Pil Şarj Süresi

Başlatan kaplan_65, 26 Eylül 2007, 13:37:25

kaplan_65

Slm.
Arkadaşlar elimde GP-1500mAh 6 Volt (Nickel Metal Hydride 5 pil birleştirilmiş şekilde) pil var. Bu pili elimdeki bir şarj aleti ile şarj etsem bir problem olur mu? Sorun olmazsa yaklaşık ne kadar sürede dolacağını tahmin edebilir miyiz, ya da hesaplayabilir miyiz?
Şarj aletinin özellikleri;
input 230V 50Hz 90mA
output 6V 200mA
KAZIM ASLAN Gazi Üniversitesi Elektrik Elektronik  Mühendisliği...

bigbey

1500 mA/ 200mA =7,5 saat içinde şarj işlemi tamamlanır. eğer batarya tamamen boş ise
TA6R

uysali

Bence batarya tamamen boş ise 10 saat kadar şarj etmen lazım.  Ancak veri %100 olduğunda 7,5 saatte tam dolmuş olurdu. bunun yanın da 200mA sanırım şarj aletinin çıkış gücü, Eğer  şarj boyunca 200mA sağlamıyorsa 10 saatte bile tam dolmuş olmaz.

aslan_korhan

Pilin üzerinde şarj süreleri yazar.

Toplam kapazitenin %10'u ile şarj edersen süre 14 saattir.

Örneğin pil 2200mAh ise 14 saat için 220mA vermen gerekiyor.

Birde hızlı şarj özelliği var. Buda toplam kapazitenin %25'i kadardır. Sürede 5 saattir. Bu durumda 550mA.

Bu %25 değerini geçmeyecek şekilde istediğin değerde şarj edebilirsin...

Yanlız 6Volt'luk bir aküyü 6V ile şarj edemezsin.
Dünyada 10 çeşit insan vardır. Binary bilen ve bilmeyenler.

kaplan_65

Alıntı Yap
Yanlız 6Volt'luk bir aküyü 6V ile şarj edemezsin.
Neden?

DumrulBey

Alıntı yapılan: "kaplan_65"Slm.
Arkadaşlar elimde GP-1500mAh 6 Volt (Nickel Metal Hydride 5 pil birleştirilmiş şekilde) pil var. Bu pili elimdeki bir şarj aleti ile şarj etsem bir problem olur mu? Sorun olmazsa yaklaşık ne kadar sürede dolacağını tahmin edebilir miyiz, ya da hesaplayabilir miyiz?
Şarj aletinin özellikleri;
input 230V 50Hz 90mA
output 6V 200mA
Bence çok uzun sürer, hesaplamaya deymez.

Bir kaç gün sürer herhalde...:)
Bilgi paylaştıkça bir bakmışız; kar topu olmuş ve çığ gibi üzerimize geliyor...:)

kaplan_65

DumrulBey demiş ki;
Alıntı Yap
Bence çok uzun sürer, hesaplamaya deymez
Arkadaşlar göreceli kavramlar yerine biraz teknik olarak yardım edebilir misiniz?
aslan_korhan demiş ki
Alıntı Yap
Yanlız 6Volt'luk bir aküyü 6V ile şarj edemezsin
Normalde bu pili; şasini kullanmakta olduğum bir R\C araba için almıştım.
Arabanın orjinal pili 400mAh 6 Volt ve şarj aleti de bahsettiğim 6V çıkışlı adaptör.
Ben bu şarj aletiyle yukarıda bahsettiğim 1500mAh pili kullanım klavuzuna göre 16 saat şarj ettim. Biraz kullandım şarj olmuş gibi duruyor.
Ama verdiğiniz cevaplar birbirleriyle çok zıt olduğu için ne yapacağımı tam anlayamadım :roll:

aslan_korhan

Şarj cihazının üzerinde "6V pil için şarj cihazı" yazıyorsa iş başka. Yani bu adaptör boşta kaç volt veriyor? Muhtemelen daha yüksektir.
6V'lik bir pil tam doluyken 6V'den fazladır. Nereden baksan 7Volt'tan fazladır.

12V'lik bir araba aküsü bile tam dolduğunda 13.8V civarındadır. Bunuda 12V ile tam şarj edemezsin.

Sonuç olarak 6V adaptör ile 6V'lik bir aküyü şarj edersen hiç bir zaman tam olarak dolmaz...

kaplan_65

Slm
Evet dediğiniz doğru. Şarj aletinin üzerinde 6volt yazmasına rağmen, ben 10,5 volt olarak ölçtüm. Son olarak bu verilere bakarak bigbey in dediği gibi 7,5-10 saat süreyle şarj olabilir diyebilir miyiz?

aslan_korhan

Evet, akülerin 1500mA olduğuna göre ve şarj akımın 200mA ise bu dediğin sürede rahatlıkla dollar...

selvi

12vluk aku var.sarj aleti 12v ve 24v konumlari var.bu akuyu 24v konumunda sarj etsem akuye zarar verir mi?24v ile 12v sarj durumlarinda akim degerleri nasil degisir?giris 220v ac de.
kisaca 12vluk akuyu 24v ve 12v sarj aletinde hangi konumda daha hizli dolar?
Yaşam anlamlandırıldıkça kutsaldır....

aslan_korhan

Kesinlikle 12V konumunda şarj etmen gerekir. 24V'de akü patlayabilir bile. Daha çabuk dolması için akımı yükseltmen gerekir, gerilimi değil...