DS 1302 hakkında yardım

Başlatan kirvem, 28 Ocak 2008, 16:46:00

kirvem

ETE  hocanın vermiş olduğu saat devresini yaptım proteusda çalışıyor gerçeğinde de bir sıkıntı yok ancak ben elektrik kesildiğinde DS1302 ye bunu aklında tutması için ne yapmalıyım bana yardımcı olursanız sevinirim
Allah razı olsun

M_B

Elektrık kesildiginde kaldıgı yerden devam etmesi icin DS1302 nın 8 nolu ayagına hafıza pıli takman gerek.  ( 8 pinli için )
İmkanın sınırlarını görmek için imkansızı denemek lazım.                                                             Fatih Sultan Mehmet

kirvem

ben data sheetinden biraz baktım da hocam ing iyi değil ama zannımca 1 nolu bacağına pil bağlanmalı vede yazılması gereken bazı reğ değerleri var onları anlamıyorum yardımcı olursanız sevinirim

M_B

mrb
asagıda bır makale var.
Yararlı olması dılegıyle
Not: makale alıntıdır.  alınan adres: http://www.aadf.net/projeler.htm

DS1302; RTC, takvim ve 31 byte'lık RAM'a (pil korumalı) sahiptir. Mikroişlemci ile basit seri bir ara yüzle haberleşir. Gerçek zaman saati (RTC) saniyeyi, dakikayı, saati, günü, ayı, yılı, haftanın gününü sayar ve 2100 yılına kadar tarih bilgileri yüklüdür. 2.0 V ile 5.0 V arasında gerilimlerde çalışabilir. 2.0 V'ta 300 nA‘den daha az akım tüketir. Saat ve RAM hafızasına yazma ve okuma için seri olarak okuma veya yazma işlemi yapabilme (burst) moduna sahiptir. TTL ile uyumludur ( Vcc = 5 V ). - 40 °C ile +85 °C arasında çalışabilir. 

DS1302'nin iki farklı besleme (VCC1, VCC2) giriş ucu vardır. Bu uçlardan bir tanesine bağlanan bir pil vasıtasıyla devreye enerji verilmediğinde dahi DS1302 saat ve zaman bilgilerini hafızasında tutmaya devam eder. Vcc1, Vcc2 + 0.2V olduğunda DS1302 beslemesini Vcc1 üzerinden yapar. Aynı şekilde Vcc2, Vcc1 + 0.2V veya daha büyük bir değere ulaştığında DS1302 otomatik olarak, besleme gerilimi için Vcc2 pinini kullanmaya başlar. DS1302 ile yapılan tüm haberleşmeler komut baytı ile başlar. Komut baytının en anlamlı biti (MSB) her zaman lojik "1" olmalıdır.
İmkanın sınırlarını görmek için imkansızı denemek lazım.                                                             Fatih Sultan Mehmet

avignon

ds1302 için beslemeyi çektiğimizde saat pili devreye girmesi için ekstradan bir kod yazmama gerek varmı yoksa kendiliğinden kaldığı yerden devam ediyormu?

kirvem

hocam çok ugraştım ama bir türlü kaldığı yerden devam ettiremedim bazen devam ediyor ama yine sıkıntılı idi bende bu kez enerji gidince bir röle kontagından 9 voltluk ayrı bir pil ile hem pic hemde ds1302 yi enerjili tuttum ama enerji olmadığından sadece 13 cm lik büyük displaylerde saat gözükmüyordu enerji geldiğinde saat yeniden displaylerde göründü bu şekilde olayı çözdüm

avignon

sonuç olarak ekstradan kod kullanmaya gerek yok haralde.