Haberler:

Forum kuralları güncellendi LÜTFEN  okuyunuz:  https://bit.ly/2IjR3ME

Ana Menü

pır ve pic ?

Başlatan mustafa_cmbz, 26 Aralık 2007, 22:23:04

mustafa_cmbz

arkadaşlar benim pır dedektörü ile ilgili ufak bir uygulama yapmam gerek. elimde piyasada satılan hazır kitlerden söktüğüm pır sensörü var acaba sensörün önünden biri geçtiğini pic'e nasıl algılatabilirim..yani op-amp ile nasıl sürmeliyiz? hazır kiti kullanmayı düşündüm fakat yer kısıtlı o yüzden sadece sensör ile basit bir devre yapmak istiyorum.hareketi (canlıların ısısını) algıladığında nasıl bir çıkış vermekte ve bunu basitçe değerlendirip nasıl pic'e algılatabiliriz?

bir diğer kafamı kurcalayan konu ise bu basit devrenin ne gibi dezavantajları olur?...mesela gündüz veya gece ışık oranı farklı olacağı için sensörün kullanım şekli nasıl olmalıdır...en basitinden lm741 ile pır ile hareket sensörü yapabilirmiyim?....

malesef sensörün üzerinde fazla birşey yazmıyor silink bir yazı var ve onda da ya 525 yada  585 yazıyor tam okunmuyor..

bunlarda resimleri:




bcavlak

Selam,
KC778B entegresi PIR amaclı kullanılıyor. Google arattırırısan devreleri bulabilirisin.

Ayrıca buraya sema resimlerini koyamıyorum. Guzel devreler var ben yaptım...
Bilgiler, paylaşıldıkça değer kazanır.

mustafa_cmbz

hocam nette ararken o entegreye rast geldim fakat ben o kadar prof bişey istemiyorum ufak op-amplı bişey olsun diyorum fakat nasıl oacak pek bilgim yok...elinizdeki yaptığınız devreleri http://rapidshare.com/  yüklerseniz bende bir inceleme yapım..kolay gelsin..bu konuda yardımlarınızı bekliyorum op-amp ile basit bir devre yapabilrimiyim..

birde bahsettiğiniz entegreyi nereden ne kadara aldınız adres tel ve fiyat bilglilerini verebilirmisiniz? kolay gelsin..

ahmet2004

Elinde LM324 varsa bir uygulama yapabilirsin.Artık PIR yapamayan KALMASIN.








pcb

İnternetteki örnek devreleri çalıştıramadığım için bunu kendim tasarladım. R2 pot u ile hassasiyet ayarlanabilir. Sensör için herhangi bir filtre kullanılmadığında gün değişimlerinde hatalı sinyal verebiliyor. Sensör önüne plastik bir filtre ile bu engellenebilir.
Hassasiyet iyi ayarlandığında 5mden hareket algılanabiliyor, daha da arttırılabilir. pır sistem için başlangıç açısından faydalı olabilir.[/url][/img]

pcb

@bcavlak, arkadaşın söylediği KC778B sensörü kullanmak daha mantıklı, üzerinde filitre kapağıda var.
Sensörü nerden temin ettiğini söylerse alabilirim

bcavlak

Selam,
Arkadaşlar bu entegrenin ismini örnek devreleri bulabilmeniz için verdim.
Bu entegreyi bende bulamadım. opamp ile yapmıştım PIR devresini. Yukarıda verilen örnek devrelerden yapmıştım bende.
Şİmdilik iyi çalışmalar.
Kolay gelsin..
Bilgiler, paylaşıldıkça değer kazanır.

mustafa_cmbz

Alıntı yapılan: "pcb"İnternetteki örnek devreleri çalıştıramadığım için bunu kendim tasarladım. R2 pot u ile hassasiyet ayarlanabilir. Sensör için herhangi bir filtre kullanılmadığında gün değişimlerinde hatalı sinyal verebiliyor. Sensör önüne plastik bir filtre ile bu engellenebilir.
Hassasiyet iyi ayarlandığında 5mden hareket algılanabiliyor, daha da arttırılabilir. pır sistem için başlangıç açısından faydalı olabilir.(Resim gizlendi görmek için tıklayın.)[/url][/img]


hocam bu devreyi kurup çalıştırdınızmı? birde diğer pot ne olacak?

benim elimde resimdeki sensörden var acaba uyarmı?

@ahmet hocam ben basit bişey olsun diye bakıyordum fakat sizin verdiğiniz devreler fazlaca prof. devreler...yinede sağ olun belki başkalarına faydalı olur. kolay gelsin...

pcb

potların değerleri yazıyor ama hangisini dediniz anlayamadım.
bu devre hala çalışma odamda akü ile çalımakta günlerdir test yapıyorum.
Tek sıkıntı sabah-akşam ıkşık farklılığından kaynaklanan hatalı sinyaller ancak bu da orjinal satılan devrelerdeki buzlu cam a benzer fakat plastik olan filtre.
Devre dizaynında çok profesyonel değilim ama diğer sitelerdeki devrelerin 1-2 sini denedim çalıştıramadım. Devrelerde 1-2 noktada mantıklı gelmemişti.
Bu devre öyle karmaşık görünmüyor ama iş yapan bir devre, tabiki sensörün ön kısmı tamamen açık olduğunda etrafdaki diğer etkenlerden etkileniyor.
Bu sensörler tamamen görme noktasındaki ısının değişimi ile hareket e geçmekte. sensör önüne bir parça sıradan bir obje gezdirdiğinizde sinyal vermiyor. Yani etkileşim ısı.
Genelde piyasada çok bulunan Petkin Ermer sensörler hakkında çok fazla araştırmam oldu, özellikle kendi sitesinde. Bilgi edindiğim bir kaç noktayı sizinle paylaşmak isterim.
-Sensörün etkileşim kısmı genelde dikdörtgendendir ve bu camsı yüzeyi dikdörtgenin uzun olan kısmını yere paralel kullanmanız gerekir ki bu camsı yüzeyde tekli-çiftli ve bildiğim kadarıyla 4 lü ye kadar olan algılama noktaları vardır her nokta farklı açıyla değişik yönlere bakar, bu algılama noktaları cismin kabaca şeklini kabaca çıkarmaya bile yarar. Ama bizim kullandıklarımız genelde tekli veya ikili olanlar. Benim kullandığım sensör 2 li. Sensörün önünden, belli mesafeden paralel geçerken ilk algılama noktasında sensör direnci yükseliyor ilerlemeye devam ettiğimizde ikinci algılama noktasında direnç düşüyor bunu opampın çıkışına eklenen bir led lamba ile test etmek kolay. Veya sensörün arkasına geçin  sağdan ve soldan sıra ile elinizi sensörün önüne getirin bu algılamayı daha iyi anlarsınız.
-sensör açık alanda kullanılacaksa etkileşim yüzeyi gökyüzüne bakmamalı. Sürekli değişen gözümüzle göremediğimiz ışınlardan etkilenerek hatalı sinyaller vermesi muhtemeldir.
-sensör cam arkasından çalışmaz !
-sürekli hareket eden ortam, ani değişim gösteren ısı farklılıklarında hatalı çalışır.
-piyasada bulunan ürünlerdeki kutuların beyazımsı plastik ön kısmı filtre gibi kullanılarak hatalı sinyallerin azalmasında etkili olduğunu düşünüyorum ancak orjinal bir devre ve böyle bir kutu ile test yapmadım.
Tabiki devre elemanları değiştirilerek daha stabil yapılması muhtemel. Devre ev ortamında çok iyi çalışıyor

pcb

Sizdeki sensörde yukarıdaki resimde olduğu gibi pin yapısına sahiptir.
yukarıda bahsettiğim görme noktalarını basitçe resimde çizmeye çalıştım.

[/url][/img]

mustafa_cmbz

1-2 gün içinde sizin yapmış olduğunuz devreyi deneyeceğim...dediğiniz plastikten elimde olması gerek atmamış isem bunu kulladığımda gece-gündüz etkileşiminden kurtulur herhalde deneyip göreceğiz.

devreyi kaç volt ile beslemeliyiz ? ve bahsettiğim pot pv1 pot'u entegrenın 2. pinine bağlı bu pot ne işlev görüyor?