PC den adım motor kontrol etmem gerek.

Başlatan fsm000, 05 Mayıs 2007, 19:35:29

fsm000

öncelikle s.a
PC den bipolar adım motoru PIC ile kontrol etmem gerek. yardımlarınızı bekliyorum.

ground

Pc den nasıl kontrol etmek istiyorsunuz?

Seriport  la
Paralelport la
USB ile
Firewire la
Ethernet le
Dialup / Gprs / Edge modemle
Web üzerinden
DAC Kartlarıyla
PCI I/O kartlarıyla  
Wireless dan..

Biraz açık olup , ne istediğimizi bilelim..
⌒╮'╭⌒╮⌒╮.
╱◥██◣                  
| 田︱田田|              
╬╬╬╬╬╬╬╬╬

Picproje - Sözde değil özde paylaşım..

silgilikalem

Alıntı yapılan: "fsm000"öncelikle s.a
PC den bipolar adım motoru PIC ile kontrol etmem gerek. yardımlarınızı bekliyorum.

C++ ile paralel port kontrolu  olarak yazılmış yüzlerce program bulabilirsiniz  googleden  ancak
step motor sürmek  niçin?  neden ? hangi ihtiyaçla?

amatör merak yüzünden derseniz , bu konuda  temel elektronik bilginizin olması gerekir   size bu konuda  en iyi yardım piyasada elektronikle ilgili kitaplardan  gelecektir

belirli bir adım indeksi  belli bir gecikme sonrasında peşpeşe  porta yazılır
araya isterseniz optik izolasyon koyarak  bdx53c  GÜÇ transistörlerini sürersiniz
bu yöntem temel yöntemdir   40 volt civarına kadar tüm step motorları kullanabilirsiniz

fatihsatir

Dostum, ULN2003 entegresinin datasheetini bi araştırsan iyi edersin. Bende c diliyle yazılmış step motor kontrolü yapmıştım. Robot kolu olduğundan dolayı yaklaşık olarak 8-9 adet step motorun kontrolü yapıtım. Gerçektende düşünüldüğü kadar zor bir iş değil motor kontrolü etmen. Sadece ULN2003 entegresine bir bak ve direk anlayacaksın.
Dünya güzelliklerine dalıp ahiret hayatını unutma..!

fsm000

Alıntı yapılan: "ground"Pc den nasıl kontrol etmek istiyorsunuz?

Seriport  la
Paralelport la
USB ile
Firewire la
Ethernet le
Dialup / Gprs / Edge modemle
Web üzerinden
DAC Kartlarıyla
PCI I/O kartlarıyla  
Wireless dan..

Biraz açık olup , ne istediğimizi bilelim..

kızmana gerek yok dostum aklına geleni saymışsın.bildiklerini biliyorum demek içinmi saydın.
hadi sana ethernet dedim varsay. ne diyebileceksin. kusura bakma dostum yok henüz yada falancılar yapmış ona bakmı diyeceksin.
,

diğer arkadaşlara gelince temel elektronik bilgim mevcuttur. yalnız pic programlamayı bilmiyorum. ama 16f877 ile şifreli kilit yapmıştım. hexi pic yazmak hüner değil biliyorsunuz :D.

evet kısaca COM, LPT yada usb üzerinden pic ile bipolar motorları (4 adet) sürmem gerek.

saygılarımla

Analyzer

Alıntı yapılan: "fsm000"
kızmana gerek yok dostum aklına geleni saymışsın.bildiklerini biliyorum demek içinmi saydın.
hadi sana ethernet dedim varsay. ne diyebileceksin. kusura bakma dostum yok henüz yada falancılar yapmış ona bakmı diyeceksin.
Selam,

Ethernet için istiyorsanız Microchip'in ENC28J60 isimli chipi var datasheetinin 9. sf'sında detaylı olarak kullanımı mevcut. Oradan faydalanarak kendi ethernet kontrollü ürününüzü geliştirebilirsiniz. Size bu konuda açık bir kaynak gösteriyorum. Kusura bakmayın henüz yok ya da falanca yapmış da demiyorum. Direkt örnek ve uygulamasını gösteriyorum. Bakalım siz ne diyeceksiniz?
Ground orada size kötü bir şey söylememiş. "PC den adım motor kontrolü istiyorum yardım edin" hiç bir şey ifade etmiyor. Daha açıklayıcı, daha ayrıntı içeren, yapacağı işi tarif eden yazı yazarsanız yardımcı olan çıkacaktır.
Ayrıca kullandığımız üsluba dikkat edelim. Picproje sizin de farkettiğiniz üzere gayet saygın bir forumdur.

Analyzer
Üşeniyorum, öyleyse yarın!

fsm000

Alıntı yapılan: "Analyzer"
Alıntı yapılan: "fsm000"
Selam,

Ethernet için istiyorsanız Microchip'in ENC28J60 isimli chipi var datasheetinin 9. sf'sında detaylı olarak kullanımı mevcut. Oradan faydalanarak kendi ethernet kontrollü ürününüzü geliştirebilirsiniz. Size bu konuda açık bir kaynak gösteriyorum. Kusura bakmayın henüz yok ya da falanca yapmış da demiyorum. Direkt örnek ve uygulamasını gösteriyorum. Bakalım siz ne diyeceksiniz?
Ground orada size kötü bir şey söylememiş. "PC den adım motor kontrolü istiyorum yardım edin" hiç bir şey ifade etmiyor. Daha açıklayıcı, daha ayrıntı içeren, yapacağı işi tarif eden yazı yazarsanız yardımcı olan çıkacaktır.
Ayrıca kullandığımız üsluba dikkat edelim. Picproje sizin de farkettiğiniz üzere gayet saygın bir forumdur.

Analyzer

niçin böyle diyorsunki benim üslubumu sorguluyorsun doğru hak veriyorum. ama kalkıpta bildiğin bütün iletişim yöntemlerini sayhıp alaya alırcasıona ne istiyorsun ? demek yerine sadece daha açıklayıcı olurmusun. COM. LPT. USB. LAN.... demek daha uygun olmazmıydı... kendi adıma ben özür dilerim.... iyi çalışmalar....

freemitnick

bi dolu curcuna olmuş. yanlış anlaşılmalar sanırım..
ben ethernet ve tcp-ip protokolü konusunda açıklayıcı bir bilgi ve örnek bulamadım.
mesela ethernetten pic e nasıl bilgi yollanıyor?
örn: ethernet arayüzü destekleyen bir pic edindim, elimdeki 16f serisi pic leri bu pic ile kontrol etmek istiyorum.

PC > ethernet > ethernet PIC > 16 Farklı PIC 16f870    

gibi mesela..
16f870 ile 16 servo süreceğim donanımsal pwm i kullanarak.
ancak projem bitesiye kadar pc ile bazı testler ve bu testlerden sonra ölçüm yapmam lazım.

proje istemiorm merak etmeyin:) sadece ne yapmak istediğim ortada bana lazım olan şu ethernet işi...

Göktuğ

Alıntı yapılan: "freemitnick"ben ethernet ve tcp-ip protokolü konusunda açıklayıcı bir bilgi ve örnek bulamadım.
mesela ethernetten pic e nasıl bilgi yollanıyor?
freemitnick nicki alıp, microchipin sitede gerekli yazılımları bulamaman ilginc...
Yada sunu sorayım bilenlere CCS de "sendeth xxx" gibi bir komut yazmadımı daha?  :)
Alıntı yapılan: "freemitnick"
proje istemiorm merak etmeyin:)
Gel sen bunu modul olarak arastır. Yorulma.

Yanlıs anlasılma olmasın, kızma falan yok. Sadece tespit ve tavsiye...

_K_a_o_S_

bu arastırdıgım bi konu ama duzgun bisekilde orneklendirmekden ziyade konu kişisel meseleye donmus gordugum kadarıyla
SeLaMeTLe..