besleme pinlerine en yakın yerden 100nf gibi bir filrte kondansatörü öneririm....
ayrıca data hatlarından olabiliecek kitlenmeler içinde 10nf gibi küçük değerlikte bypass kondansatör kullanabilirsiniz...

Selametle
.::BiLgi Paylaştıkça Çoğalır::.[/url]

remzi

zaten bağlı kondansatör.  bypass kondansatörü ne demek.

cuneytsezmis1

daha evvel bende aynı sorunu yaşadım.kafayı yemek üzereydim.pic'in lcd hariç kullandığım tüm çıkışlarına ve girişlerine opto bağladım ve devreyi kutu içine yerleştirdikten sonra olay çözüldü.kolay gelsin

ibrsel

Besleme devrene iyi bir filitreleme yapmalısın..
Devrende trafo kullanıyor isen RC devresini trafonun girişine bağla.(180 ohm direnç ile 10nF 400 V kondansatör)

conavar

Alıntı yapılan: "remzi"zaten bağlı kondansatör.  bypass kondansatörü ne demek.

http://www.seattlerobotics.org/encoder/jun97/basics.html

burayı inceleyebilirsin...
sonuçta pic bir parazitten ekileniyor gibi...
ekranlama da sorunu çözebilir ama bu dediklerimi denemelisin....
biz yaklaşık 20 kontaktör ve 3 tane 3 yazlı kondansatör ile yapıtığımız 3 fazlı reaktif kontorL ünitelerini test ediyoruz...
bende data hattı ile gnd arasına bir kondansatör girerek sorunları kaldırabiliyorum...
işlemcimiz 18F452 yada 877 oluyor geneLde

kristaL oSc`nin altını da ekranlarsan daha iyi olur sanırım dasheetlerde olması lazım ama çift katlı pcblerde osc devrelerini biz alt kattan da ekranlıyoruz.
.::BiLgi Paylaştıkça Çoğalır::.[/url]

ismetelk

devreyi metal kutu içine yerleştirip şaseyi kutuya bağla. belki düzelir
kolay gelsin

aslan_korhan

Birde PCB'yi mümkün olduğu kadar küçük yap, gereksiz uzun hatlar kullanma. Bunlar bazen anten görevi yapıp bozucu sinyalleri alır.
ismetelk'in dediği gibi metal bir kutunun içine koyarsan baya faydası olacaktır.
Dünyada 10 çeşit insan vardır. Binary bilen ve bilmeyenler.

armys2000

Bütün data hatlarını yaklaşık 39 pf kondansatörle Gnd ye bağla artı yapabiliyorsanız farday kafesine almaya çalışın

buiba

remzi arkadasim pic'in mcrl ucunu bir swicle disarimi veriyosun.eger oyle bir ugulaman var ise buyuk ihtmalle pic devamli resette kaliyordur.
uygulaman bu sekilde ise bir opto ile yaparsan herhalde sorunun cozulur.

mesmert

arkadaşlar başlık açmadan önce forumda bir araştırma yaparsanız çok ii olur bu konular hakkında daha önce çok tartışıldı.

@ remzi 1) Hocam birde fabrika ortamında motor çalıştığı zaman yapıyor demişsin motor kontrollü pic vasıtası ile mi yapılıyor. Yapılıyor ise ne şekilde (Kontaktör, Role, Triac)  yapılıyor bunlar hakkında biraz daha bilgi verirsen daha ii yardımcı olurum

2) Bu tasarım pcb kartmı yoksa delikli plaket mi kullandın.

remzi

arkadaşlar cvp larınız için teşekkürler.

devreyi pcb olarak yaptım.

ve bu devre ile ben makinanın çalışmasına etki etmiyorum. yani motor felan sürmüyorum. Sadece makina çalışmaya başladığı zaman bir lem ile akım ölçüp bunu referansla karşılaştırıyorum. yaptığım şey bu.

mclr ucunu arkadaşımında dediği gibi switchle dışarı verdim. Acaba bu yüzden yapıyor olabilirmi. öyleki devre makina çalışmaya başladığı anda en son gerilim değerini lcd de gösteriyor. makinalar durduğu anda kaldığı yerden devam ediyor. ama bazende makinalar durunca reset atıyor kendine...


data hatları dediğiniz bende sadece lemden gelen akım sinyali var. onuda bir direnç vasıtasıyla gerilime çevirip bir opampma karşılaştırıyorum ve gerilim değerini pic le okuyup lcd ye atıyorum... bu hatta kondansatör bağlamamın bir faydası olurmu bilmiyorum... bağlasamda sinyal ac olduğu için şaseyle arasına bağlayamam...

kutuda plastik bir kutuydu. onu metale çevirmem lazım herhalde...

RC devresinide trafonun girişine bağlıycam...

zannedersem devre kristal tarafından kitleniyor. kristal bölgesini nasıl ekranlayabilirim. bir örnek verebilirmisiniz.

acaba dahili osilatörlü bir pic olayı çözermi...

herkese kolay gelsin...

hayırlı işler....

Göktuğ


unerakcay

877 de bende bir kere böyle birşeyle karşılaştım. Sonradan yaptığım döngülerden birisinde elde ettiğim değerin istediğim aralık dışında kaldığını görmüştüm. Bu nedenler program büyük bir değer elde ediyordu max değere ulaşınca çevrim tablosundan program olmayan bir satıra giderek kilitleniyordu. Belki de fabirkada evde denediğinden daha yüksek bir akım çekildiği için böyle bir sorunla karşılaşmış olabilirsiniz bi inceleyin isterseniz
Mikro C 6.20 MPLAB 7.50 EasyPIC4

mcan

ilk başladığımda lvp sigortasını unuttuğum için pic sadece elimi yaklaştırsam bile etkileniyordu bu sigortaya dikkat et.