Pic ve USB

Başlatan creemstorge, 15 Temmuz 2007, 22:30:12

creemstorge

Yalnız beni deli etmek üzere olan bir sorunum var. Laptop kullanıcısıyım yani seri port yok. Maalesef dönüştürücü kullanıyorum ve birkaç programlayıcı yaptım çalışmadılar. Harici beslemeli de yaptım basit programlayıcılardan , onlar da çalışmadı.

Port Voltaj Değerli Şu Şekilde:

1-) 0
2-) 0
3-) -6.52
4-) -6.52
5-) GND
6-) 0
7-) -6.37
8- ) 0
9-) 0

Bana uygun bir programlayıcı devresi verebilir misiniz? USB programlayıcılara para yatırmak istemiyorum çünkü bu ay çok fazla malzeme alacağım ve USB programlayıcı ile masraf yapmak istemiyorum.
Her çipi kolaylıkla programlayabileceğim bir şema olsa çok iyi olur.

Programlama kısmı çalışsın o yeter. Böyle iç içe soketler , hepsini programlasın tarzı bişey istemiyorum, zaten 16f84 geliştirme devreme ve 18f2550 geliştirme devreme ekliyicem. Bir de en fazla 877 geliştirme devresine koyarım. Anlayacağınız tekil olarak kullanacağım.

Aylardır bulamadım şöyle adam akıllı çalışan birşey. Kafayı yemek üzereyim. Açıkçası PIC programlamadan da daha doğru dürüst başlayamadan soğudum gibi ama pes etmeye hiç niyetim yok.

Herkese ilgisinden ve yardımlarından dolayı çok teşekkür ederim. Kolay gelsin. İYİ GÜNLER

files

Elindeki harici beslemeli seri port programlayıcının laptop ile doğru dürüst çalışması gekiyor. bağlantılarında , kabloda bir sorun olabilir. Belki ara kabloyu ters yapmışsındır. çünkü bu lehim yapılan bu ara kablo çok yanıltıcı olabilir. kablonun 2 ucunda yer alan konnektör üzerindeki numaralara dikkat etmek gerekir.  yani 2 konnektörü yan yana koyup kabloları göründüğü gibi aynı pinlere  lehimlemek yerine içinde yazan numarasına bakıp ona göre aynı pine lehimlemek gerekir. (aynadaki görüntüsü oluyor) Büyük ihtimalle harici beslemeli cihazının harici beslemesinde de bir sorun vardır.

Laptopta paralel port varsa, paralel port için bir programlayıcı  yaparsan çalışır. pek sorun çıkarmaz.

creemstorge

Laptopumda paralel port yok maalesef ama dediğiniz gibi ben o bağlantılarda da hata yapmış olabilirm. Ama normal COM Port'larda 13 v varken benimkinde yarısı kadar var, o zaman programlayıcı devresindeki direnç değerlerini de  yarısı kadar tutsam acaba çalışır mı?
Bir denemek lazım. Ben bir deneyeyim bakayım olursa haberdar ederm.

Teşekkür ederim. Kolay gelsin...

files

laptopların seri portundaki gerilim pic programlayıcılar için yetersiz . Ancak dışarıdan beslediğinizde Hiç bir sorun olmaması lazım. Çünkü yetersiz olan gerilim dışarıdan alınarak pice uygulanıyor. Dirençleri yarıya düşürmek çözüm olmaz.  hangi devreyi yaptığını bildirisen yardım edilebilir.

e3

Eğer JDM türü bir programlayıcı kullanıyorsanız(ki muhtemelen ondan kullanıyorsunuzdur), bu programlayıcılar USB<>Seri dönüştürücü entegreleri ile çalışmamaktadırlar.Yani sizin gerilim değerleriniz, sisteminiz herşeyiyle doğru bile olsa JDM türleri dönüştürücülerle çalışmıyor.Size yine USB programlayıcı yolu gözüktü, zira bende de laptop var, ne seri ne de paralel portu var :? Kolay gelsin.İyi çalışmalar.
.eem.

creemstorge

Bu benim kullandığım programlayıcı :


Normal programlayıcıya göre bence dirençlerin zaten yarı değeri kullanılmış ama çalışmaz diyorsanız basit bir  USB programlayıcısı mı yapmalıyım? Aranızda hiç mi USB/RS232 dönüştürücü ile JDM çalıştırmış olan yok? Hani harcamalarm yüksek olacağı için bir de sınırlı sermaye olunca USB 'ye masraf yapmak istemedim ama sanırım USB yolu gerçekten de görünüyor.  :(

e3

@ Creemstorge, kullandığın devre aşağıdaki linkteki devreye benzer bir JDM programlayıcıdır ve deneyipte tecrübelerini bize aktaran üstadlarımızın söylediklerine göre JDM'ler USB<>Seri dönüştürücüleri ile çalışmamaktadır.USB'den çalışan bir programlayıcı ya alacaksınız ya da yapacaksınız.Forumda Diğer Programlayıcılar isimli başlık altında çeşitli programlayıcılar mevcuttur, inceleyebilirsiniz.İyi çalışmalar.İyi günler.

http://picproje.org/index.php/topic,9448
.eem.

CaFFeiNe

sen en iyisi kendine bir K128 yada K182 programlayıcı yap laptop kullanıyorsan sürekli lazım olacak (benim laptoptada sadece USB var K128 kullanıyorum)

bahsettiğim programlayıcıların orjinal sitesi www.kitsrus.com gerekli tüm döküman ve programlar bu sitede var

K182 ZIF soketi olmaması dışında K128 ile aynı, yani ICSP ile programlarım dersen K182 işini görür

files

programlayıcı hariçten beslenmiş ama yetersiz. buradaki asıl sorun mclr pinine gelmesi gereken gerilim. Asıl yetersiz olan bu gerilimdir. laptoptan yeterli gerilim elde edilemediği için programlanamıyor. Bu kısmı da dışarıdan besleyen bir programlayıcı işini görür. usb ile uğraşmana gerek yok.

e3

@ Files, birkaç mesaj yukarıda da belirttim, JDM programlayıcılar seri port olmadan çeviriciler ile çalışmıyorlar.(Arkadaşın laptopta seri port yok!)Yani siz MCLR'ye 13 Voltta verseniz IC-prog ya da Winpic gibi arayüzlerle programlayıcıdaki PIC'e sinyal gönderemiyorsunuz.Bu nedenle arkadaşın bir K182 yapması onun menfaatinedir, epey kullanımı basit ve küçük birşey yapmış olacak sonuçta, ICSP onun işini görecektir.İyi çalışmalar.İyi günler.
.eem.

creemstorge

Arkadaşlar anlaşıldı ki bir adet programlayıcı yapacağım. Ama bu k128 ve 182 sanırım çift yüzlü plaketli, bunların tek yüzlü plaketlisi ve daha basidi var mıdır. Ft232 ve devredeki çoğu eleman da smd olduğu için lehimlemesi oldukça zahmetli ve zor. Tavsiye edebileceğiniz başka ICSP olarak kullanabileceğim USB programlayıcılar var mı?

e3

FT232 SMD'dir, lehimlemesi ise çok zor değildir, pinleri çok yakın değil, bulması ve alması biraz dert olabiliyor.Onun dışında Brenner var, 18F2550 ile yapılabiliyor, forumda konusu var, arama yaparak detaylara ulaşabilirsiniz.Kolay gelsin.İyi günler.
.eem.

creemstorge

Düşündüm taşındım ve bir adet Brenner8P yapmaya karar verdim Sanırım maliyeti de ZIF'siz 20 ytl tutuomuş ki ben ilk defa baskı devre ypacağım için bana rahat 25-30 a yakın tutar.
Fakat Brenner ile sorun yaşayanlar olmuş firmware yükleyememe, hex atamama gibi.
Gtp USB yi tavsiye eder misiniz? Bence çok daha iyi üstelik ICSP.