ARM9 geliştirme boardı yapıyoruz [DONANIM]

Başlatan mp3dragon, 30 Aralık 2007, 22:39:42

dentaytr

merhaba ufak bir buzzer veya hoparlor varmı devrede ben göremedim
"İnsanlara akılları ölçüsünde söz söyleyiniz."  hayat 1 ve 0 dan ibaret değildir insanlar hayatı 1 ve 0 a indirgeyerek anlamaya ve çözümlemeye calışır hayat sonsuz sayıda rakam ve sonsuz ilimden meydana gelir   http://www.robo-cards.blogspot

mp3dragon

Alıntı Yapmerhaba ufak bir buzzer veya hoparlor varmı devrede ben göremedim
I2S portu var. Oraya basit bir dac veya ac97 takılabilir veya borda da ekleyebiliriz.
İyilik Yap, Denize At, Balık Bilmezse, Halik Bilir.

ugurtarlaci

@mp3dragon
Tmm üstad.  LCD driveri çözdüm. Konnektör uygundur. max 64K renk çözünürlüğüne çıkabiliyoruz anladığım kadarıyla ki yeterlidir.

@prf Electron

Bahsettiğim CPLD Altera firmasına ait MAX3000 serisi MAX3064  tqfp100 dür. Ancak arkadaşlar Xilinx firmasına ait bir ürün kullanacaklar sanırım.

@mp3Dragon

@Goktug
Üstad kullanmayı düşündüğünüz CPLD nedir tam olarak acaba.?
Zoru Başarırım , İmkansız Biraz Zaman Alır....İmza... YENİ NESİL GENÇ TÜRK MÜHENDİSLERİ......

ugurtarlaci

CPLD konusunda kararlı isek , IO Expansion portunu HDD için organize edip , HDD Power konnektör koyabiliriz. IO Expansion olarak CPLD yi kullanabiliriz. Eğer buffer dan artan olur ise( CPLD nin ne olduğunu bilmiyorum şimdilik) 20 input ve 20 Output olacak şekilde bir 40 lı IDC atabiliriz.  

Multilayer çalışılır ise ve de PCB belki biraz daha büyür  ise bazı bileşenleri çizer , fakat dizmeyiz. Bu şekilde ek kart  uygulamaları azalmış olur. PCB yaptıran var yapatıramayan var. Eğer donanım eklemek isteyen olursa , sadece compenent sağalaması yetsin vatandaşlara.
Zoru Başarırım , İmkansız Biraz Zaman Alır....İmza... YENİ NESİL GENÇ TÜRK MÜHENDİSLERİ......

mp3dragon

Arkadaşlar,
Mümkün olduğunca üniversal bir geliştime bordu yapmaya çalışıyoruz.Bu sebeple CPLD gibi gelişmeye yönelik ilaveler üzerinde durursak daha iyi olur.AC97 gibi ilaveler bizi sınırlamaya başlar. Örneğin benim elimde orjinal atmelde kullanılan DAC3550 var onu kullanmak isterim ama onun devamını bulmak zor.Bu sebeple temel donanım özelliklerini yüksek tutmak daha doğru olur.Spesifik donanımları sonradan isteyen ilave eder.

mp3dragon

Alıntı Yap@mp3Dragon
@Goktug
Üstad kullanmayı düşündüğünüz CPLD nedir tam olarak acaba.?
ben xc95144xl öneriyorum. 100 pin (81 I/0) veya 144 pin(galiba 118 I/0). Duruma göre.
100 usd bütçemizide bu arada unutmayalım.

muuzoo

CPLD kullanımı güzel bir ayrıntı olacak gibi. Bilmediğim için ufak bir araştırma yaptığımda gördüm ki tasarlanan kartın esnekliğini arttıracak bir eklenti olacak.Eğer maliyeti çok yükseltmiyorsa  eklenmesinin iyi olacağını düşünüyorum.
gunluk.muuzoo.gen.tr - Kişisel karalamalarım...

Göktuğ

Dısarıya cıkacak pin sayısına göre bir ürün secmek gerek. 2-3 kriter bulunmakta bunu secerken. Su ana kadar xilinx firmasının ürünlerini kullandım genelde.  Bu acıdan biraz bilgi verelim.
   * CoolRunner™ Series
   * XC9500 Series
olmak üzere 2 ürün grubu var. Temel mantık aynı 2 sindede.
http://www.xilinx.com/publications/matrix/cpld_color.pdf  buradan cpld ceşitlerini görebilirsiniz.
XC9500 serisi bir CPLD fazlasıyla bizim işimizi gorecek seceneklere sahip çeşitlilikte bulunmaktalar.
   *   XC9500XV 2.5V CPLD
   *   XC9500XL 3.3V CPLD
   *   XC9500 5V CPLD
3 anabaslıkta voltajlarına göre ayrılıyorlar.

Bizim boardda 3.3V ile çalıştığımızdan XC9500XL serisinden bir eleman sacecegiz.

1-Öncelikle boarddan dısarıya cıkaracagımız pin sayısı hakkında bilgi sahibi olmamız gerekmekte. 40-50 pin gibi bir sayı cıkaracaksak veya 30 gibi rakamlarda bir pin dısarıya aktarılacaksa, yuksek pin sayısına dolayısıyla küçük pakette bir elemana yönelmek istemem.
2- 2. bakılması gereken hususda kullanılabilecek hücre sayısı ki buda "Macrocells" olarak ifade ediliyor. Ne kadar büyük macrocell tanımlıysa o kadar çok hücrelere sahip olduğunu gösteriyor. Bu içerisine koyabileceğimiz logic devrelerin büyüklüğünü direk belirliyor. Program büyüklüğü gibi düşünebilirsiniz. Yazabileceğiniz kod miktar sınırı. Burada devreler derlendiginde o devreleri gercekleştirebilecek hücre sayısını program vasıtasyıla anlayabiliyoruz.

Bu projede 72 macrocelli ve 144 macrocelli duruma göre tercih edilebilir duruyor. Her ikisininde değişik miktarda IO ları olan paketleri mevcut. Burada genel olarak buffer, invert,sayıcı, 3-5 degişkenden olusan bazı logic devreler kullanacaksak, (ki bana bu kadarla sınırlı olacak gibi geliyor) 72 macrocelli 34 yada 52 IO su olan bir CPLD kullanmak mantıklı geliyor. 144 macrocellik bir cpld lazım ise 81 IO lu olanı kullanabiliriz.

Buraya kadarki olanlar xilinx firması ile alakalıydı. Altera veya baska bir sey kullanacaksak  o ürünleri tanıyan arkadasların anlatmaları uygun olacaktır.

ugurtarlaci

Altera da  da benzer seçenekler mevcut ancak bildiğim kadarıyla ALTERA Xilinx firmasının ürünerine göre daha ekonomik seçenekler sunuyor.

CPLD konusunda yeni çıkan MAX II - Z İ saymazsak 3 grup var

MAX II
max 7000
ve
max 3000 serileri

MAX II serisi 240 Macrocell den başladığından bizler için şimdilik fazladır.
MAX 7000 ve MAX 3000 serileri bizler için daha makuldurler

sistemimiz 3.3 v temelli olduğundan MAX 3000 serisinden bir ürün bizler için en ekonomik seçim olacaktır
Core voltajı 1.8 voltur ancak 3.3 to 1.8 converter içindedir.

ALTERA EPM3032ATC44-10
44 Pinlidir( tqfp)  ve 32 Macrocell içerir.
34 I/O kullanılabilir . 600 Kapı içerir ve 227mhz Hıza cevap verebilir.
1.5 $ civarında birim fiyatı vardır.

ALTERA EPM3064ATC100-10
100 Pinlidir( tqfp)  ve 64 Macrocell içerir.
66 I/O kullanılabilir . 1250 Kapı içerir ve 222mhz Hıza cevap verebilir.
3$ civarında birim fiyatı vardır

ALTERA EPM3128ATC144-10
144 Pinlidir( tqfp)  ve 128 Macrocell içerir.
96 I/O kullanılabilir . 2500 Kapı içerir ve 192mhz Hıza cevap verebilir.
9$ civarında birim fiyatı vardır.

Bu değerlere göre EPM3064ATC100-10 ideal görünmektedir. EBV bu ürünün temsilcisidir ve en geç 2 haftada da getirtiriz.

mp3dragon

xc9572xl tq100 72 IO ve 72 macroceldir. Tahminim 4 usd civarına maledilebilir. Xilinx kullandığım için ISE Webpack tecrübem var ama öğrenmekten korkmam.Altera da düşünülebilir.

ahmet2004

Eğer başlangıçtaki gibi kriterler uygulanacaksa Xilinx tabiki.

mp3dragon

Malzeme araştırmalarına yardımcı olması açısından takribi malzeme listesi.
http://rapidshare.com/files/83103209/AT91RM9200_16.xls.html

ahmet2004

Küçük Ayrıntılar:
SDram DataFlash ve S1D13506 isimlerini çizimde değiştirebilirmiyiz.Bizim kullanacağımız malzeme isimlerini yazalım.Net olsun isimler.

S1D13506 nın clk2 girişinede bir XTAL modül çizmemiz mümkünmü?yer varsa tabii.
İlerde oraya xtal modül takabilelim.Dışarıdan ek yapmayalım.

Nasıl başlarsa öyle gidiyor çünkü.

ugurtarlaci

Arkadaşlar şu şemanın son halini (Mümkünse CPLD dahil) yükleyebilirmiyiz acaba. Haftasonu üzerinde çalışmak istiyorum. Eğer CPLD düşünülüyorsa arkadaşlar , CPLD ye gömülecek kodun Şematik halini de yayınlarsak süper olur. VHDL-VERILOG bilgisine ihtiyaç olmasın.Konuya uzak olan arkadaşlar donanımı anlamakta zorlanabilirler.  Ayrıca 3v3 için LM2575-3v3 StepDown görüşülmüştü ama, lm1117-3v3 Lineer regulatorde karar kıldıkmı acaba. Isınma problemi olmadığı sürece pek zararlı olmaz ama ben şahsen lineer regulatörlerden  biraz uzak duruyorum. Özellikle EFT testlerinden sonra. Elbette bu cihaz endüstriyel bir cihaz değil tabi ancak 3v3 ile çalışan oldukça fazla device var. Ben derim ki Isınan bir device olmasın şu devrede.... :)

Kolay gelsin herkese

mp3dragon

clk2 girişine  osc takmak bizimde aklımızda olan birşey PAL veya NTSC frekansına göre osc bağlanır.
EPSON ismi düzeltilir. Tam malzeme ismi ramlarda belli değil ne bulursak ona göre ayarlıyacağız.

şematik birazdan eklenecek. Şematik koyacağız tabii cpld programının.+5 volt için lm2576 tamam, 2576 nın 3.3 volt versiyonunu da bulursak çok iyi olur. FOCUS temmuz stoklarında arm9, data flash ile birkaç malzeme daha stokta gözüküyor. fiyat isteyebilirmiyiz?