Kristal mi Dahili Osilatör Mü?

Başlatan FxDev, 26 Temmuz 2008, 15:48:04

FxDev

Arkadaşlar geçenlerde aklıma bir soru takıldı, sizlere de açmak isterim...
Biz piclerin içindeki programların çalışması için dışarıdan ya da içeriden clock sinyalleri veriyoruz. Yalnız sormak istediğim bir konu var;
-Mesela bir pic için dahili osilatör 4mhz'den 32mhz'a kadar programla ayarlanabilir demiş. Peki madem bu yapılabiliyor neden tüm piclerde dahili osilatör bulunmuyor, hem devre elemanı sayısından tasarruf edilir hem de seri üretimde parasal açıdan...
-Acaba normal kristal ile dahili osilatör arasında bir fark mı var?
-Dahili osilasörlü bir picte belirlendiği aralıkların dışında clock sinyali sokmak istersek zaten içtekini iptal edip dışarıdan yine kristal bağlayıp sinyal veremeyiz mi?

'Arkadaşım adamların bir bildiği var ki öyle üretilmiyor' diyebilirsiniz. Ben sadece merak ettim...
Cevaplayan herkese teşekkürler...

p.s : Başlığı yanlış yerde açtıysam özür dilerim lakin nerede soracağımı bulamadım...

controller

dahili osilatörler RC osilatörlerdir. bizim genelde kullandığımız harici osilatör ise Kristal osilatördür. RC osilatörler Kristal osilatör kadar hassas değildir. ortam ısısı ile gibi faktörlerle frekans değişebilir. zamanlamanın çok hassas olmasının gerekmediği yerlerde kullanılır. zaten fiziksel olarak kristalin chip içine yerleştirilmesi zor.
Hesabım OG tarafından haksız bir şekilde pasif yapılmıştır.

90alper90

Doğrudur, dahili osilatörler şu konuda iyi oluyor:Mesela bir devre geliştiriyorsunuz ve sürekli deniyorsunuz.Bu konuda kristal ile uğraşmadığnız  için hata yaparsanız çember daralıyor hem de kullanması pratik oluyor.Hata oranları yüksek olduğu için zaman ayarının önemli olduğu bazı uygulamalarda hata yapmanıza neden olabilir.

LukeSkywalker

Dahili RC osilatörde hata payı var. O yüzden hassas devrelerde kullanılamaz. Meslela 16f628A ile yaptığım bir saat sürekli ileri gidiyordu. Anlama veremiyordum bir türlü. Sonunda osilatörün RC olduğunu öğrenince harici 4MHZ osilatör bağladım ve sorun halloldu.

OG

Alıntı yapılan: "maytere"Kristal osilatörde hata payı var. O yüzden hassas devrelerde kullanılamaz. Meslela 16f628A ile yaptığım bir saat sürekli ileri gidiyordu. Anlama veremiyordum bir türlü. Sonunda osilatörün RC olduğunu öğrenince harici 4MHZ osilatör bağladım ve sorun halloldu.
Hatalı bilgi.

Quartz hata payları "milyonda" (ppm) olarak değişimi çok düşük oranlardadır. Dahili osc ise % olarak değişimlere sahiptir. Sizde başka problem olabilir.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

LukeSkywalker

Dostum hata nerede? Ben demişimki RC osilatör olan dahili osilatör saati ileriye götürüyordu. Harici osilatör bağladığımda sorun halloldu dedim. Harici osilatör olarak da 4mhz RC bağlanmaz herhalde tabiki quartz bağladım.

controller

Alıntı yapılan: "maytere"Kristal osilatörde hata payı var. O yüzden hassas devrelerde kullanılamaz. Meslela 16f628A ile yaptığım bir saat sürekli ileri gidiyordu. Anlama veremiyordum bir türlü. Sonunda osilatörün RC olduğunu öğrenince harici 4MHZ osilatör bağladım ve sorun halloldu.

hata bu iki cümlede. kristal osilatör kristal osilatördür. RC osilatör RC osilatördür. pic in içindeki osilatör "Internal RC Oscillator" olarak geçer. siz bundanda kristal osilatör olarak bahsetmişsiniz.
Hesabım OG tarafından haksız bir şekilde pasif yapılmıştır.

files

16f628a içinde ayrıca bir osilatör olması lazım. 32khz civarıdır. ki bu da çok hassasmış. saat yapılabilirmiş. 4Mhz RC olan hassasiyeti %1.

Ancak bu 32khz olana bir bakın. işinizi görebilir.

Mhz değil kHz !.  32Mhz yanlış yazılmış. 16f628A içinde 32Mhz olabilecek osilatör yoktur.

erkan06

@maytere
Aslında ilk mesajında anlatım bozukluğu var. Olay bu yoksa 2. mesajında anlaşılıyo anlatmak istediğin :)
Ne mutlu Türküm diyene!

LukeSkywalker

Evet arkadaşlar uyardığınız için sağolun. Gördüm şimdi ve düzelttim mesajı. İlk başta kristal diye başlamışım.

90alper90

Alıntı yapılan: "files"16f628a içinde ayrıca bir osilatör olması lazım. 32khz civarıdır. ki bu da çok hassasmış. saat yapılabilirmiş. 4Mhz RC olan hassasiyeti %1.

Mhz değil kHz !.  32Mhz yanlış yazılmış. 16f628A içinde 32Mhz olabilecek osilatör yoktur.

Bunu bilmiyordum.Fakat o 32 KHZ olan da RC osiilatör değil mi? Yine de güvenebilir miyiz?

arslan74

Merhaba,

PIC  lerin datasheetlerinde sahip oldukları iç osliatörünün türünü belirtir.

12F675 veta 16F676 dahili RC osliatörüse sahibtir. O yüzden programlar kendi son adresinde hata payını düzeltmek için bunun bilgisini mevcuddur. Ancak 16f628 için böyle bir şey söz konusu değildir. sapma hatası düzeltilmiştir.

Erol YILMAZ

Alıntı yapılan: "90alper90"
Alıntı yapılan: "files"16f628a içinde ayrıca bir osilatör olması lazım. 32khz civarıdır. ki bu da çok hassasmış. saat yapılabilirmiş. 4Mhz RC olan hassasiyeti %1.

Bunu bilmiyordum.Fakat o 32 KHZ olan da RC osiilatör değil mi? Yine de güvenebilir miyiz?

PIC16F628A nın datasheet sayfa no 1 de
Alıntı YapDual-speed Internal Oscillator:
- Run-time selectable between 4 MHz and 48 kHz

yazıyor.