Üniversal motor devir kontrolü için yardım

Başlatan fexxus, 09 Ağustos 2007, 16:28:26

fexxus

Arkadaşlar 10-15 A akım çeken bir üniversal motorun devrini sınırlamak istiyorum. 220 voltla beslediğimde 25000 d/d dönüyor varyakla voltajı 170 volta düşürerek veriyorum ve istediğim devirleri elde edebiliyorum. Bu tarzda bir devre şemasıyla yardımcı olursanız sevinirim.
Fazla elektronik bilgim olmadığı için bu şekilde izah edebildim.

fexxus

Yardımcı olabilecek kimse yokmu?

Hazır bir dimmer devresi aldım triyac ını BTA 20 ile deiştirdim Ama motorda ısınma arttı, kömürlerde kıvılcım çoğaldı, ve varyakla beslediğim kadar düzgün çalışmadığını gözlemledim. Daha uygun bir yöntem biliyorsanız yardımlarınızı bekliyorum.
Triac ın daha uygun olanı varsa ve uygulayabileceğim bir devre şemasnı  paylaşırsanız sevinirim.

hunter

Uygulamadan önce biraz araştırma yapmanızı tavsiye ederim.. Dimmer devresi ile hız kontrolu yapılabilir ama oldukça gürültü(harmonik) yayacaktır bu da sistemin cevresinde çalışan diğer cihazlarda sorun oluşturabilir.

Triyak ile Motor kontrolünde şebeke gerilimindn sıfır geçişi yakalanır daha sonra bu geçiş anından bellirli bir geçikme süresi sonrasında triyak sürülür bu süre sıfır geçişine göre belirlndiği için sistem stable çalışır.
Süre dğiştirilerk hız kontrolu yapılır. sür ile frekans arasında ters orantı vardır.

Triyak sürmek için MOC serisi entegreleri kullanmanızı öneririm( sıfır geçişli olmayanlardan)
bunları kullanmak için ise microcontroller kullanmanız gerekir..
Hazır entegre de bulunabilir ancak ben bilmiyorum..

Eğer dimmer kullanma konusnda ısrar ederseniz motor speed control snubber circuits diye aratın..Bu temel olarak triyak A1 ve A2 bacaklarına bağlanan  birbirine seri bağlanmış kondansatör ve dirençten oluşur.

Kolay gelsin.

z

Dimmer devresinin sifir gecisini algilayip gecikmeli tetikleme yapan devrelerden hic farki yoktur. Sonucta dimmer devreleri de faz gecikmeli tetikleme mantigini kullanir.

Back EMF den yararlanarak hiz kontrolu yapan devre lazim size, Bunun icin;

Dusuk gate akimli tristor bulun.

Tristorun anoduna sebekeyi girin. Katodundan motorun bir ucuna, motorun diger ucundan da sebekenin diger ucuna.

Gate ucunu guclu bir potun orta ucuna, potun iki bas ucundan birini Anoda, digerini de motorun sebekeye giden ucuna.

Soyledigim semayi kagida cizin ve  nette universal hiz kontrol semalarina bakin. Benzer bir devreyi yapin.

Unutmayin, bahsettigim devre dimmer devresi değildir.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

fexxus

arkadaşlar ilginiz için teşekkürler.

bunalmış, dediğin türde bir devre buldum parçaları tedarik edip deniyeceğim.

hunter, bahsettiğin tarzda bir devre buldum. Temic'in U208B Entegresi tam bu amaç için yapılmış fakat malesef piyasada bulamadım. Hazır çizili devresiyle birlikte sunmuşlar. Aşağıda PDF linkini veriyorum belki işine yarayan çıkabilir.

http://www.et.fh-trier.de/diplom/Team/berres/downloadbereich/Datenbl%C3%A4tter/TELEFUNK/u208b.pdf

Aklınıza farklı bir yöntem geliyorsa deneyebilirim. Benim için önemli olan motorun düzgün çalışması.