kayan yazida titreme

Başlatan teknikelektronikci, 05 Aralık 2007, 15:59:56

teknikelektronikci

Your Download-Link #1: http://rapidshare.com/files/74712364/KAYNA_8720-2.DSN.html

hocam buyrun devre semasi burada sadec 8720 yerine 452 var birde cift satir değil
Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!

lojikmemo1

Alıntı yapılan: "teknikelektronikci"Your Download-Link #1: http://rapidshare.com/files/74712364/KAYNA_8720-2.DSN.html

hocam buyrun devre semasi burada sadec 8720 yerine 452 var birde cift satir değil

Yükleyen tarafından silinmiş  :(
İnsanlara Akılları Ölçüsünde Söz Söyleyiniz.

teknikelektronikci

öylemi ? isde malesef hocam ben kalkipda silme adresi ile birlikte verirsem bazi arkadaslar downlaod adresi yerine silme adresine tikliyor yani bilerekmi bilmeyerekmi bilmiyorum ama benim tarafimdan silinmedi hocam bilginiz olsun simdi tekrar dowload ettim .

Your Download-Link #1: http://rapidshare.com/files/74925739/KAYayn_452.DSN.html
Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!

ilker_32

Eğer imkanınız varsa 8x8'de deneme yapın. BDX54'ü satırlara bağladıysanız BDX53'ü de sütunlara takın böylece görürsünüz problemi.  :lol: Veya kodlarınızı oynayın, BDX54 ve çok küçük imkanlar :lol:

teknikelektronikci

Alıntı yapılan: "ilker_32"Eğer imkanınız varsa 8x8'de deneme yapın. BDX54'ü satırlara bağladıysanız BDX53'ü de sütunlara takın böylece görürsünüz problemi.  :lol: Veya kodlarınızı oynayın, BDX54 ve çok küçük imkanlar :lol:

hocam bdx 53 ü uln yerinemi takayim yani bence bu cok maliyetli olur ayrica anlamadigim sey niye 8*8 de deniyeyim ki kaldiki ondada malesef denedim hemde ufak displaydi sonuc ayni cevapalriniz icin tesekür ederim

trademy

96 sütün 8 satır bi kayan yazı devresi yaptım.
benimde parlaklıkta sorunlarım var
satırları 1K lık bir direnç ile ırf9540 ile sürüyorum.
sütunları ise uln2803 ve 100 Ohm üzerinden sürülü

parlaklık olarak gece bir sorun yok ama gündüz biraz sönük kalıyor.
kullandığım ledler 2500-3000 mcd lik şeffaf kırmızı

ırf9540 ı  daha düşük bir direnç ile sürsem parlaklığa bir katkısı olurmu pice zarar verirmiyim

XX_CİHAN_XX

Dirençten değil !
IRF ısınıyorsa sürme ile ilgili problemin var demektir(Tarama kısmına bak).Isınma yoksa ve parlaklık çok azsa 2 sebep olabilir.
1- ledlerin çok kötü *
2- Programındaki ledlerin yanık kaldığı duty süreleri çok az.(Tarama kısmına bak)
* Piyasadaki 2000-3000 mcd olarak geçen ledlerin çoğu 200-300mcd bile değil !
Yirmi yaşındaki bir insan, dünyayı değiştirmek ister . Yetmiş yaşına gelince , yine dünyayı değiştirmek ister, ama yapamayacağını bilir.

ilker_32

Alıntı yapılan: "teknikelektronikci"
Alıntı yapılan: "ilker_32"Eğer imkanınız varsa 8x8'de deneme yapın. BDX54'ü satırlara bağladıysanız BDX53'ü de sütunlara takın böylece görürsünüz problemi.  :lol: Veya kodlarınızı oynayın, BDX54 ve çok küçük imkanlar :lol:

hocam bdx 53 ü uln yerinemi takayim yani bence bu cok maliyetli olur ayrica anlamadigim sey niye 8*8 de deniyeyim ki kaldiki ondada malesef denedim hemde ufak displaydi sonuc ayni cevapalriniz icin tesekür ederim

6us gecikme için, deneme açısından bakın olaya

Eğer satrları BDX54 ile sürdüyseniz. Sütunlarıda BDX53 ile sürün. Fakat bunu 8 sütunda deneyin. Kodlardan sütun miktarını 8'e düşürmeyin böylece aldanmış olursunuz. Kayan yazınız titremez. Veya enaz seviyeye iner. Tüm sütunlara BDX takmayın. Zaten takarsanız dediğiniz gibi maliyetli olur. Fakat titremenin transistördenmi kaynaklandığını bu şekilde görebilirsiniz. Ki sanıyorum bununla ilgisi yoktur. Veya gecikme için kodları oynayın. Kolay gelsin,

XX_CİHAN_XX

Alıntı yapılan: "ilker_32"
6us gecikme için, deneme açısından bakın olaya

Eğer satrları BDX54 ile sürdüyseniz. Sütunlarıda BDX53 ile sürün. Fakat bunu 8 sütunda deneyin.
......
Ne alaka?
Ben satırları bdx54 ile stunlarıda uln ile tpic ile yada satırları mosfet ile stunları neyle istersem onunla sürerim/sürdüm.
Bunun ekrandaki titreme ile uzaktan yakından alakası yok.
Buradaki titreme yazılımdan kaynaklanmaktadır.Satıralrı transistörle yada mosfetle sürmen stunlarıda aynı malzemeyi kullanarak sürmeni gerektirmez.Satır taramalı bir sistem yaptırsan ve satır transistörlerin yada mosfetin o satırdaki maksimum akımı kaldırbilecek güçte ise bir mesele yoktur.Satırı bdx54 stunuda uln ile rahatlıkla sürebilirsin titremenin sebebi yazılımsaldır.
Yirmi yaşındaki bir insan, dünyayı değiştirmek ister . Yetmiş yaşına gelince , yine dünyayı değiştirmek ister, ama yapamayacağını bilir.

teknikelektronikci

vala üstadlar cevcaplar icin cok tesekür ederim aslinda su an kafam cok karisik durumda :s bilmiyorum ne yapacam ama p.tesi ilk isim tarama hizini artirmak (cünkü arkadas diger matrixleride takmis neden ise bilmyiorum kayan yazinin hizi yavaslamis) ayrica 4Mhz yerine 20 Mhz kristal takacam xx_cihan_xx hocam insallah dediginiz gibi yazilimdan dolayidr cünkü yazilim ile ehr zaman oynanir ve deneme yanilam yöntemi ile sonuca ualsilir ama donanimda biraz zor cünkü fark ettiiseniz bnim baski devrem epey bi büyük ve bu bize cok pahaliya mall oldu oluyorda neyse degrli cevapalriniz iocin tesekür ederim durumu p.tesi gözlemleyip sizlere bildirecem kolay gelsin

XX_CİHAN_XX

@teknikelektronikci,
Yukarıdaki linkte verdiğin şemaya yeni bakma fırsatım oldu.Herhangi bir transistör göremedim satırları ne ile sürüyorsun ?

teknikelektronikci

hocam satirlari; picin cikisini uln2803 uln nin cikisini ise 990ohm direnclerle bdx54c nin beyzine giriyorum collectörler satirlara gidiyor emiterler ise hepsi birleserek 9-12 volta gidiyor

XX_CİHAN_XX

Alıntı yapılan: "teknikelektronikci"hocam satirlari; picin cikisini uln2803 uln nin cikisini ise 990ohm direnclerle bdx54c nin beyzine giriyorum collectörler satirlara gidiyor emiterler ise hepsi birleserek 9-12 volta gidiyor
Bu bağlantıya ek olarak uln çıkışlarını 10k lık dirençlerle bdxlerin emiterlerinin toplandığı hatta pull up yapsaydın daha iyi olurdu.
Bundan daha önemli bir ayrıntı var bunu antlamışsın.Stunları şemandaki gibi direk 74hc595 ile sürmen riskli çünkü 74hc595 ttl sen ise ledleri ttl seviyenin üstünde bir voltaj ile sürmeye kalkıyorsun.Her nekadar aralarda dirençte olsa bu doğru bir bağlantı şekli olmaz.Şemanda gözükmüyor ancak stunlardaki 595 lerin çıkışındada ULN varsa mesele yok donanımın uygundur.Yazılımdaki refresh aralığın çok büyük haliyle taramanı insan gözü algılıyor ve titreşim kendini gösteriyor.Yazılımını ana döngünü taramanın geçtiği her yeri hızlandırmalısın.
Gerekirse program algoritmasını baştan aşağı değiştirmelisin.Bu arada bu hızlandırma olayını 20mhz e çıkarak daha rahat yaparsın.Normalde 4mhz için okadar buyuk bir kayan yazı değil yaptıgın ancak basic gibi bir dil kullanıyorsun bu durumda çok profesyonel yazman gerekki programın hızlı çalışsın.
Eğer donanımın dediğim şekilde ise direk yazılıma bak ve öncelikle kristalını 20mhz ye cıkar ve programını hızlandır titreşim önemli ölçüde yok olacaktır...

teknikelektronikci

hocam cevabiniz icin cok tesekür ederim bir nevide olsa icim rahatladi
donanima gelince sütünlarda yani hc595  lerin cikisinda uln2803 entegreleri var .dediginiz gibi insallah 20 Mhz e ciakrinca olay düzelecekdir programdada gereksiz duraklamalari silecem bakalm su p.tesi son vizelerim var ondan sonra rahat rahat arkadasla bi araya gelip deniyecez.                              kolay gelsin

edit:hocam bahsetiginiz pull-up direnclerini takamdim ama pcb de sira direnc kullandim ve ortak uclarini direk 5 volta verdim yani emitere vermedim ama onu da yapacam önümüzdeki hafta

XX_CİHAN_XX

Alıntı yapılan: "teknikelektronikci"
edit:hocam bahsetiginiz pull-up direnclerini takamdim ama pcb de sira direnc kullandim ve ortak uclarini direk 5 volta verdim yani emitere vermedim ama onu da yapacam önümüzdeki hafta
bdx lerin base lerine giden uln çıkışlarında olması gereken pull up tan bahsediyorum. Bu sıra direnci başka yerlerdede pull-up amacı ile kullandıysan dirençlerin ortak uçlarını 5v un üstünde bir yere bağlayamazsın! Onun dışında bir eksiğin gözükmüyor.
Sadece uln çıkışlarına bu sıra dirençleri verip dirençlerin ortak ucunuda transistörlerin ortak emiterlerine bağlayacak şekilde düzenleme yaparsan başka eksiğin kalmıyor.

Kolay gelsin.