CNC Freze Projesi (Resimli & Videolu)

Başlatan ozancnc, 16 Ekim 2007, 15:19:42

karacammm

OZAN İnventor 2008 de yaptığım detaylı çalışmaların resimlerini foruma koyucam. Sen ve diğer arkadaşlar değerlendirip yorumlarını yazarsalar hatalı bir durum varsa başından düzeltirim.

Makinenin Uzamış Hali Böyle Olacak

Son hali olmasada. Buna benzeyecek.

karacammm

A3986 İle Test yapabilmek için TSOP38 to DIP38 IC Adapter kullanmak lazım herhalde ne dersiniz. Çok Narin Bir Malzeme

TSOP48 to DIP48 IC Adapter (örneğin)

ozancnc

teknikelektronikci

@karacammm hocam ciziminiz sold worksde sanirm öyle değilmi :D  cok üzel olmuş elinize saglik basarilarinizin devamini dielrim ayrican ozancnc hocam cok güzel bilgiler verirosunuz ve calismalarinizda cok güzel basarilarinizin devamini dilerim     kolay gelsin T.E
Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!

mustaphaerdem

@ ozancnc
1-Mardus Kreutz Unipolar Microstep Driver
2-Mardus Kreutz Translator
3-LPT Breakout Board

öncelikle anlattıklarınız için teşekkürler çok faydalı oluyorsunuz. bir kaç sorum olacak. yukarıda 3 de yazdığım lpt output boardını biliyorum. 1 deki de sanırım unipolar mikrostep sürücü olacak. 2 de yazan eleman tam olarak ne anlayamadım ve mikrostep sürücü ile birlikte çalışma mantığı nasıl biraz bilgilendirirseniz sevinirim.
Korkarak yaşıyorsan sadece hayatı seyredersin.

ozancnc

karacammm

Şu Günlerde motor sürücüleri için güç kaynağı alıcam ve basit bir kaç hesap yaptım. Forumdaki arkadaşlarla paylaşmak istedim.

Elimdeki motorların gücü 16W Nominal akımları ise 4.5 Amper. 24 V bir güç kaynağı kullanmayı düşünüyorum. Yukarıdaki resimde de görüldüğü gibi kıyıcı kullanıldığında sargıların bir tanesinden çekilen akım 330 mA olmaktadır. Üç motor için max 2A  48 VA gücünde bir güç kaynağı gereklidir. Kaynağın veriminin de %80 alırsak 24V 2.5A 60 VA kaynak işimizi rahat görür.

Fixxer

Slm arkadaşım troid trafoları incelemeni tavsiye ediyorum. verimli olabilmesi açısından ;)
...............................

ozancnc

karacammm

Benim kafamı karıştıran Motorun gücü 2x4.5A x 1.8 V=16 VA dır. Örnek kaynağın gücü 9A x 36V=324 VA olur. Ne kadar güç harcanırsa kaynaktan o kadar güç çekilir.
Daha karar veremedim besleme için Troid trafomu SMPS mi?

karacammm

ozancnc

ozancnc

ozancnc

Analyzer

Selam,

Şu A3986 olayına açıklık getirmek isterim. A3986 örneklerini zamanında yanlış hatırlamıyorsam 10 adet almıştım. Bununla sadece 1 adet sürücü yaptım ve 2 ya da 3 adetini burada cnc yapan bir arkadaşa verdim. Sürücü kart olarak cnczone'da MarkComp77 isimli kullanıcının sürücü kartını basarak kullandım. Evet, bu sürücü Mos seçiyor ve genel, piyasada bulunan moslarla çalışmıyor. Biz bunu yanlış hatırlamıyorsam IRLI veya IRL serisi bir mosla çalıştırdık. Hatta ilk seferde farklı mos taktığımızda Moslar hakkın rahmetine kavuştu hemen. İlginç olan sürücüde herhangi bir ısınma ya da yanma olayı olmadı. Tekrar deneyip Pasific Scientific'in yüksek torklu motorunu denediğimizde güzel çalıştığını gördük. Ancak bundan sonra bazı sıkıntılar nedeniyle bu sürücüyü kullanmaktan vazgeçtik. Bunlardan en önemlisi, sürücüyü getiren distribütör firma, siparişleri 8 ila 10 hafta arasında getireceğini beyan etti. İkincisi, kullandığımız mosfetlerin tanesi 3 dolarlara maloluyordu ki bu önemli bir maliyet. Üçüncüsü, sürücünün; biz denemeleri yaparken sorunlu olduğuna dair yazıların, forumlarda belirmesi ve bizim gerektiği kadar test için vakit ayıramayacak olmamız bu sürücüyü terk etmemize neden oldu. Halen küçük sürücülerde mcu+L6506+Çıkış Katı veyahut A3977 kullanıyorum. LMD18245T de fena değil ancak maliyet yüksek ve D-Mos yapısı nedeniyle nazik. IMT901 çekmecemde hala duruyor, denenecek.Ancak ben A3986 ile vakit kaybetmek istemiyorum daha fazla.
Siz konuyla ilgilisiniz, özel mesajlarda da dediğim gibi A3986 kartını bulabilirsem size gönderirim etüd edersiniz.
Kolay gelsin,

Analyzer
Üşeniyorum, öyleyse yarın!