rs485 kablosu nerden bulurum ?

Başlatan vbilici, 17 Mayıs 2007, 21:55:32

vbilici

selamlar
Şöyle ucuzundan 2 damarlı burgulu ve zırhlı (shielded twisted pair) rs485 de kullanmak üzere kablo arıyorum fakat kimsenin öyle bişeyden haberi yok. Protel diye bi sitede buldum fakat 305 metresine 2.500 YTL diyo. Bu fiyat normal mi yoksa piyasada daha ucuzu var mı ?  Ankara' da oturuyorum fakat istanbulda olur.

Ha birde ilginç bi sorunum var onu da paylaşayım. Rs485 ve modbus RTU ile haberleşen bir entegrem var. Bunlardan iki tane yaptım düzgün bi şekilde haberleşiyorlar fakat diyelimki 1 nolu cihazla haberleşirken 2 nolu cihazın elektriğini kesersem 1 nolu cihazın haberleşmesi 2-3 saniyeliğine iptal oluyor (diğer cihazın kapasitörü boşalana kadar tahminimce). Bu arada 1 nolu cihazın Transmit ledi düşük seviyede yanıyor yani kapatılan cihaz transmit yapmaya çalışıyor yada kaçak akım oluşuyor ? Şimdilik önemli değil gibi gözüküyor fakat ilerde 22 adet cihazı aynı networke bağlayınca sorun olcaktır. Bu durumu nasıl engelleyibilirim ?

birde bütün cihazlara 120 Ohm sonlandırıcı direnç takmanın bi zararı var mıdır ? (çok soru sordum galiba :))

Cevaplıycak arkadaşlara teşekkürlerimi sunarım :)

MICROCEBEL

Bence bi hattın başına birde sonuna takın çünkü protokol anlatılırken bu şekilde anlatılmış elektriksel gürültüden korunmak amaçlı tabi kablonunda çok önemi var.Benimde sana bir sorum olucak hocam  :D .Bu modbus rtu ile haberleşen entegre hakkında biraz bilgi verirmisin nasıl bir entegre?İşlemciye modbus ile haberleşmesi için programmı yazdın yoksa bu işi kullandığınız entegremi yapıyor ve size bilgileri ne şekilde aktarıyorr mesela rs232 standartına göremi?

vbilici

Evet ama eğer ortadaki cihaza direnç takmazsam ilginç bi şekilde ortadaki cihaz haberleşmiyor.
Sizin sorunuza gelince,
Pic16f877 ve max485 ve bilgisayar kısmında da rs232-rs485 dönüştürücü kullandım. Yazılım kısmında da ccs c dilinde yazılmış örnek bi modbus kodu vardı onu mikro c ve 877 ye göre uyarladım 3,6 ve 16 nolu fonksiyonları şu an çalıştırabiliyorum. ccs c dilinde yazılmış olan orjinal kodu görmek isterseniz buradan forumlara girirp modbus şeklinde aratmanız yeterli.
Kolay gelsin

MICROCEBEL

Hocam verdiğiniz adrese baktım fakat birsürü link çıktı hangisi sizin kullandığınız program linki tam olarak verebilirmisiniz.Ben delta plc ile pic i haberleştirmek için bayağı uğraştım olmadı sıkılınca yarıda bıraktım bıkmamak için.Master olarak kullanılabiliyomu yoksa sadece slave olarakmı kullanabiliyoz.Bana modbus konusunda yardımcı olurmusunuz?

vbilici

Tam adresi burada

bu linkte hem slave hem de master için örnekler var. Fakat hepsi 18 serisi için yazılmış. eğer 16 serisi için kullanacaksanız biraz oynama yapmanız lazım. Mesela ben holding register sayısını 125 den 8 e indirdim. Eğer benim yaptığım modifikasyonları ve devreyi görmek istersen sana mail atabilirim. Benim amacım da moeller PLC ile haberleştirmek. Daha moeller için modbus master fonksiyonlarını yazmam lazım. Bir de yukarıda yazdığım gibi abuk subuk 485 hatalarıyla da boğuşuyorum yani daha işin başında sayılırım  :?
Kolay Gelsin

MICROCEBEL

hocam özelden mesaj olarak mail adresimi attım.Eğer gönderirseniz sevinirim.

mselcuk123

Cat 5 kablo içinden 8 telli blendajlısını da bulabilirsin
485 için pek çok yerde kullandım uzaktaki devreyi belemek içinde boşta kalan uçları kullanabilrsin.. Ave B yi sarmallardan birine bağlaman gerekiyor

vbilici

hocam yalnız benim kartın beslemesi 24 V bu bi sorun teşkil eder mi ?