Haberler:

Eposta uyarılarını yanıtlamayınız ( ! ) https://bit.ly/2J7yi0d

Ana Menü

Neden PIC C ??

Başlatan mech, 08 Ekim 2007, 00:44:57

Cetinal

evet öyle de denebilir
asm nin temelini aldıktan sonra C ye geçilebilir
ama basit işlerde de uzun uzun gereksiz kod yazmaya gerek yok bence

arslan74

Alıntı yapılan: "volkii"bence projenin kapsamına göre dil seçilmeli. örneğin, elimdeki iş için yeterli zamanım varsa ve iş gerçek anlamda profesyonellik gerektiriyorsa assebly kullanırım. ama süre kısıtlıysa direk c, basic derim. asseblynin tek olumsuz yanı farklı marka işlemciler için farklı komutların kullanılması. aslında c'de kendinizi geliştirebilirseniz, pic haricinde diğer işlemcileride programlaya bilirsin.

Ben senin görüşüne katılmıyorum arkadaşım. ASM profesyonlik gerektiren işler için önermişin. Profesiyonlellikten kastınız nedir acaba.

Eğer professiyonellik olarak 1Klık hafıza sahib PIC' e program yazmayı kast ediyorsanız; 1K kapasitenin altındaki işlemler için ASM uygun ve yeterli olabilir. Gelişmiş 16, 32, 64 veya 128Kbyetlik hafizaya sahib MCU için ASM kod yazmak pek akılıca bir iş değil. İşin en zor kısmda ASM mantık kontrolü yok. Eğer program bir yerde hata verirse işin içinde cıkmak nerdeyse imkansız gibi.

ASM matematikler işlemleri veya virgüllü sayılarla işlem yapmak adeta iğne ile kuyu kazmaya benzer. Oysa C de bu işlemleri hiçbir zorlukla karşılaşmadan cok rahat ve kesin sonuca götürecek şekilde halledebilir, bunu ASM halletmek için cok vakit harçayıb kafa yorman gerek.

Hiç bir professonel programcı büyük caplı programlarını ASM yazmaz. Onun yerine coğru programcı Ansi-C destekli C de program yazar.

Nedenine gelince sunları sıralayabiliriz.

1- Taşınabilirlik.
2- Bir projede birden fazla programcı çalışabilir. Herkez kendine ait konularda birer Kütüphane yapar size sadece o kütüphaneyi kullanmak kalır. Bu sayede bir proje cok çabuk zamanda bitmiş olur. Bunu bazı dillerde yapmak neredeyse imkansız gibi.
3- Kodlara baktığınızda ne işlem yaptığınız hemen anlayabilirsiniz. ASM bir acıklama yoksa ise anlamak cok zor.
4- İlerde başka işlemciler geçtiğinizde aynı kodları tekrar kullanma imkanınız var. Tekrar o işlemci için fonksiyon yazmanız gerekmez. Sadece bazı kücük ayarlamalar yapmanız gerekebilir.
5- Program yazma süresini kısalıyor.
6- Hata uyarı mesajları cok gelişmiş. bu sayede hatayı bulmak kolaylaşıyor.

Selamlar

cenkishan

Alıntı yapılan: "mech"C öğrenmeye karar verdim ve önce bilgisayarlar için bir C kitabı alıp okudum. Sonra da Hitech pic C kitabı aldıM.
SLM ARKADASIM hi tech c kitabını nerde buldun.fellek fellek onu arıyoruz kitapyurdu.com dada yok.izmirdede bulamadım.yazarı nedir kitap hitech kitabı olarakmı geciyor. nasıl temin ettin.ASM ile 3 seneden beri iyi gidiyoruz ama cagın dili C ve surekli derleyicileri gelisiyor.ogrenmek lazım.
birde MİCROCHİPİN PICC sinin kırılmısını nerde buluruz bilgisayarın tarihi geri almaktan kurtarsa bizi.
Bir bit olsam dolaşsam C de byte byte

mech

infogate'in Pic C ile Pic Programlama. 2.baskı.yazan:Doç. Dr. Doğan İbrahim.
www.tekno-market.com   www.infogate.org
hitech firmasının ürettiği pic c lite için yazıldığı yazıyor. ANKARA2da Zafer Çarşısı'ndan aldım. Fiyatı 15 ytl.
Bilginin Efendisi Olmak İçin Çalışmanın Kölesi Olmak Şarttır

mech

Eğer sıfırdan c öğrenmek isteyen arkadaş varsa(bilgisayar için) Uygulamalı C Programlama Dili (Bora Tunçer) kitabını tavsiye ederim. Ben çok beğendim.
Bilginin Efendisi Olmak İçin Çalışmanın Kölesi Olmak Şarttır

arslan74

Merhaba,

Aslında ben PICC ye yeni başlayanlar için görel anlatımlı bir makele yapmayı uzun zamandır düğünüyorum. Ama bir türlü buna vakit bulupta kendimi veremedim. Ama ilk fırsatta bir tane hazırlayacağım. Sizlere yaralı olacağı kanaatindeyim.

Selamlar.

Elektron74

Alıntı yapılan: "arslan74"Merhaba,

Aslında ben PICC ye yeni başlayanlar için görel anlatımlı bir makele yapmayı uzun zamandır düğünüyorum. Ama bir türlü buna vakit bulupta kendimi veremedim. Ama ilk fırsatta bir tane hazırlayacağım. Sizlere yaralı olacağı kanaatindeyim.

Selamlar.
Hocam merakla bekliyeceğim. Düşünce bile güzel. Teşekkürler...
Yarın; yorgun kimselerin değil rahatlarına kıyabilenlerindir.

volkii

aslan74 arkadaşım benim görüşüm bu yönde, senin görüşünde hak veriyorum. haa şunu demek istedim. çok iyi asm bilirsin. ama c de yazarsın kodlarını. yani c de yazarkende asm de yazıyormuş gibi düşünüp c kodlarını ona göre oluşturursun. profesyonellik açısından ben buna karşı değilim. tabiki büyük kolaylık. benim anlatmak istediğim şu, delphide arayüz yazarken bellek, ram sıkıntın olmaz, pc işlemcisinin hızıda yeterli, yani fazla kafa yormadan, gerekenden fazlada olsa komut yazabilirisin. ama bu alışkanlığı denetleyici kodu yazarken kullanırsan çok büyük sıkıntılar çıkarabilir ozaman. ve birde işlemcide niye virgüllü sayılar kullanıyımki? gerek varmı? senin virgüllü sayı kullanman demek, atıyorum 2 baytlık değilde 4 baytlık sayıyla işlem yapmaya benzer. ben hiç bizaman bu konuda sıkıntı yaşamadım. c de kod yazarkende kullanmıyorum. neden dersen asm virgüllü sayı diye bişey yok. bunu anlatmak istedim.